EU-pass katt

Svenska katter måste enligt lag vara id-märkta och registrerade i Jordbruksverkets ägarregister. En katt som ska resa utomlands behöver dessutom ha ett EU-pass för sällskapsdjur. EU-passet är ett standardiserat dokument, där kattens och ägarens uppgifter skrivs in, och nödvändiga behandlingar intygas.

När behöver katten ett EU-pass?

Katter som ska resa mellan olika länder behöver ha någon form av pass eller hälsointyg. Inom EU används EU-pass för sällskapsdjur. EU-passet är även godkänt för katter som ska resa till och från Norge. 

Ett EU-pass kan utfärdas när som helst, bara katten är id-märkt, men för att katten ska få resa till ett annat EU-land krävs att den har en giltig vaccination mot rabies. Rabiesvaccinering får tidigast göras vid 12 veckors ålder, och behöver göras senast 21 dagar före avresan för att vaccinationen ska vara giltig.

Vad är ett EU-pass?

EU-pass för katter och andra sällskapsdjur är en standardiserad handling. Det är bara veterinärer som är legitimerade i EU och arbetar inom EU som får utfärda pass. I passet för veterinären in uppgifter om kattens id-märkning samt ägarens och sina egna kontaktuppgifter. För att passet ska vara giltigt måste även du som djurägare skriva under med din namnteckning på sidan med ägaruppgifter.

Veterinären skriver även in vaccinationer och andra behandlingar som katten får för att kunna resa. Vilka behandlingar som behövs kan variera från land till land, men en giltig rabiesvaccination är i princip alltid ett krav (med undantag för när katten ska resa mellan Norge och Sverige). I vissa länder krävs också att katten är avmaskad.

Id-märkning

För att EU-passet ska kunna utfärdas måste katten vara id-märkt med ett mikrochip alternativt en läslig örontatuering som är gjord före den 3 juli 2011. Id-numret skrivs in i passet och märkningen kontrolleras varje gång katten ska få en behandling som ska intygas i passet. 

Rabiesvaccination

Det går bra att utfärda ett EU-pass utan att katten är rabiesvaccinerad, men om katten ska få en rabiesvaccination inför en utlandsresa ska vaccinationen alltid skrivas in i passet. Innan vaccinet ges kontrollerar veterinären kattens id-märkning.

Rabiesvaccineringen får tidigast göras vid 12 veckors ålder. Vaccinationen är giltig från och med 21 dagar efter att vaccineringen gjordes och 1 - 3 år framåt, beroende på vilket vaccin som har använts och eventuella lokala krav i enskilda länder. I de flesta fall räcker det att fylla på vaccinet vart tredje år. Görs det senare behöver man återigen vänta  21 dagar innan vaccinationen blir giltig. 

Hur gör jag för att få ett EU-pass till min katt?

Du behöver själv ta reda på vilka regler som gäller i det land som katten ska resa till, och om det är några särskilda krav när katten reser tillbaka till Sverige. Länder utanför EU kan vilja ha en annan form av veterinärintyg än ett EU-pass. Om du vill ha ett EU-pass eller ett annat hälsointyg kan du boka en tid för katten hos din lokala veterinär.

Kom ihåg att vara ute i god tid innan katten ska resa, så att rabiesvaccinationen hinner bli giltig. I vissa fall behöver intyget utfärdas av en officiell veterinär, bland annat om katten reser utan sin ägare. Landets ambassad kan ofta ge besked om reglerna, och på Jordbruksverkets hemsida hittar du mer information om vad som gäller, till exempel vid införsel av djur från olika länder utanför EU till Sverige.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.