Varför ska man besikta sin hund?
En besiktning ger en ögonblicksbild av hundens hälsa. Syftet är att upptäcka tecken på sjukdom, skada eller missbildning. Det rekommenderas att man gör besiktning vid ägarbyte, försäljning och ibland vid försäkring. Enligt SKK’s regler ska valpar alltid besiktigas inför försäljning, och besiktningsintyget får inte vara äldre än 7 dagar när valpen levereras.
Inför försäkring kan vissa försäkringsbolag kräva att se ett aktuellt besiktningsintyg, kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som behövs.
Vad ingår i en besiktning?
Vid en veterinärbesiktning bedöms hundens allmäntillstånd, hull, lynne och rörelser. Veterinären undersöker hunden från nos till svansspets samt lyssnar på hjärta och lungor med stetoskop. I den kliniska undersökningen ingår:
- Nos, mun, tänder samt svalg om hunden tillåter det
- Ögon och ögonlock
- Ytteröron, hud och päls
- Ytliga lymfknutor
- Mage och navel
- Rörelseapparaten, det vill säga ben, rygg, svans och tassar
- Yttre könsorgan samt juver
Vad ingår inte i veterinärbesiktningen?
Vidare undersökningar ingår inte i en besiktning. Till exempel görs ingen analys av blodprov eller urinprov, och man utför heller ingen röntgenundersökning. Om veterinären hittar någon avvikelse vid besiktningen, som hälta, ögon- eller hudproblem, går det att utreda detta vidare för att ta reda på orsaken, men en sådan fördjupad utredning är inte en del av den ordinarie besiktningen utan får i så fall bokas separat.
Vid en valpbesiktning går det inte att uttala sig säkert om valpens bett eller knäskålarnas stramhet, inte heller om testiklarnas läge, ifall de inte har vandrat ner i pungen.
Vad händer om veterinären hittar en avvikelse?
Alla avvikelser noteras i hundens besiktningsintyg. Beroende på vad det är för typ av avvikelse kan man då behöva utreda hunden vidare, avvakta och göra en ny besiktning senare, eller undvika att avla på hunden. Oftast har veterinären gjort en anteckning om vad som gäller, annars kan den som har begärt besiktningen eller den nya ägaren för det mesta kontakta veterinären för att få svar på sina frågor.