Akutkirurgi hund

Akutkirurgi är operationer som inte är planerade, utan som görs vid akuta tillstånd som riskerar att bli livshotande eller leda till permanenta skador. Några vanliga orsaker till akuta operationer på hund är främmande föremål i tarmen, livmoderinflammation samt komplikationer vid valpning.

Vad innebär akutkirurgi för hund?

Akutkirurgi skiljer sig från planerade operationer genom att det är ingrepp som behöver genomföras snabbt, ibland inom bara några timmar, för att hunden ska ha en chans att återhämta sig från en skada eller en sjukdom.

En akut operation kan behöva utföras trots att hunden är i nedsatt kondition eller kanske inte är på fastande mage. Innan en hund sövs ner för att opereras brukar man dock försöka få den så stabil som möjligt, till exempel genom att behandla eventuell uttorkning och cirkulationsrubbning.

När behöver hundar akutkirurgi?

Akutkirurgi kan bli aktuellt för hundar som har fått svåra skador i till exempel ett hundslagsmål, i samband med jakt eller i en trafikolycka. Men akuta operationer behövs också vid invärtes tillstånd som snabbt har försämrats - till exempel en kraftig livmoderinflammation eller svårigheter att tömma blåsan.

Det här är några vanliga orsaker till att hundar behöver opereras akut:

  • djupa/stora sårskador
  • öppna frakturer
  • livmoderinflammation (pyometra)
  • problem vid valpning
  • hinder i tarmen
  • stopp i urinvägarna
  • tarmvred
  • magomvridning
  • diskbråck med förlamning
  • ögonskador
  • skador i rörelseapparaten hos växande hundar

Är akutkirurgi farligare än planerad kirurgi?

Det är större risk för komplikationer vid akutkirurgi jämfört med vid planerade operationer. En del av de operationer som görs akut liknar de planerade ingreppen, men det är både svårare och mer riskfyllt att söva och operera en sjuk hund. Det är inte bara sövningsrisken som kan öka, utan vävnaderna och blodcirkulationen är ofta känsligare än på en frisk hund vilket medför risk för blödningar och andra komplikationer.

I möjligaste mån försöker man stabilisera patienten innan den sövs ner, till exempel genom att ge intravenöst dropp. Man ser även till att ha möjlighet att sätta in intensivvårdsåtgärder, som exempelvis syrgastillförsel eller blodtransfusion, om det skulle behövas.

Hur mår hunden efteråt?

I en del fall medför den akuta operationen en snabb återhämtning. Efter exempelvis kejsarsnitt kan många hundar gå hem igen så fort de har vaknat ordentligt ur narkosen. I de flesta fall behövs dock någon form av eftervård, och det är vanligt att hundar behöver vara inskrivna på djursjukhus i någon eller några dagar för fortsatt behandling.

Vad kostar akutkirurgi för hundar?

Akutkirurgi är i de flesta fall mer kostsam än planerade operationer, men det kan vara svårt att ange en exakt siffra. Priset varierar avsevärt beroende på vad för slags operation det gäller, hur hunden mår och vilket vårdbehov den har, samt när på dygnet operationen utförs. Ofta behöver hunden också vara inskriven på djursjukhus för vård såväl före som efter operationen, vilket gör att den totala kostnaden kan bli högre.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.