När behövs ortopedisk kirurgi?
Tillstånd som kan kräva ortopedisk kirurgi är bland annat utvecklingsrubbningar i olika leder, osteokondros (en slags tillväxtrubbning i ledbrosket), samt traumatiska skador som frakturer och ledluxationer (när leden “går ur led”). Vid många ortopediska tillstånd är en operation den bästa behandlingen, men inte alltid. I en del fall ordineras vila, sjukgymnastik (fysioterapi), ortoser (olika former av yttre stöd som till exempel knäledsskydd eller hasledsskydd), medicinering eller viktnedgång.
Innan veterinären tar beslut om ortopedisk kirurgi har djuret vanligtvis fått genomgå en ortopedisk utredning inklusive röntgen, skiktröntgen (datortomografi, DT) eller undersökning med MR-kamera.
Hur går det till?
Ett ortopediskt ingrepp kan se ut på många olika sätt beroende på vad det är för slags operation som ska utföras. En operation i en led kan ibland göras med titthålsteknik, så kallad artroskopi. En titthålsoperation är mindre omfattande än öppen kirurgi och innebär kortare återhämtningstid.
För många tillstånd krävs dock öppen kirurgi, det vill säga ett större operationssår som ger kirurgen tillgång till vävnaderna som ska åtgärdas. Öppen kirurgi används till exempel vid frakturer, avslitna korsband och patellaluxationer.
God hygien är viktigt vid alla operationer, men det är extra angeläget när ingrepp görs i skelett och leder. Ortopediska operationer brukar därför utföras i särskilda operationssalar med separat ventilationssystem, som bara viss personal har tillträde till.
Vad händer sedan?
Ortopedisk kirurgi ställer höga krav på god smärtlindring eftersom vävnaderna är mycket smärtkänsliga. Ofta får djuret stanna kvar på djursjukhuset i någon dag efter operationen för att få smärtstillande. Läkningstiden varierar beroende på vilken operation djuret har genomgått och vilken vävnad som har skadats. Ett enkelt benbrott kan läka på 6- 8 veckor, medan en rupturerad sena kan behöva minst 3 - 4 månader. Mellan tummen och pekfingret bör man räkna med att det tar ett år innan en kroppsdel har återfått full hållfasthet. Rehabträning är viktigt för att djuret ska återfå full funktion, och efter en ortopedisk åtgärd brukar många djur ordineras sjukgymnastik.
Ortopedisk kirurgi hos AniCura
Här kan du läsa mer om några vanliga ortopediska operationer:
- Amputation på hund och katt
- Artroskopi
- Frakturkirurgi
- Höftledsbyte
- Ledkirurgi
- Patellaluxation