Reproduktionsmottagning hund

Oavsett om du är en blivande uppfödare som planerar din första kull eller en erfaren kennelägare som har fått problem, kan du få hjälp hos någon av våra reproduktionsmottagningar. Här arbetar veterinärer som är inriktade på reproduktion och reproduktionsstörningar hos hund och katt.

Vad gör man på en reproduktionsmottagning för hundar?

Till reproduktionsmottagningen kan du vända dig om du vill ha hjälp med att bestämma lämplig dag för parning, eller om du har en avelstik eller avelshane med nedsatt fruktsamhet. På våra mottagningar genomför vi fertilitetsutredningar av både tikar och hanhundar. 

Hos vissa av våra kliniker utför vi även artificiella inseminationer. Vi kan också hjälpa till med att avbryta en oönskad dräktighet om en tik har blivit tjuvparad.

Bestämma parningsdag

Felaktig parningstidpunkt är den vanligaste orsaken till att en tik inte blir dräktig. Om du har svårt att avgöra var i löpet din tik befinner sig kan ett vaginalutstryk och/eller progesteronprov vara till hjälp: 

Vaginalutstryk

Med hjälp av ett vaginalutstryk går det att avgöra var i löpcykeln en tik befinner sig. Ett prov tas då från tikens vaginalslemhinna (slidslemhinna) med hjälp av en bomullspinne som rullas mot insidan av vagina. Cellerna som samlas på bomullspinnen förs över till ett objektglas och färgas, varefter provet undersöks i mikroskop. När tiken börjar närma sig höglöp förändras cellernas utseende och sammansättning. Ofta tas vaginalutstryk under den period då tiken beräknas närma sig höglöp. När vaginalutstryket visar en bild som stämmer  överens med höglöp kompletteras undersökningen ofta med ett progesteronprov för att hitta optimal tid för parning.

Ett vaginalutstryk kan också ingå som en del i utredningen av sjukdomstillstånd i vagina, livmoder och äggstockar.

Progesteronprov

Genom att mäta halten av progesteron (gulkroppshormon) i blodet kan man lättare avgöra vad som är bästa tidpunkt för parning. Tikens progesteronnivåer börjar stiga strax före ägglossningen och fortsätter att stiga ytterligare efter ägglossning. Ibland behöver man ta prov vid flera tillfällen för att fastställa optimal parningsdag. 

Fertilitetsutredning av tik

Om en tik har varit svår att para eller få dräktig kan det vara lämpligt att besöka reproduktionsmottagningen för en fertilitetsutredning. Vid en sådan utredning gör veterinären först en klinisk undersökning för att upptäcka sådant som skulle kunna försvåra en parning, exempelvis missbildningar eller en trång passage i vulva eller vagina. Undersökningen kompletteras ofta med ultraljud och cellprov från vagina. Ibland tas även blodprover som ett led i utredningen.

Fertilitetsutredning av hanhund

Om en hanhund misslyckats med att para en tik eller om tiken har gått tom kan det vara aktuellt med en fertilitetsutredning. Utredningen består dels av en klinisk undersökning av hunden och dels av ett spermaprov. 

Spermaprov

Spermaprovtagningen går ofta lättare om det finns en löptik i närheten, men det kan fungera även utan att tiken är närvarande. Det är viktigt att hunden inte är stressad eller rädd i samband med provtagningen. Spermaprovet analyseras i mikroskop och spermans kvalitet bedöms. Veterinären tittar på spermiernas utseende, antalet spermier, hur spermierna rör sig (motiliteten) samt om de har några defekter.

Avbryta dräktighet

Om tiken har blivit tjuvparad och dräktigheten är oönskad finns det möjlighet att avbryta dräktigheten (framkalla abort) genom medicinsk behandling. Behandlingen består av två injektioner av ett hormonpreparat, som ges med 24 timmars mellanrum. Därefter görs en eller flera ultraljudsundersökningar av livmodern någon vecka senare, för att kontrollera att behandlingen har haft önskad effekt och att livmodern ser normal ut.

Artificiell insemination

Vi kan erbjuda insemination vid flera av våra reproduktionsmottagningar. Artificiell insemination innebär att veterinären på konstgjord väg överför sperma från hanhunden till tikens könsorgan. Sperman kan vara färsk, kyld eller fryst. Enligt Sveriges lagstiftning är det endast veterinärer med särskild behörighet som får utföra insemination av hund. Här kan du läsa mer om artificiell insemination.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.