Vad innebär artificiell insemination för hund?
Vid en artificiell insemination placeras sperma från en hanhund i tikens vagina (slida) eller livmoder. Sperman kan vara färsk, kyld eller fryst. Med dagens metoder går det att uppnå nästan lika goda resultat vid inseminering som vid en naturlig parning, men om det är fryst sperma som används kan antalet valpar bli lite lägre.
När kan AI för hund vara lämpligt?
I en del fall kan AI vara ett bättre alternativ än naturlig parning. Exempelvis kan det geografiska avståndet mellan hanhund och tik vara så stort att det utgör ett hinder för naturlig parning. Transport av sperma (kyld eller fryst) med efterföljande insemination kan då vara ett alternativ. I en del fall kan det också vara en smittskyddsmässig fördel att använda sig av sperma, istället för att hundar ska resa mellan länder.
Om en hanhund har blivit skadad genom en olyckshändelse, och därför inte kan genomföra parning, kan inseminering vara en praktisk lösning. Ett annat tänkbart scenario är att man vill använda sig av lagrad sperma från en hanhund som inte längre är i avel, till exempel inom ett avelsprogram.
Vi ser gärna att djur som ska genomgå en insemination är hälsotestade enligt de rekommendationer som finns från respektive rasklubb.
När får AI inte användas?
AI är aldrig en "lösning" för hundar som av någon anledning inte kan paras naturligt. Enligt svensk djurskyddslagstiftning får djur som inte kan fortplanta sig naturligt inte användas i avel. Det innebär att artificiell insemination endast får utföras på hundar som har en normal könsdrift och fortplantningsförmåga.
Inseminering får inte användas för hundar med svag eller obefintlig könsdrift, inte heller för hundar med anatomiska avvikelser i könsorganen. Man får inte samla sperma från en hanhund som på grund av en ärftlig defekt (till exempel problem med rygg, höfter eller knän) inte kan para sig naturligt.
Vi är även mycket restriktiva med att inseminera tikar som tidigare har haft förlossningsproblem, i synnerhet hos raser där valpningssvårigheter är vanliga.
Hur går en artificiell insemination på hund till?
Inför en insemination görs en undersökning av tikens könsvägar, för att säkerställa att det inte finns några hinder för inseminering eller valpning. Det är viktigt att tiken insemineras vid rätt tidpunkt i löpet. Om insemineringen görs för tidigt finns det risk för att spermierna inte överlever tillräckligt länge för att äggen ska bli helt mogna för befruktning. Genom att analysera celler från vaginalslemhinnan och/eller halten progesteron i blodprov kan man bestämma optimal tidpunkt för inseminationen.
I Sverige görs insemineringar med hjälp av en lång kateter. Kirurgisk inseminering är inte tillåtet enligt svenskt regelverk. Antingen förs katetern in i livmodern via livmodermunnen, med eller utan hjälp av ett endoskop (optisk utrustning som hjälper veterinären att se bättre), eller så placeras sperman utanför livmodern, i vagina. Tikarna behöver inte ges lugnande medel eller sövas, utan brukar stå lugnt och stilla medan de insemineras. I vissa fall upprepas inseminationen 1-2 dagar senare.
Kontakta oss i god tid före en planerad insemination så att vi kan hjälpa dig på bästa sätt.
Hjälp vid misslyckad parning
Om det är möjligt försöker vi hjälpa till även med mer brådskande inseminationer, till exempel om en parning mellan två individer misslyckats. I dessa fall kommer hanhunden och tiken tillsammans till kliniken. Om det inte finns något hinder för insemination samlar veterinären spermier från hanhunden, och undersöker kvaliteten i mikroskop, för att försäkra sig om att spermiernas kvalitet och antal är tillräckligt bra, innan tiken insemineras. Här kan du läsa mer reproduktionsmottagningarna hos AniCura.