Vad innebär tumörkirurgi?
Tumörkirurgi är kirurgi som syftar till att avlägsna en tumör. Elakartade tumörer kan vara mer utmanande att operera, bland annat eftersom det kan vara svårt att se var tumören börjar och slutar, och för att tumören kan vara mer kärlförsörjd och därmed mera lättblödande än friska vävnader.. En del tumöroperationer kan vara komplicerade på grund av tumörens storlek, oavsett om det rör sig om en godartad eller elakartad tumör, eller på grund av var de är placerade (typ av vävnad eller kroppsdel).
När behöver hunden tumörkirurgi?
Om en hund har synliga knölar eller andra tecken på tumörsjukdom bör den komma till veterinär för en tumörutredning. Utifrån resultatet av utredningen kan veterinären bedöma att en operation skulle kunna förbättra hundens livskvalitet eller förlänga dess liv med bibehållen livskvalitet.
Ibland kan ett kirurgiskt ingrepp kombineras med annan cancerbehandling, såsom cytostatika (cellgiftsbehandling) eller strålning (radioterapi).
Många tumörtyper lämpar sig för att behandlas kirurgiskt, men inte alla. Inför operationen förs en diskussion mellan djurägaren och hundens veterinär eller en onkolog (veterinär inriktad på cancer och tumörsjukdomar) för att belysa målet med behandlingen och hundens prognos.
Hur förbereds hunden inför tumöroperation?
Det är vid första operationen som man har störst chans att ta bort en tumör i sin helhet, det vill säga att bota hunden. Olika typer av tumörer har olika stor benägenhet att sprida sig lokalt (till kringliggande vävnader) eller metastasera (spridas till andra ställen i kroppen), och detta behöver kirurgen ta hänsyn till.
Cellprov och vävnadsprov
För att kunna planera en tumöroperation så noggrant som möjligt brukar man därför ta prov från tumören (cellprov och/eller vävnadsprov) innan, så att kirurgen vet vilken tumörtyp det rör sig om. Det finns dock undantag där cellprov och vävnadsprov inte är tillförlitligt, som juvertumörer.
Blodprover och bilddiagnostik
Vid operationen är hunden nedsövd. Veterinären brukar vilja ta blodprover före narkosen, för att kontrollera om det finns någon ökad sövningsrisk samt utreda om hunden har blodbrist, vilket kan förekomma vid cancer. Ofta görs även bilddiagnostik i någon form, som röntgen och/eller ultraljud, för att leta efter tecken på att tumören har spridit sig.
Vad händer efter operationen?
Den bortopererade tumören (eller delar av den) skickas till laboratorium för analys, bland annat för att bekräfta tumörens typ, kontrollera att den är borttagen i sin helhet, samt leta efter tecken på om den har spridit sig. Utifrån provsvaret kan veterinären planera hundens fortsatta behandling och göra en säkrare bedömning av prognosen för tillfrisknande.
I många fall är operationen botande, och då kan det räcka att djurägaren håller ett öga på området för att snabbt kunna upptäcka ifall tumören kommer tillbaka. Andra gånger kan hunden behöva en ny operation, eller få uppföljande behandling med cellgifter eller strålning.