Kirurgi i hud och juver katt

Sårskador efter kattslagsmål, bölder och tumörer är några vanliga orsaker till att en katt behöver opereras i hud eller juver. Den här typen av kirurgi utförs på de flesta djurkliniker, men komplicerade fall kan bli remitterade till djursjukhus.

Allmänt om kirurgi i hud och juver katt

Operationer i huden görs ofta efter att katten har skadat sig, så att såret kan läka snabbt och komplikationsfritt. I de flesta fall rör det sig om bitskador efter kattslagsmål, eller komplikationer till bitskador (ofta i form av en böld). 

En annan situation där hudkirurgi utförs är när man vill ta ett vävnadsprov (biopsi) från en förändring i kattens hud, till exempel en knöl, för laboratorieanalys. Man kan också välja att operera bort hela knölen. 

Kirurgi i juver görs vanligtvis för att avlägsna knölar i juvervävnaden. Juvertumörer hos katter är oftast elakartade, men om man upptäcker sjukdomen i ett tidigt skede kan man eventuellt operera bort de drabbade juverdelarna. 

Kirurgi vid ytliga bitskador och bölder

När katter är i slagsmål kan de lätt få infekterade sår i huden. Vid ett kattbett separeras huden från underhuden så att en sårficka uppstår. Sårfickan kan vara många gånger större än det synliga såret i huden. I sårfickan samlas blod och sårvätska, och i kombination med munbakterier från den bitande kattens mun är det lätt hänt att en böld eller mjukdelsinfektion utvecklas. Hudsåret läker snabbt, men bölden brukar till sist brista och tömma sig på var. Om inte infektionen behandlas kan huden därefter läka på nytt, och bölden kommer tillbaka efter några dagar eller någon vecka. 

För att få bitskadan eller bölden att läka ordentligt kan det bli nödvändigt att behandla katten kirurgiskt. Vid operationen öppnas bölden upp och innehållet spolas ut. En dränslang anläggs i sårfickan. Syftet med dränslangen är att såröppningarna ska hållas öppna så att var och sårvätska kan tömmas ut. Efter 2-3 dagar tas dränaget bort, och sedan får djurägaren själv se till att hålla såren öppna så länge det kommer vätska ur såren. Detta för att sårhålan ska kunna läka inifrån utan att en ny böld uppstår.

Om bitskadorna är djupa, som exempelvis när en stor hund har bitit en katt, blir det kirurgiska ingreppet större och kan innefatta bukhåla eller muskulatur.

Kirurgi vid knölar och andra hudförändringar

När en katt har fått en knöl i huden kan en operation både vara en del av utredningen och behandlingen. Vid operationen tas knölen bort och skickas till laboratorium för analys i mikroskop. På laboratoriet undersöks vävnaden av särskilt utbildad personal, som kan avgöra om det är en tumör, om den är godartad eller elakartad, samt vilken slags celler tumören består av. Det går också att se om tumören har tagits bort med god marginal eller om det kan finnas tumörceller kvar i området, samt om det finns tecken på spridning till andra delar av kroppen. I många fall är operationen botande, det vill säga tumören är avlägsnad i sin helhet utan tecken på spridning.

Innan en knöl opereras bort kan man provta den för cytologisk undersökning. Genom att studera celler från tumören i mikroskop kan man ofta få en uppfattning om tumörens typ och om den bör opereras bort med större marginaler. 

Stora hudförändringar eller knölar kan lämna efter sig stora operationssår, vilket innebär lång läkningstid och mer obehag för katten. I dessa fall kan man välja att ta biopsier (vävnadsprov), små vävnadsbitar från olika delar av förändringen. Den bortopererade vävnaden skickas till laboratorium för analys. 

Operation av juvertumör

Juvertumörer hos katt är oftare elakartade jämfört med juvertumörer hos hund. Risken för att tumören ska återkomma eller redan har spridit sig är större. Om katten har tumörer i många juverdelar, eller om tumörerna är stora, kanske inte operationen är botande. Därför är det viktigt att göra en noggrann bedömning av kattens prognos innan man utsätter den för en stor operation. Bland annat vill man undersöka om det finns tecken på spridning till lungor eller bukorgan. Det görs med hjälp av lungröntgen respektive bukultraljud. 

Det rekommenderas också att katten kastreras, för att återfallsrisken ska bli mindre. Om katten äter P-piller och utvecklar juvertumör är det viktigt att den slutar med P-piller. 

Operation av analkörtel

En särskild typ av operation i huden är avlägsnande av analkörtel hos patienter med återkommande och svåra problem med analsäcksinflammation. Först behandlas eventuell inflammation i analkörteln så att vävnaden är frisk vid operationen. Hygienen är mycket viktig vid eftervården, då området är utsatt för förorening av tarmbakterier. 

Förberedelser inför operation

Katten bör vara fastande inför operation i hud och juver. Små ingrepp kan utföras med enbart sedering (lugnande medel) och lokalbedövning. Det är viktigt att katten är stilla under hela proceduren, därför räcker det inte med enbart lokalbedövning. Större operationer kräver att katten är nedsövd.

Innan katten sövs eller sederas lyssnar veterinären på hjärta och lungor med stetoskop. Om det är en lite äldre katt eller om den har någon sjukdom rekommenderas att man tar ett preoperativt blodprov, för att kontrollera om det finns någon ökad narkosrisk.

När katten är trött eller sövd rakas pälsen bort i området som ska opereras, och huden steriltvättas. Katten kan eventuellt få en kanyl in i ett blodkärl på ett av benen, som den får dropp och läkemedel genom. 

Eftervård vid kirurgi i hud och juver hos katt

Om inte ingreppet är väldigt stort så att katten behöver fortsatt smärtlindring på djursjukhus, får den som regel komma hem igen efter att den vaknat ur narkosen. Katten ska inte lämnas ensam samma dag, och den ska inte serveras mat och vatten förrän den är helt vaken och pigg.

I samband med operationen har katten fått smärtlindring, och djurägaren kan även få recept på smärtstillande läkemedel som ska ges i ytterligare några dagar.

Medan såret läker bör katten inte gå ut utan uppsikt. De flesta katter behöver även ha krage på sig för att låta bli att slicka på såret. Om katten kommer åt att slicka finns det risk för infektion, eller att den plockar bort stygnen. I så fall kan den behöva en ny operation.

Om såret har sytts ihop med stygn som ska avlägsnas på klinik brukar rådet vara att katten ska hållas inne och ha krage på tills stygnen är tagna. Många gånger används stygn som löses upp av sig själva och i så fall ska katten ha kragen på tills huden är helt läkt. Det brukar ta ca 10-14 dagar. 

Man bör kontrollera operationssåret minst en gång dagligen. Det är normalt att såret vätskar sig lite närmaste dagarna efter operation, och vävnaderna runt såret blir svullna och kanske ojämna medan läkningen pågår. Det man ska vara uppmärksam på är om det kommer var eller blod (mer än några droppar) samt om vävnaden runt såret blir röd, spänd och öm. I så fall bör man kontakta kliniken för råd. Detsamma gäller om katten verkar hängig och febrig. Djurägaren kan därutöver få särskilda instruktioner om sårvård, till exempel hur man ska sköta om dränaget vid en böld.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.