Vad är massage för katt?
Massage innebär att man behandlar muskler, hud, bindväv och andra mjukdelar med fysisk beröring, som att gnida, knåda, klappa och stretcha. När man ska massera en katt är det viktigt att inte ta i för hårt. Man behöver anpassa kraften till den lilla kattens storlek, och det innebär att massera med lätta strykningar.
Du kan själv lära dig att massera din katt. Genom massagen kan er relation stärkas, och när du lär känna kattens kropp kan du lättare upptäcka avvikelser, till exempel om katten verkar öm eller spänd någonstans. Massage ger också viktig beröring som är välgörande för både dig och din katt.
Idag används massage dessutom av många som arbetar med rehabilitering av sjuka djur. Då kan massagen vara ett komplement till fysioterapi eller rehabträning av olika slag, som till exempel stabilitetsträning. Du bör aldrig själv försöka behandla din katt med massage om den har tecken på smärta eller sjukdom, och du bör inte heller låta någon annan göra det. En katt som har ont eller mår dåligt behöver bli undersökt av veterinär.
Varför är massage bra för katter?
Vid mjuk fysisk beröring minskar nivåerna av stresshormoner i kroppen och frisättningen av endorfiner ökar. Endorfiner är kroppsegna substanser som lindrar smärta och verkar avslappnande. Effekten blir att blodtrycket går ner, katten får lugnare andning och matsmältningen stimuleras. Många katter behöver gå på lådan direkt efter att de fått massage.
Massage kan hjälpa till att minska stress, oro och obehag. Andra positiva effekter som kan ses är:
- Blodcirkulationen ökar lokalt, vilket gör att syre och näring transporteras effektivare till kroppens vävnader.
- Muskler och senor kan bli mer elastiska. Om man kombinerar massage med stretching kan också rörligheten i lederna bibehållas eller förbättras.
- Musklerna blir mjuka och avslappnade.
- Blodkärlen vidgas, vilket kan göra att blodtrycket sänks.
- Cirkulationen av lymfa förbättras.
När är det lämpligt att ge kattmassage?
De flesta katter kan lära sig att uppskatta massage, även om de inte lider av muskelspänningar, stress eller stelhet. Om din katt är frisk och välmående kan du prova att ge den lätt massage i korta stunder när den är avslappnad, för att se hur den reagerar. Massagen kan förbättra er relation, och en katt som slappnar av och tar emot massage kan ha nytta av det i många situationer:
- Vid muskulära spänningar. Det är dock viktigt att tänka på att muskelspänningar sällan kommer av sig själva - de är oftast ett tecken på smärttillstånd någonstans i rörelseapparaten, och bör kollas upp hos veterinär.
- Vid träningsvärk och smärta, till exempel när katten äntligen fått springa lös på landet efter en lång, innesittande vinter.
- Dålig blodcirkulation och därav orsakade svullnader. Svullnader och ödem som beror på dålig cirkulation ska dock inte behandlas med massage eller egenvård innan katten har blivit undersökt av veterinär.
- Uppvärmning inför stretching.
- För att hjälpa katten att bli lugn om den är stressad.
- På ärrvävnad.
- Vid stelhet, nedsatt rörlighet och ledvärk. Katter med artros kan ha glädje av massage i kombination med andra behandlingar.
När är massage olämpligt?
En katt som verkar sjuk eller har ont ska inte masseras om den inte först har blivit undersökt av veterinär. Dels är det viktigt att inte fördröja att katten får rätt diagnos och behandling, dels kan det finnas risk för att massagen förvärrar tillståndet.
I de här situationerna bör massage undvikas:
- Vid feber, infektion eller inflammation
- Om katten har sår och/eller blödning
- Vid eksem eller andra hudåkommor med skör eller skadad hud
- Vid dräktighet
- I samband med akuta muskel- eller skelettskador
- Vid allmänt nedsatt allmäntillstånd
- Vid tumörsjukdomar (utan konsultation av veterinär)
- Vid smittsamma sjukdomar
Lär dig massera din katt
Vi rekommenderar att du utför massage på din katt efter att någon som kan massage visat hur det går till. Då kan du få kunskap om vilket tryck du ska använda och vilka områden du ska undvika (du bör till exempel inte massera kattens mage eller direkt på ryggraden).
- För att massagen ska kännas positiv behöver katten och ägaren ha ett bra samarbete. Om din katt spjärnar emot och inte uppskattar situationen kan effekten utebli. Har du en katt som inte brukar vara nära dig kan du börja med att vänja den vid din beröring genom att smeka den "i förbifarten", till exempel när den vilar i soffan. Handmatning kan också stärka kattens förtroende för dig.
- Ge massage när du är ensam med din katt för att få en så lugn och ostörd situation som möjligt. Katten behöver vänja sig successivt - nöj dig med att ge kortare behandling de första gångerna. Några få minuter räcker gott och väl.
- Prata och beröm under massagen och försök lägga märke till kattens gensvar på massagen t ex via ögon, öron, svans, andning och ljud. Kattens kroppsspråk säger mycket om hur den upplever massagen, till exempel om den har ont på ett visst ställe eller om den njuter.
- Anpassa behandlingen så att den inte är för långvarig eller djupgående i början. Ibland kan katter vara kittliga eller tycka att vissa områden på kroppen kan vara obehagliga att få massage på. Försök vara mjuk i händerna och undvik nypande fingrar.
- Låt massagen ta den tid som behövs. När katten vant sig vid massage brukar den slappna av och njuta av beröringen. Kom ihåg att katter är individer och tar olika lång tid på sig att acceptera massage.
Vad behöver jag för att massera min katt?
Det behövs inga särskilda hjälpmedel för att massera katter, varken massagebänk, massageolja eller andra produkter. Det räcker med att låta katten ligga på en mjuk filt eller handduk, på en plats där den känner sig bekväm. Låt katten välja en kroppsposition att vila i och utgå från det. När katten är avslappnad och tillfreds i situationen kan du placera den på mage i ditt knä, eller utsträckt på sidan intill dig.