Vad innebär akutvård för hund?
Akutvård innebär omhändertagande av sjukdomstillstånd och skador som behöver en snabb vårdinsats för att inte förvärras. På djursjukhusens akutmottagningar arbetar djurhälsopersonal med att stabilisera och behandla hundar med akuta skador eller sjukdomar. De tar främst emot hund och katt, ofta också kaniner och andra djurslag.
Flera av akutmottagningarna på våra djursjukhus håller öppet dygnet runt, årets alla dagar.
Sök gärna upp ditt närmsta djursjukhus eller akutmottagning här och spara kontaktuppgifter och öppettider, så att du har dem nära till hands om olyckan är framme.
När behövs akutvård för hundar?
Vissa akuta fall kan innebära livsfara om de inte behandlas omgående. Andra riskerar att snabbt bli värre om hunden får vänta på vård. Om du misstänker att din hund inte mår bra ska du alltid kontakta veterinär, men det finns tillfällen när det är särskilt bråttom att söka vård:
- svåra skador och störtblödningar
- andningssvårigheter eller blockerade luftvägar
- plötsligt uppsvullen buk
- ormbett
- hög feber och nedsatt allmäntillstånd
- nedsatt medvetandegrad, medvetslöshet
- kramper
- värmeslag
- blodig kräkning/diarré
- förgiftning - även innan symtom ses
- kraftig uttorkning
- urinstopp, när hunden inte kan kissa eller bara får ut enstaka droppar
- stopp i mag-tarmkanalen
- allergisk chock
Ring helst till djursjukhuset och tala om att du är på väg in med din hund. Då kan akutpersonalen förbereda sig på att ni kommer och planera de akuta insatser som kan behövas.
När bör hunden komma till en dagakut?
Det finns sjukdomar och skador som bör undersökas akut, men inte nödvändigtvis mitt i natten, och inte alltid på ett stort djursjukhus. Många djurkliniker har möjlighet att ta emot akut dåliga hundar under sina öppettider. En del av dem har också utökade öppettider på kvällar och lördagar. Även på djursjukhusen kan det vara enklare att söka vård dagtid, eftersom de ofta har mer personal på plats på dagen än på natten, även om det är en söndag eller storhelg.
Vilka akuta tillstånd kan vänta tills dagakuten har öppnat?
- Analsäcksinflammation med svår smärta eller kraftig, synlig svullnad
- Obehag från ena eller båda ögonen (svår smärta/knip eller synliga skador på ögat ska dock undersökas omgående på jourtid)
- Akut magsjuka som inte blivit bättre trots skonkost. Valpar och små hundar behöver komma in relativt snart, stora hundar med gott allmäntillstånd kan vänta lite längre - kontakta kliniken för råd.
- Akut, kraftig hälta utan synliga yttre skador (djur med öppna frakturer, dvs sårskada och synliga skelettdelar, ska åka in omgående)
- Frekvent urinering, när djuret ändå kan kissa. OBS - En hund med urinstopp ska komma under vård omgående!
- Mindre sårskador
- Feber över 39-39,5 grader.
Hur bråttom det är att åka in avgörs av hur djuret mår i övrigt - kontakta kliniken för råd.
Vilka tillstånd kan vänta till nästa vardag?
Även om många sjukdomar och skador är obekväma för din hund, är det inte säkert att de måste behandlas akut på kvällen, natten eller helgen. Under jourtid är ofta belastningen hög på både akutmottagning och vårdavdelning, och de tillstånd som kan vänta tills bemanningen är större behöver då prioriteras ner. På jourtid görs oftast inte heller omfattande utredningar, utan vården är inriktad på att åtgärda akuta tillstånd och helt enkelt hjälpa djuret att överleva.
För att undvika långa väntetider - och de kostnader som tillkommer på jourtid - kan du vänta med att söka vård tills det blivit vardag, om ditt djur har drabbats av exempelvis:
- klåda
- hudinflammation
- klobrott
- öroninflammation (utan balansrubbning eller andra avvikelser)
- tandbesvär
- hudknölar
- kroniska mag-tarmbesvär (om allmäntillståndet är gott, djuret kan behålla mat och vatten, och inte har blodiga diarréer eller kräkningar)
- vaccinationer, intyg, besiktning, annan förebyggande vård
En hund som är allmänpåverkad eller har mycket ont behöver givetvis få hjälp så snart det går. Här finns veterinärer redo att avgöra hur snabbt din hund måste komma under vård.
