Radiojodbehandling katt

Behandling med radioaktivt jod kan hjälpa katter som har överaktiv sköldkörtel (hypertyreos). Oftast räcker det med en behandling, men för en del individer behövs två.

Radioaktivt jod som behandling mot hypertyreos

När en katt har en överdriven produktion av sköldkörtelhormon (hypertyreos), kan man behandla den med radioaktivt jod för att minska den hormonproducerande vävnaden i sköldkörteln.

Jod är ett grundämne som är nödvändigt för produktionen av sköldkörtelhormoner. Sköldkörteln har ett mycket högt upptag av jod, och den absorberar merparten av allt jod i blodet. Genom att tillföra radioaktivt jod kan man utsätta sköldkörteln för radioaktiv strålning (i huvudsak kortvågig, så kallad betastrålning) som gör att cellerna som har absorberat jodet förstörs. Strålningen når bara ett par millimeter in i vävnaden, och vävnader utanför sköldkörteln brukar inte ta skada. 

Vad är överaktiv sköldkörtel hos katt (hypertyreos)?

Hypertyreos är en vanlig hormonell sjukdom hos äldre katter. Sjukdomen liknar giftstruma hos människor, och innebär att katten har onormalt höga nivåer av sköldkörtelhormoner, det vill säga hormoner som styr ämnesomsättningen. 

Den ökade aktiviteten beror på att den hormonproducerande vävnaden i sköldkörteln har ökat , genom att det har skett en onormal celltillväxt. I de flesta fall är orsaken en godartad sköldkörteltumör, men hos någon enstaka procent av katterna är tumören elakartad. 

Symtom på hypertyreos är bland annat ökad aptit, viktnedgång, oro/rastlöshet samt högt blodtryck och snabb puls. Här hittar du mer läsning om hypertyreos hos katt.

Hur behandlas hypertyreos hos katt?

Det finns flera olika behandlingar mot hypertyreos. Behandlingen syftar till att antingen lindra symtomen eller att åtgärda den underliggande orsaken. 

Många katter får läkemedel i tablettform eller flytande form. Läkemedlet blockerar bildandet av sköldkörtelhormon. Dosen justeras individuellt, och katten behöver komma och ta flera blodprover för att kontrollera att den får lagom mycket medicin. Ett annat sätt att hämma bildandet av sköldkörtelhormon är att ge katten en jodfri kost i form av ett särskilt veterinärfoder (Hill's y/d). Det gör att sköldkörteln saknar de byggstenar som behövs för att producera hormoner, förutsatt att katten inte har tillgång till någon annan föda än specialdieten. Katten behöver stå på läkemedelsbehandlingen eller kostbehandlingen livet ut. Har man en utekatt som inte kommer hem på bestämda tider, kan det vara svårt att ge den läkemedel regelbundet. Kostbehandling kan i sin tur vara olämpligt för katter som är kräsna med maten, samt för katter som tar gnagare och småfåglar.

Det går att avlägsna en del av sköldkörteln kirurgiskt. Idag är sådana operationer ovanliga, dels för att det är svårt att ta bort lagom mycket av sköldkörtelvävnaden och dels för att man riskerar att skada intilliggande vävnader, i synnerhet bisköldkörteln.

Radiojodbehandling är en jämförelsevis säker metod för att avlägsna överflödig sköldkörtelvävnad. Den går ut på att man injicerar katten med en dos radioaktivt jod som tas upp av tumörcellerna. Den radioaktiva strålningen gör att cellerna förstörs.

Hur går radiojodbehandling för katt till?

Den radioaktiva joden injiceras under huden (subkutant). Katten måste stanna på djursjukhuset några dagar efter injektionen, till dess att strålningen avklingat, så att den inte utgör någon strålningsrisk för sin omgivning. Efter att katten fått komma hem behöver den vanligtvis hållas inomhus i någon vecka. Ägaren får instruktioner för hur katten och kattlådan ska hanteras för att inte utgöra strålningsrisk för människor.

Att tänka på

Katter med hypertyreos får ofta förhöjt blodtryck och ökad blodgenomströmning i olika organ, däribland njurarna. Hypertyreos kan därigenom maskera symtom på nedsatt njurfunktion. När man behandlar sköldkörtelsjukdomen, och blodcirkulationen återgår till det normala, kan katten utveckla symtom på njursvikt. Det kan vara bra att veta om njurarna är påverkade innan man tar beslut om vilken behandling som är lämpligast för varje enskild katt.

Om man nyss ställt diagnosen hypertyreos väljer man ofta att låta katten börja med medicinering eller dietfoder (Hills y/d) just för att kunna kontrollera kattens njurfunktion och blodtryck när hormonnivåerna har sjunkit till det normala. Det är viktigt att kontrollera blodtrycket både före och efter att katten har fått börja med medicinsk behandling/dietbehandling. Det är inte säkert att ett högt blodtryck kommer att sjunka efter att sköldkörtelfunktionen har normaliserats.

Inför radiojodbehandling

En katt som står på läkemedelsbehandling för sin hypertyreos behöver vara utan sin medicin i omkring 10 dagar före radiojodbehandling. Katter som behandlas genom utfodring av Hills y/d ska vara utan fodret i minst 10 dagar. Detta för att man ska kunna ta ett blodprov för bestämning av sköldkörtelhormonet tT4 när katten inte står på behandling, så att det går att beräkna vilken dos radioaktivt jod katten ska ha.

Hur mår katten efter radiojodbehandling?

Efter en injektion med radioaktivt jod får de allra flesta katter normala nivåer av sköldkörtelhormon (de blir eutyroida). Nivåerna av tT4 kan både sjunka och stiga de första månaderna efter behandlingen. Katten får därför komma på återbesök för att följa nivåerna av tT4 i blodet.

Några få procent av katterna ligger kvar på för höga nivåer av sköldkörtelhormoner även 3 till 6 månader efter behandlingen. De kan då ges en andra injektion med radioaktivt jod. En liten andel av katterna blir istället hypotyroida, det vill säga att de ligger för lågt i sköldkörtelhormon efter behandling. I så fall kan de behöva läkemedelsbehandling i tablettform.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.