Idag används massage som en viktig del av rehabiliteringen inom djursjukvård. Massagen har fått en allt större betydelse, inte minst för våra arbetande hundar och sporthundar.
Genom massagen kan relationen mellan djurägare och hunden eller katten stärkas. Massage innebär också beröring som är viktig för både människa och djur. Genom att lära känna djurets kropp kan defekter lättare upptäckas, innan de har hunnit bli för omfattande.
Massagens effekt i kroppen
Vid beröring minskar stresshormoner och detta kan i sin tur sänka blodtrycket. Hunden eller katten kan få långsammare andning och tarmrörelserna kan öka i aktivitet vilket innebär att djuret ofta måste kissa eller bajsa direkt efter massagen. Massage kan också hjälpa till att frigöra endorfiner som kan sägas vara kroppens egna naturliga smärtlindring. Många djur njuter av massage och det kan även hjälpa till att minska stress, oro och obehag.
Massagens övriga effekter:
- Lokalt ökad blodcirkulation som bidrar till att syre och näring transporteras effektivare till kroppsvävnader.
- Muskler och senor kan bli mer elastiska genom massage och kombinerat med stretching kan även ledernas rörelseomfång bibehållas eller förbättras.
- Muskulaturen blir vanligtvis mjuk och avslappnad genom massagen.
- Blodtrycket kan också sänkas genom att blodkärl vidgas.
- Massage ökar normalt lymfcirkulationen.
- Massage kan resultera i finare päls genom ökad ämnesomsättning i hud och talgkörtlar.
När är massage lämpligt?
- Vid muskulära spänningar
- Vid träningsvärk och smärta
- Dålig cirkulation och därav orsakade svullnader
- Uppvärmning inför stretching
- För att motverka stress
- På ärrvävnad
- Vid stelhet och nedsatt rörlighet
- Vid ledvärk
- För att förbättra relationen mellan ägare och hund
- Om hunden eller katten har artros (benpålagringar)
När bör massage undvikas?
- Vid feber, infektioner eller inflammationer
- Om djuret har sår och/eller blödningar
- Vid eksem eller andra hudåkommor med skör eller skadad hud
- Vid dräktighet
- I samband med akuta muskel- eller skelettskador
- Om hunden eller katten har avvikande smärtbild (utan konsultation av veterinär)
- Vid allmänt nedsatt allmäntillstånd
- Vid tumörsjukdomar (utan konsultation av veterinär)
- Vid smittsamma sjukdomar
Hur går massagen till?
Massagen underlättas om djuret och ägaren samarbetar bra. Om djuret spjärnar emot och inte uppskattar situationen kan effekten bli sämre. När hunden eller katten vant sig vid massage brukar den slappna av och njuta av beröringen. Kom ihåg att djur är individer och tar olika lång tid på sig att acceptera massage.
Vid massage är det bra att vara ensam med sin hund eller katt för att få en så lugn och ostörd situation som möjligt. Djuret behöver vänja sig successivt vid massage - det kan vara bra att ge kortare behandling de första gångerna.
Prata och beröm under massagen och försök lägga märke till djurets gensvar på massagen t ex via ögon, öron, svans, andning och ljud. Hundens eller kattens kroppsspråk säger mycket om hur den upplever massagen, till exempel om den har ont på ett visst ställe eller om den njuter.
Kom ihåg
Utför massage på din hund eller katt efter att någon som kan massage visat hur det går till.
Anpassa behandlingen så att den inte pågår för länge och för djupgående i början. Ibland kan djur vara kittliga eller tycka att vissa områden på kroppen kan vara obehagliga att få massage på. Försök vara mjuk i händerna och undvik nypande fingrar. Låt massagen ta den tid som behövs - det kan ta tid för djuret att vänja sig vid massagen.