Laserbehandling katt

Behandling med medicinsk laser har utförts på människor i över 40 år. Laser har även visat sig ha god effekt på hund, katt och andra djur, framför allt vid smärttillstånd, svullnad och inflammation. Behandlingsmetoden är skonsam och effektiv.

Vad är laserterapi?

Behandling med medicinsk laser, eller laserterapi, kallas även för fotobiomodulation. Vid behandlingen påverkar man nämligen biologiska processer med hjälp av ljus (“foto”). En laserstråle består av ljus som har en och samma våglängd och riktning. Det är våglängden som bestämmer ljusets färg, och laser kan både ha synligt ljus och ljus som inte kan uppfattas av det mänskliga ögat. Ljusets våglängd är också det som avgör hur långt ner i vävnaden ljusstrålen kan tränga in. Laserbehandling brukar kunna ha effekt ner till 5 centimeters djup, ibland ännu längre. 

För medicinsk laserbehandling används oftast laser med låg effekt (Low Level Laser Therapy, LLLT), men högeffektslaser kan också användas inom sjukvården, främst för kirurgiska ingrepp. 

Vad innebär laserbehandling för katt?

Medicinsk laser brukar användas när man vill få en läkningsprocess att gå snabbare. Genom att rikta en laserstråle mot det område som ska behandlas kan man aktivera cellernas egna energiproduktion, vilket ger en ökad förmåga att läka skador. Lasern används oftast direkt på skadeområdet, men man kan också behandla så kallade triggerpunkter med bra resultat. 

Metoden har dokumenterad effekt vid skador i leder, senor och muskler, såväl som vid hudinflammation och sårskador. Laserbehandling för katt kan ingå som en del i av rehabiliteringen efter en skada eller kirurgisk åtgärd. Medicinsk laser kan även vara till nytta när en katt har ett svårläkt sår eller något annat hudproblem. 

Det här är några av de tillstånd där medicinsk laser kan hjälpa:

  • Sår, även svårläkta sår
  • Svullnad och inflammation i muskler eller senor
  • Muskelbristning
  • Ledinflammation
  • Artros
  • Hudinflammation
  • Öroninflammation
  • I eftervården efter en operation

Fördelar med laserbehandling för katt

Laser är en icke-invasiv behandlingsform, det vill säga katten utsätts inte för injektioner eller andra ingrepp som kan upplevas som obehagliga. Behandlingen är smärtfri och brukar ha god effekt vid framför allt inflammation, smärta och sårläkning. Vid laserbehandlingen frisätts endorfiner och oxytocin i kroppen, vilket ger smärtlindring och en välbehagskänsla hos katten. De flesta katter blir lugna, och ibland lite trötta, under laserbehandlingen. 

Läkningstiden och konvalescenstiden kan halveras vid användning av laser. Katten kan med andra ord bli återställd snabbare. Tack vare att katten får hjälp med smärtan ökar också det allmänna välmåendet, vilket är till fördel för både immunsystemet och läkningsförmågan. 

Hur snabbt verkar laserterapi för katt?

Vissa katter reagerar starkt redan efter en behandling, medan andra behöver fler behandlingar. En positiv reaktion är förväntad inom tre behandlingar. Det finns dock katter som inte uppvisar någon tydlig förbättring av laserterapi, och för dem kan andra behandlingsmetoder vara lämpligare. 

Finns det några nackdelar med laserbehandling för katter?

Det finns några tillstånd där laser är kontraindicerat, det vill säga när katten inte ska behandlas med laser. Exempel på detta är akut allmän infektion och tumörsjukdomar.

Efter en laserbehandling kan en del katter få lite “träningsvärk”. Det är ett tecken på att kroppens läkningsprocesser har kommit igång, och värken brukar klinga av snabbt.

Ersätts laserbehandling av försäkringsbolaget?

Försäkringsbolagen har olika villkor angående vilka behandlingsmetoder de ersätter. Kontakta därför ditt försäkringsbolag innan behandling påbörjas för att få rätt information gällande just laserbehandling för din katt. 

Kom ihåg att varje djur är unikt! Det är viktigt att behandlingen planeras och följs upp av utbildad personal. Inom AniCura har vi legitimerad personal med olika vidareutbildningar. Kontakta gärna din lokala verksamhet för en konsultation och se vilka specialister vi har just där.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.