Professionell tandrengöring, PTR, innebär att tandsten avlägsnas från tändernas alla ytor, även under tandköttet, samt att tänderna poleras. Ofta kombineras PTR med röntgenundersökning av tandrötterna, för att hitta och behandla olika tandsjukdomar.
När behöver ditt djur få professionell tandrengöring?
Professionell tandrengöring utförs ofta som en förebyggande åtgärd för att djur med tandsten ska slippa komplikationer i form av tandlossningssjukdom, tandköttsinflammation och smärta. Om ditt djur visar tecken på smärta t ex i samband med ätande eller tuggande är det hög tid för PTR, för att hejda och behandla sjukdomsutvecklingen.
Om du märker att din hund eller katt har synlig tandsten och/eller dålig andedräkt kan du boka tid för en munkoll. Då kan veterinär eller tandsköterska bedöma om det är dags att boka tid för PTR.
Plack och tandsten
Precis som hos människor bildas hos hundar och katter en beläggning på tänderna, s k plack. Beläggningen kan avlägsnas genom tandborstning, men om det inte görs utvecklas den till tandsten och orsakar inflammation i intilliggande tandkött. I det läget räcker det inte att borsta tänderna, utan hunden eller katten behöver få en professionell tandrengöring, PTR, hos veterinär för att inte svårare problem ska uppstå.
Tandsten och tandlossningssjukdom är mycket vanligt hos både hundar och katter. Här kan du läsa om tandlossning, parodontit hos hund, respektive katt.
Tandresorption hos katt, TR/FORL
Hos katter förekommer dessutom en annan sjukdom som heter tandresorption (TR eller FORL). Detta är en tandhalsdefekt då delar av tanden bryts ner inifrån. TR förekommer även hos hundar, men det är ovanligt. Läs mer om TR hos katt här.
Välkommen till oss för munkoll!
Om du undrar över ditt djurs tandstatus och munhälsa är du välkommen att boka en tid för en första bedömning. Du kan också be att djurhälsopersonalen tar en titt i munnen i samband med vaccination.
För en fullständig bedömning av tänderna behövs även röntgen av tandrötterna, eftersom en sjukdom som tandresorption, TR, inte alltid syns tydligt ovanför tandköttskanten. Tandröntgen kan bara göras under narkos och det brukar ofta ske i samband med en professionell tandrengöring, PTR, om hunden eller katten har tandsten.
Före tandåtgärden undersöks djuret av veterinär, som lyssnar på hjärtat och bedömer om det föreligger någon ökad narkosrisk. Ibland kan ett blodprov behöva analyseras för att veterinären ska kunna göra en riskbedömning inför narkosen.
Hur går professionell tandrengöring till?
Behandlingen inleds med en undersökning av tänder och tandkött, och om det finns fickor mellan tandkött och tänder mäts fickornas djup. Hos katter röntgas även tandrötterna, för att upptäcka tidiga tecken på tandresorption, och hos hundar görs tandröntgen om det finns misstanke om skada i tandrot eller käkben.
Tandstenen avlägsnas med hjälp av ultraljud
Tandstenen avlägsnas med ett ultraljudsinstrument med en rundad metallspets som vibrerar mot tandstenens yta. Efter tandstensborttagningen brukar tänderna poleras, vilket gör att emaljytan blir glattare och uppkomsten av nya beläggningar fördröjs. Även tandsten som sitter under tandköttskanten tas bort. Äldre tänder kan ha missfärgningar som inte går att ta bort, men de innebär ingen risk för munhälsan, på det sätt som tandsten gör.
Narkos och intubering förhindrar komplikationer
Alla tandåtgärder utförs under narkos och med djuret intuberat. Det finns flera anledningar till att hunden eller katten måste vara nedsövd vid en tandbehandling:
- Vid tandstensborttagningen spolas mycket vatten i munnen, och det är viktigt att hunden eller katten inte andas in vattnet och de bakteriefyllda partiklar som frigörs under proceduren. För att inte riskera att djuret drabbas av lunginflammation måste patienten vara intuberad, dvs ha ett rör att andas genom, som sluter tätt mot munhålan.
- En del åtgärder, som t ex tandutdragningar, kan vara smärtsamma och kräver att djuret är nedsövt för att det ska slippa onödigt lidande.
- För att behandlingen och röntgenundersökningen ska bli så bra som möjligt måste hunden eller katten ligga stilla och gapa länge - något som är näst intill omöjligt att uppnå när djuret är vaket.
Litet ingrepp eller omfattande PTR?
Behandlingens omfattning avgörs av graden av tandsjukdom. Tidiga stadier av tandlossningssjukdom (parodontit) behandlas med tandstensborttagning och polering av tänderna under narkos, kombinerat med förebyggande åtgärder i hemmet.
Vid senare stadier behöver behandlingen ofta kompletteras med att tänder dras ut och ibland med tandköttskirurgi. Om det krävs omfattande åtgärder, t ex utdragning av många tänder, kan de behöva delas upp på flera tillfällen, för att inte narkosen ska bli riskabelt lång.
Varför skrapar vi inte bara tänderna när djuret är vaket?
Vi får ofta frågan om det inte går att ta bort den synliga tandstenen med en skrapa, för att slippa narkos och kostsamma behandlingar. Svaret är att även om det ibland - men långt ifrån alltid - kan vara enkelt att ta bort lite tandsten genom att skrapa på tänderna på en vaken hund eller katt är denna metod mindre lämplig. Dels eftersom skrapning medför stor risk för emaljskador, vilket påskyndar uppkomsten av ny tandsten, dels eftersom man inte kommer åt den plack och tandsten som finns under tandköttskanten och mellan tänderna.
Professionell tandrengöring görs inte i första hand av kosmetiska skäl, utan för att förebygga eller behandla sjukdom. Vid skrapning ser munnen lite “snyggare” ut men hunden eller katten har fortsatt risk för tandlossning, eftersom all tandsten inte är borta.
Eftervård efter PTR
Efter tandbehandlingen kan hunden eller katten känna ömhet i munnen och får då serveras mjuk mat i några dagar. Ofta ordineras även smärtstillande läkemedel. Om ditt djur har fått en mer omfattande behandling brukar du också bli uppmanad att skölja rent med ljummet vatten efter måltiderna, samt att komma på ett kostnadsfritt återbesök för att kontrollera att läkningen går som den ska.
Tandborstning
Genom att regelbundet, helst dagligen, borsta bort beläggning från tänderna kan sjukdomar i tänder och tandkött förhindras. Tuggben är förvisso till hjälp men inte på långa vägar så bra som tandborstning. Här kan du läsa våra bästa tips för att vänja din hund eller katt vid tandborstning.
OBS - Använd aldrig fluortandkräm avsedd för människor till djur, eftersom den sorten inte ska sväljas.