Hur vet jag om min katt är överviktig?
En katt klassas som överviktig om den väger mer än 10-20 procent över sin idealvikt. Men det är inte alltid enkelt att bedöma hullet hos sin egen katt. Viktuppgång kan smyga sig på under lång tid och det är lätt hänt att man blir hemmablind.
Här är några vanliga metoder för att ta reda på om en katt är överviktig:
Vägning
Vägning är ett enkelt sätt att ha koll på kattens vikt. Om din katt är samarbetsvillig kan du till exempel väga den på en hushållsvåg. Väg gärna katten någon gång i månaden, oftare om du försöker banta den. Du är också välkommen att komma och väga din katt på någon av våra djurkliniker.
Vägning är det bästa sättet att upptäcka och mäta förändringar i vikten, men om du aldrig har vägt din katt tidigare kan det vara svårt att avgöra hur mycket den borde väga, vad som är dess idealvikt. Eftersom katter finns i olika raser och storlekar kan det som räknas som fetma hos en katt vara en helt normal vikt för en annan.
Hullbedömning - BCS
BCS står för Body Condition Score, som är en standardiserad skala för hullbedömning. Skalan har nio steg, där 1 = utmärglad och 9 = mycket fet. I idealfallet ska kattens hull vara 4 eller 5 på skalan. Då har katten en synlig midja bakom revbensbågen när man tittar på den ovanifrån. Revbenen är lätta att känna med fingrarna men inte synliga för ögat. När man tittar på katten från sidan ska magen vara lätt uppdragen.
Beteendeförändringar
En katt med övervikt kan bli tröttare än förr och vila mer. Kanske rör den sig långsammare eller har blivit klumpig när den ska hoppa upp på möbler och liknande. Men det är precis lika vanligt att katter med övervikt inte uppvisar några tydliga beteendeförändringar, särskilt inte när de är unga.
Veterinärbedömning
För att få en säker bedömning av din katts hull kan du ta den till en veterinär. Veterinären är van vid att bedöma hull och vikt hos katter, och kan även tala om vad som är kattens ideala vikt.
Hur snabbt ska katten gå ner i vikt?
En viktminskning ska inte gå för fort, samtidigt som man vill se synliga resultat månad för månad. Om en överviktig katt går ner i vikt för snabbt löper den risk att drabbas av fettlever, ett tillstånd som kan bli mycket allvarligt.
En tumregel är att katten bör gå ner mellan 1-2 procent av sin kroppsvikt i veckan, vilket är ungefär 1-1,5 hekto i månaden. Helst ska katten nå sin målvikt inom ett halvår. För en katt med kraftig övervikt eller fetma kan man behöva sätta upp delmål och anpassa kattens fodergiva allteftersom den börjar gå ner i vikt.
Anpassa utfodringen
Beroende på hur mycket övervikt din katt har, hur aktiv den är och hur den mår i övrigt, kan det finnas olika vägar för att få ner dess energiintag:
- Bantningsfoder. Veterinärmedicinska bantningsfoder ger en god mättnadskänsla, samtidigt som energiinnehållet är lågt. Fördelen med bantningsfoder, jämfört med att helt enkelt ge mindre av kattens vanliga foder, är att ett bantningsfoder innehåller en bra sammansättning av de näringsämnen din katt behöver, samt att katten upplever mindre hungerskänslor. Om du ger katten ett bantningsfoder av god kvalitet finns det ingen anledning att ge den kosttillskott medan den bantar.
- Lightfoder. För en ung katt som bara har lite övervikt kan det räcka med att byta till ett foder med lite lägre energiinnehåll och se till att katten inte får några mellanmål eller snacks, samt hjälpa den att aktiveras ordentligt. Annars används lightfoder först och främst för att hjälpa katten att hålla vikten.
