Hur ser man att en katt har hudproblem?
Problem med huden eller öronen kan drabba katter av alla raser och åldrar. Många hudlidanden är livslånga även om de kan variera i intensitet under olika perioder.
Hudproblem hos katt kan visa sig på många olika sätt. Katten kan ha ett eller flera av följande symtom:
- klåda, rivsår
- rodnad i huden
- prickar/plitor/upphöjningar i huden
- hårlöshet, tunn päls eller förändringar i pälskvalité
- oro/stress
- såriga områden
- problem med trampdynor
- öronproblem
- analsäcksproblem
Många katter kliar sig eller slickar/biter på den drabbade huden när ägaren inte ser. Hos dem kan hårlösa eller tunnpälsade områden, utslag eller rivsår vara den enda ledtråden om att något är fel.
Varför gör man hudutredning på katt?
En katt som har återkommande, långvariga eller svåra hudproblem bör genomgå hudutredning, både för att undvika kroniska förändringar som blir successivt svårare att behandla, och för att motverka onödigt lidande hos katten. Exempel på hudproblem som bör utredas är bland annat återkommande öronproblem, hudinfektioner, sår i huden, analsäcksproblem, klåda eller bölder/sår i tassarna.
Hudproblem är ofta komplexa och i många fall krävs det en ingående utredning för att hitta grundproblemet. I vissa fall går det inte att bota själva grundproblemet men då behöver man istället hitta en behandling som håller symtomen borta så gott det går.
Hur går en hudutredning på katt till?
En hudutredning kan i viss mån anpassas till den enskilda katten, beroende på vilka symtom den har och hur förändringarna ser ut. Den inleds alltid med en grundlig sjukdomshistoria (anamnes). Det är bra om du förbereder dig för ert besök hos veterinären genom att tänka igenom följande:
- Hur länge har du märkt att katten har haft hudproblem?
- Är det bättre/sämre vissa perioder?
- Har något annat djur eller familjemedlem liknande problem? En del smittsamma organismer kan spridas mellan djurslag och mellan katt och människa.
- Vad äter katten för foder? Godsaker?
- Har den tillgång till utevistelse?
Därefter gör veterinären en grundlig undersökning av huden inklusive öron och tassar.
En hudutredning brukar följa en viss utredningsgång, för att i tur och ordning utesluta olika möjliga orsaker till kattens symtom. Utredningsgången brukar vara att först leta efter infektioner som kan förklara besvären eller bidra till symtomen, vanligtvis svampar, bakterier och parasiter. I de flesta fall tas prover från huden i form av skrapprov, tryckprov, tejpprov och/eller topsprov från öron. I vissa fall tas bakterieodlingar och i andra fall tas blodprover. I vissa fall tas biopsier vilket innebär vävnadsprov från huden.
Vissa sjukdomar är så kallade uteslutningsdiagnoser vilket innebär att det inte finns specifika tester att ta för att ställa diagnos utan man måste utesluta andra orsaker för att komma till en sannolikhetsdiagnos, detta gäller inte minst allergi. Först får katten som regel göra en eliminationsdiet, för att undersöka om hudbesvären kan vara foderrelaterade. Om kattens tillstånd har förbättrats under eliminationsdieten görs en provokation, för att se om symtomen blossar upp igen när katten får äta sitt tidigare foder.
Atopi, när katten är allergisk mot något i sin omgivning, är en klinisk diagnos. Diagnosen atopi ställs utifrån kattens symtom efter att man har uteslutit andra möjliga orsaker.
Om man vill ta reda på vad katten är allergisk mot kan man gå vidare med ett blodprov eller pricktest avseende luftburna allergener. Fördelen med att göra ett sådant prov är att man antingen ska kunna avlägsna ämnet som katten är allergisk mot, eller utforma en behandling som hjälper katten att reagera mindre på ämnet (“allergivaccin”, det vill säga hyposensibilisering, eller allergenspecifik immunterapi). Om behandlingen är effektiv brukar man vilja ge den regelbundet i resten av kattens liv.
Även om allergi är en vanlig orsak till hudproblem hos katter finns det också andra underliggande orsaker som man kan behöva utesluta. Det kan till exempel handla om hormonella sjukdomar, medfödda sjukdomar, immunologiska sjukdomar och sjukdomar i andra organ som ger uttryck som hudförändringar.
Hur behandlas hudproblem hos katt?
Vilken behandling som väljs beror på vad som är den underliggande orsaken till problemet. När veterinären gjort sin undersökning och sina provtagningar ställs en trolig eller slutlig diagnos. Om katten exempelvis har ringorm eller en parasitinfektion behandlas den. Om den visar sig vara foderallergiker brukar den bli symtomfri av att byta till ett foder som den tål, men man bör ändå vara uppmärksam på ifall symtomen återvänder. Det förekommer nämligen att katter utvecklar överkänslighet mot nya proteinkällor med tiden, och då kan man behöva hitta ett nytt foder.
En katt som misstänks ha atopi kan få symtomlindrande behandling som dämpar den allergiska reaktionen. Då används ofta läkemedel som med tiden kan medföra besvärliga biverkningar. Därför brukar man sträva efter att minimera behovet av sådana läkemedel, till exempel genom att låta katten undvika ämnet eller genom att ge den “allergivaccin”.
Har man en allergisk katt kan man uppleva att behandlingen inte alltid räcker till, utan behöver anpassas eller kompletteras i perioder.
Öronutredning
En katt med öronproblem kan behöva genomgå öronutredning. Vanliga orsaker till öronbesvär hos katt är exempelvis öronskabb, polyper samt sjukdomar som kan drabba även andra delar av huden, såsom allergi.
Vid en öronutredning får du svara på frågor om kattens sjukdomshistoria och symtom. Sedan gör veterinären en klinisk undersökning. Öronen undersöks med ett särskilt instrument, otoskop, och prov tas för undersökning i mikroskop. Om katten har återkommande eller svårläkt bakterieinfektion i örat kan man vilja göra en bakterieodling med resistensbestämning. Det kan också bli aktuellt med en allergiutredning.