Blodprov hund

En blodprovsanalys ingår i de flesta medicinska utredningar. När en hund har trötthet, ökad törst, feber eller andra symtom, kan ett blodprov ge viktig information. Hur mycket blod som tas varierar beroende på vilka analyser som ska utföras.

Vad kan man se i ett blodprov från hund?

I ett blodprov går det att få information om många tillstånd och processer i kroppen. Man kan både se tecken på specifika infektioner och bedöma hur olika inre organ fungerar. 

Ibland kan blodprovssvaret ge besked om att hunden har en viss sjukdom, men många sjukdomar går inte att diagnostisera enbart med blodprov. Ofta behöver veterinären väga samman resultatet från blodanalysen med hundens symtom och sjukdomshistoria, och andra undersökningar (som röntgen, ultraljud eller urinprov) för att ställa diagnos.

Blodprovet visade inget - är hunden frisk?

Att ett blodprovssvar är negativt innebär inte att blodprovet var onödigt eller att hunden är frisk. Blodprov tas ofta när det är viktigt att utesluta sjukdomar, inte bara för att påvisa dem. Till exempel kan en hund som har magont och kräkningar lida av många olika tillstånd. Med hjälp av ett blodprov kan man få reda på om hundens problem beror på sjukdom i levern, bukspottskörteln eller njurarna, och anpassa behandlingen utefter det. Om sjukdomen inte upptäcks så att hunden kan få korrekt behandling finns det risk för att tillståndet ska förvärras och i vissa fall kan bli livshotande. Om provsvaret däremot är negativt talar det för att det är något annat som är orsaken till hundens symtom. 

Varför tas blodprov inför narkos?

En sövning är alltid en påfrestning för hundens kropp. Om hunden har nedsatt förmåga att bryta ner de läkemedel som används riskerar den att få för höga nivåer av läkemedlet i blodet. En hund som har försämrad njurfunktion kan behöva särskilda åtgärder för att inte utveckla njursvikt. 

Genom en blodprovsanalys (så kallat preoperativt blodprov) kan veterinären göra en riskbedömning inför narkosen och göra anpassningar om det behövs. 

Hur går blodprovstagning på hund till?

Blodprovet tas vanligtvis från ett av hundens framben, eller från utsidan av ett bakben. Oftast sitter hunden på ett behandlingsbord vid provtagningen. Det är bra om ägaren är med och håller hunden. I de allra flesta fall tar man så kallade venösa blodprov, det vill säga blodet tas från ett blodkärl som leder syrefattigt blod från kroppen tillbaka till hjärtat (en ven). 

Först rakas pälsen bort i området där provet ska tas, och huden desinficeras. Genom att spänna ett stasband runt benet kan provtagaren få blodkärlen att framträda bättre. När blodet stasas hindras flödet i venen, och blodkärlet vidgas. När kärlet syns och känns tydligare är det lättare att hitta rätt ställe att sticka. En provtagningskanyl förs in i kärlet och blodet samlas upp i ett eller flera provrör. 

Beroende på provtagningsmetod kan blodet få droppa ner i röret, eller så använder man ett rör med vakuum som gör att blodet sugs ut i röret. Efter att provtagningen är färdig får hunden ett plåster över stickstället. Det brukar kunna avlägsnas efter någon timme. 

Hur många provrör tar man?

De flesta provrör innehåller olika tillsatser som bland annat hindrar blodet från att koagulera. Antalet rör som behövs beror på vilka analyser som efterfrågas, eftersom olika provrör används till olika analyser. Blodet analyseras antingen på klinikens egna laboratorium eller på ett externt laboratorium.

Är blodprov obehagligt för hunden?

Många hundar reagerar inte alls vid blodprovstagning. Vissa kan tycka att det är obehagligt att sitta stilla och bli fasthållna, andra reagerar på ljudet från klippmaskinen, eller på stasbandet runt benet. Det är få som reagerar på själva sticket. 

Om du vet med dig att din hund kan bli stressad eller rädd vid provtagningen är det bra om du meddelar personalen. För en del hundar räcker det med att de inte ser hanteringen för att de ska bli lugna. Till exempel kan du hålla upp hundens nos, så att blicken är riktad bort från det som händer, eller låta hunden gömma huvudet under din arm. Man kan också sticka hunden i bakbenet.

Ibland behöver hunden ha på sig munkorg vid provtagningen, både för att den inte ska råka bita någon och för att den kan ha lättare att hålla sig lugn när den har munkorg på.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.