Varför görs hjärtultraljud på katt?
En katt kan få genomgå ultraljudsundersökning av hjärtat (ekokardiografi) om det finns tecken på att den kan ha en hjärtsjukdom. Hjärtultraljud görs även som en del av olika hälsoprogram för hjärtsjukdomen HCM (hypertrofisk kardiomyopati). Det är en hjärtmuskelsjukdom som är vanligare inom vissa kattraser.
Ultraljudsundersökningen kompletteras ofta med ett EKG, elektrokardiografi.
Vilka katter kan behöva utredas med hjärtultraljud?
Det kan vara svårt att upptäcka att en katt har nedsatt hjärtfunktion. Katter med hjärtproblem har ofta ospecifika symtom, som exempelvis trötthet, svaghet eller tung andning. Eftersom katter kan vara loja av naturen är det lätt att missa om en katt har fått nedsatt kondition. En vanlig orsak till att katter får hjärtat undersökt med ultraljud är att veterinären har hört blåsljud eller rytmrubbningar i stetoskop.
Hur går hjärtultraljud på katter till?
Hjärtultraljud görs av särskilt utbildade veterinärer. Katten förbereds för ultraljudet genom att pälsen rakas bort på sidorna av bröstkorgen, så att ultraljudsproben får god kontakt med huden. Sedan får katten ligga på sidan på ett undersökningsbord med ett hål i. Katten placeras så att hjärtat kan ultraljudsundersökas underifrån genom öppningen i bordet.
För att bedöma om katten har något hjärtfel görs ultraljudsundersökning med flödesmätning, så kallad ekokardiografi med Doppler. Vid undersökningen kan veterinären avgöra om hjärtat är förstorat, om det finns tecken på medfödd missbildning eller på förvärvad hjärtsjukdom (det vill säga en sjukdom som har uppstått senare under kattens liv). Doppler är en teknik för att mäta blodets flöde. Med hjälp av Doppler kan veterinären se om blodet flödar som det ska, eller om det finns ett läckage eller en förträngning (avsmalning) någonstans i hjärtat eller dess blodkärl.
Vilka tillstånd kan upptäckas med hjärtultraljud?
Sådant som kan ses med ultraljud är bland annat:
- Förtjockning av hjärtväggens muskulatur (ofta orsakad av hjärtsjukdomen HCM)
- Missbildningar såsom septumdefekt (hål i väggen mellan höger och vänster förmak eller kammare), förträngning i kroppspulsådern (aorta) eller lungpulsådern (lungartären), samt missbildade hjärtklaffar.
- Försvagad och uttänjd hjärtmuskulatur, DCM. Detta ses främst hos katter med taurinbrist och är ovanligt numera.
- Vätska i hjärtsäcken eller förtjockad hjärtsäck.
HCM-screening
Många kattuppfödare låter regelbundet undersöka sina katters hjärtan med hjälp av ultraljud enligt särskilda hälsoprogram som är avsedda att främja en sund avel. HCM-screening görs inom flera kattraser. Vill du veta mer om de olika hälsoprogrammen kan du kontakta din rasklubb.
Vad är HCM?
HCM står för hypertrofisk kardiomyopati och är den vanligaste hjärtsjukdomen hos katt. Sjukdomen yttrar sig med en förtjockning av hjärtmuskulaturen, som gör att hjärtat inte kan arbeta lika effektivt, att slagvolymen (mängden blod som kan pumpas ut i ett hjärtslag) minskar, och att blodflödet i hjärtat påverkas, vilket bland annat kan leda till att det bildas blodproppar. Här hittar du mer läsning om HCM.
Andra hjärtundersökningar
I samband med hjärtultraljud är det vanligt att veterinären även tar ett EKG på katten. EKG används för att undersöka hjärtats rytm. Elektroder kopplas på huden och en EKG-kurva visas antingen på papper eller på en display.
Rytmrubbningar i hjärtat (arytmier) kan finnas hela tiden bara uppträda då och då. Om man misstänker att det finns en rytmstörning av och till kan man göra så kallat Holter-EKG, då katten får ha på sig en väst med en liten EKG-apparat på ryggen. Alla hjärtslag, cirka 100.000 - 150.000 st, registreras under ett dygn och analyseras därefter av någon av en veterinärkardiolog (hjärtspecialist för djur).
I samband med en hjärtutredning är det vanligt att man även gör en röntgenundersökning av brösthålan, för att fastställa om hjärtsvikt föreligger, samt för att utesluta eller påvisa andra lungförändringar. Behöver man mer detaljerad information om bland annat brösthålan finns det möjlighet att göra datortomografi (skiktröntgen).