När behövs ögonkirurgi för hundar?
Operationer i ögon eller ögonlock kan bland annat behövas om hunden har fått en skada, för att korrigera en medfödd defekt eller för att behandla en sjukdom som har utvecklats med tiden, som till exempel grå starr (katarakt).
Hur går ögonkirurgi till?
Precis som vid andra kirurgiska ingrepp måste hunden vara nedsövd under en ögonoperation.
Vid operationer i ögats strukturer krävs extra stor precision, för att ögats funktion ska påverkas så lite som möjligt av ingreppet. Därför används ofta operationsmikroskop eller andra förstoringshjälpmedel, samt instrument och suturmaterial (tråd som kirurgen syr med) som är särskilt anpassade för ändamålet.
I de flesta fall kan ögonoperationer utföras som dagkirurgi, och hunden får gå hem igen när den har vaknat upp ordentligt från narkosen.
Olika ögonoperationer hos hund
Inom AniCura utförs ett flertal olika operationer i ögat och vävnaderna runtom, bland annat följande:
Kataraktoperation
Katarakt, eller grå starr, innebär att ögats lins har blivit ogenomskinlig. Grå starr påverkar inte bara synen utan kan också leda till inflammation och smärta i ögat. Sjukdomen går inte att bota på medicinsk väg, men hunden kan behöva få läkemedelsbehandling för att dämpa inflammationen. Däremot kan kirurgisk behandling hjälpa en hund med katarakt. Vid operationen avlägsnas den sjuka linsen genom en teknik som kallas fakoemulsifikation, som kräver särskild utrustning. Hunden kan därefter få en ny, konstgjord lins insatt. Även om hunden inte får en ny lins brukar operationen medföra att synen förbättras och att obehaget från ögat upphör.
Cherry eye-operation
Cherry eye kallas det tillstånd när tårkörteln i hundens tredje ögonlock (blinkhinnan, som sitter i hundens inre ögonvrå) har fallit fram, eller prolaberat. En framfallen tårkörtel yttrar sig som en rosa utbuktning i den delen av hundens öga som är närmast nosen.
När tårkörteln är prolaberad blir funktionen påverkad, och om inte cherry eye behandlas så snart som möjligt finns det risk för att hunden ska få permanent nedsatt tårproduktion.
Vid en cherry eye-operation placeras den framfallna körteln i rätt läge och fixeras på sin plats innanför tredje ögonlocket.
Operation av ögonhår
Hundar kan ha felställda eller felväxande ögonhår. Distichiasis, trichiasis och ektopiska cilier är tillstånd där ögonhår på olika sätt växer in mot ögats hornhinna, vilket leder till smärta, obehag och ibland också påverkad syn. Behandlingen går ut på att hårsäcken för det felställda ögonhåret avlägsnas eller förstörs.
Operation av ögonlock
Dålig passform mellan öga och ögonlock kan orsaka problem på olika sätt. Inåtrullande ögonlock, entropion, innebär att ögonlockets hud och päls rullar in mot hornhinnan på ögat, vilket kan leda till skav, sår och irritation. Med tiden kan hunden få problem med synen till följd av kronisk inflammation i hornhinnan.
Ektropion kallas det när det nedre ögonlocket är utåtvänt, så att en ficka bildas mellan ögat och ögonlocket. Vid detta tillstånd kan dammpartiklar och smuts samlas i fickan. Det är också svårare för den skyddande tårvätskan att spridas över ögat.
Både entropion och ektropion kan åtgärdas med hjälp av plastikkirurgi.
En ögonlocksoperation kan också behövas om hunden har fått en skada i ögonlocket så att det blivit ett jack i ögonlockskanten. Lämnar man såret att självläka finns det risk för att ögonlockskanten blir ojämn och skaver mot ögat, eller att ögonlocket inte sluter helt tätt.
Djupa sår i hornhinnan
Hornhinnan är en tunn, skyddande hinna som sitter framför regnbågshinnan (iris) och pupillen. Om hunden får en skada som perforerar hornhinnan finns det risk för att vätska läcker ut inifrån ögat och att smuts kommer in i ögat. Djupa hornhinnesår kan därför behöva åtgärdas kirurgiskt för att inte hota hundens syn. Om såret är för stort för att sys ihop brukar man täcka över det med en så kallad lambå, en flik från intilliggande bindehinna/slemhinna (konjunktiva). Vid operationen strävar man även efter att återställa vätskevolymen inne i ögat samt att avlägsna eventuella skadade delar av iris.
Bulbextirpation
Vid svåra ögonsjukdomar eller skador, till exempel sent stadium av grön starr eller tumöromvandling av ögat, kan en bulbextirpation vara lämplig. Bulbextirpation innebär att man avlägsnar ögat. Ofta har då hunden gått med smärta och nedsatt syn, och de flesta hundar mår bättre av att ögat tas bort.
Bulbprolaps
Det förekommer att ögonbulben trycks ut från sin plats i ögonhålan, framför i samband med trauma. Genom en operation kan ögat placeras på sin rätta plats och fixeras där. Hos de allra flesta patienter med bulbprolaps har synnerven som regel fått permanenta skador, så att hunden blir blind på ögat, men om operationen utförs så snart som möjligt kan det gå att rädda ögat. Annars behöver hunden genomgå bulbextirpation, det vill säga få ögat borttaget, för att slippa smärta och obehag.