Är det väntetid på akuten?
Oftast är det flera djur samtidigt som söker vård akut på djursjukhus. Alla patienter genomgår en kortare medicinsk bedömning vid ankomst, så kallad triagering. Genom triageringen avgörs vilka sjukdomsfall som är mest brådskande. Livshotande tillstånd och svåra skador prioriteras högst, oavsett när de har ankommit till djursjukhuset.
Hundar vars tillstånd är stabilt får komma in i turordning när en akutveterinär har möjlighet att ta emot. Blir ni ombedda att vänta på er tur ska du vara uppmärksam på din hunds allmäntillstånd, och genast informera personalen om någonting förändras.
Vart ska du åka?
Svåra sjukdomsfall och skador behöver tas om hand på ett djursjukhus. Där finns de resurser som krävs för avancerad akutsjukvård, både i form av teknisk utrustning och kompetens. Djursjukhusen har också möjlighet att skriva in ditt djur på en vårdavdelning eller intensivvårdsavdelning för fortsatt behandling.
Hitta ditt närmaste djursjukhus här.
Intensivvårdsavdelning
Intensivvårdsavdelning, IVA, är till för svårt sjuka djur som är i behov av noggrann övervakning, avancerad behandling och omvårdnad. Här finns personal tillgänglig dygnet runt, och det finns avancerad utrustning för övervakning och behandling. Bedömning av djurets hälsotillstånd görs löpande.
Specialistmottagning
På AniCuras djursjukhus finns också specialistmottagningar där din hund kan få fortsatt vård om det behövs, som till exempel rehabilitering efter en skada, eller vidare utredning av en sjukdom efter det akuta stadiet. Våda djursjukhus har flera olika specialistmottagningar, inom bland annat ortopedi, hjärtmedicin, mag-tarmsjukdomar, hudsjukdomar och invärtes medicin.
Vad kostar akut djursjukvård?
För att kunna erbjuda akutvård krävs att djursjukhuset håller bemanning dygnet runt. Veterinärer, djursjukskötare och djurvårdare behövs för att ta emot patienter när de kommer, genomföra akuta operationer samt ta hand om inneliggande djur. Djursjukhusen har idag även högt avancerad teknisk utrustning tillgänglig för akutsjukvården, som till exempel datortomografi, ultraljud och specialutrustade burar för intensivvårdsbehandling. Sammantaget innebär det här att akutsjukvården bär på högre kostnader än de vanliga, bokade veterinärbesöken på en djurklinik.
Prisuppgift
Det är svårt att säga på förhand hur mycket vården för en specifik sjukdom eller skada kommer att kosta. Ingen patient är den andra lik. Sådant som påverkar kostnaden är bland annat om hunden behöver intensivvård, hur stor den är och hur väl den svarar på behandlingen. När en hund behöver avancerad akutvård går det sällan att ge en 100-procentig garanti för att hunden kommer att bli helt återställd. I samband med att hunden skrivs in för akutvård försöker veterinären alltid att ge en så detaljerad uppskattning som möjligt av kostnaderna för de första 1-2 vårddygnen, och en bedömning av hundens prognos för tillfrisknande. Beroende på vad de inledande åtgärderna leder till kan man behöva ge hunden ytterligare vårdinsatser, och den kan behöva vara inskriven en längre tid. Slutsumman kan därför bli högre än den första prisuppgiften. I så fall blir du som djurägare uppdaterad under tiden.
Jouravgift
Vid akuta besök tillkommer ett akutpåslag på det ordinarie priset. Om du behöver söka vård på jourtid (det vill säga utanför kontorstid) tas en jouravgift samt ett procentuellt jourpåslag ut. Fråga oss gärna om vilken jouravgift som gäller vid ditt besök. Har du en försäkring på din hund kan den täcka en del av kostnaden, beroende på vilka försäkringsvillkor du har. Vill du ha information om din självrisk, försäkringens omfattning och eventuella reservationer behöver du kontakta ditt försäkringsbolag.
Vård för allvarligt sjuka och skadade djur är en extra service som kostar mer att erbjuda. Anledningen till detta är bland annat att kostnaderna för personal, serviceavtal med mera är högre utanför kontorstid, men också för att våra kostnader är lika höga oavsett om det är högt patienttryck eller inte.