- Sluta med godis, mellanmål mm. Oavsett vad katten får för foder och i vilken mängd, bör den inte få någonting utöver sitt foder. Om du vill ge katten något extra ibland behöver du dra ner på fodergivan med motsvarande kalorimängd. Tänk på att inte göra detta för ofta, eftersom kattgodis inte brukar ha en lämplig sammansättning av nödvändiga näringsämnen.
- Aktivitetsskål/aktivitetsboll. Många glupska katter tycks sluka sin mat inom några sekunder och kan vara mycket missnöjda med att vänta på att det ska bli dags för nästa måltid. Om du vill att din katt ska vara sysselsatt med att äta en längre stund kan du gärna prova att servera maten i en aktivitetsskål eller aktivitetsboll. Då får katten jobba för att få ut varje kula torrfoder. Du kan också sprida ut maten över till exempel en ryamatta.
- Blötmat. En glupsk katt kan ha glädje av att gå över till enbart blötmat. Blötmat innehåller mer vatten, vilket ger katten en större mättnadskänsla. Det finns flera fördelar med blötmat och våtfoder - katter brukar nämligen vara dåliga på att dricka tillräckligt, vilket kan leda till urinvägsbesvär och trög mage.
Utfodring som hjälper din katt att gå ner i vikt
Ingen katt är den andra lik, inte heller när det gäller energibehovet. Därför går det inte att säga hur mycket foder som är lagom för just din katt. Om du ger din katt ett bantnings- eller lågenergifoder är det enklast att utgå från de portionstabeller som finns på foderförpackningarna, och väga upp en dagsgiva som är anpassad till kattens målvikt. Fördela dagsgivan på tre eller fyra portioner utspridda över dagen.
Eftersom tabellerna avser en genomsnittlig katts energibehov kan din katt behöva äta mindre eller rentav mer än den föreslagna mängden. Därför behöver du väga katten ofta i början, och anpassa fodergivan utifrån hur snabbt katten går ner. Några saker att tänka på är:
- Väg upp fodergivan, mät ej. Om du häller upp maten i ett decilitermått finns det stor risk att det blir fel mängd.
- Låt inte katten ha fri tillgång till mat.
- Minska mängden foder om katten får något annat att äta, till exempel en bit kyckling.
Väg katten ofta
I början bör du väga katten varje eller varannan vecka för att kontrollera att dess viktminskning sker i en lagom takt. Om katten går ner för fort behöver du öka fodergivan lite, och om inget händer med vikten bör du dra ner portionsstorleken ytterligare.
Hur kan jag aktivera min överviktiga katt?
Det finns en del du kan göra för att hjälpa din katt att komma igång med att röra på sig. Ofta räcker det att börja leka med katten, till exempel med en laserpekare eller olika kattleksaker. Kom ihåg att variera leksakerna så att katten inte blir uttråkad. Försök att få ihop åtminstone 20 minuter lek och rörelse dagligen, uppdelat på olika tillfällen.
Du kan också flytta på kattens matskål så att den behöver anstränga sig mer för att komma åt maten. Andra träningsformer är exempelvis att gå på promenad tillsammans eller börja träna agility!
Vad finns det för orsaker till övervikt hos katt?
Vanligtvis är övervikt hos katter resultatet av för mycket mat och för lite motion men det kan finnas fler anledningar. Läs mer om varför katter går upp i vikt här.
Viktminskningsprogram hos AniCura
Om du vill ha hjälp med att minska din katts vikt säkert och effektivt är du välkommen att kontakta någon av våra kliniker. Vi erbjuder viktminskningsprogram för katter med regelbundna vägningar, foderrådgivning och uppföljning. Innan ett program inleds är det viktigt att en veterinär undersöker kattens allmäntillstånd. Efter veterinärkontrollen träffar du och din katt en kostrådgivare som informerar om foder och motion. Du får rekommendationer om matportioner, rutiner och motionsvanor.
Under viktminskningsprogrammets gång får du komma in och väga din katt med regelbundna intervaller. Kostrådgivaren hjälper dig se till att katten går ner i vikt i lagom takt.
Kontakta din lokala klinik för mer information samt priser!