Chipmärkning
Märkning med ett mikrochip är den vanligaste id-märkningsmetoden. Mikrochipet injiceras med en nål under huden mellan skulderbladen. Djuret behöver inte få lugnande medel för detta. Alla chip har ett unikt id-nummer som registreras i olika ägarregister av djurägaren. Chipmärkning kan utföras från sex veckors ålder.
Hur läser man av chipet?
För att kunna läsa av ett djurs chipnummer krävs en speciell avläsare som bland annat finns hos polisen, djurkliniker och djurhem.
Tatuering/tångmärkning
Ett alternativ till chipmärkning är märkning med tång, en metod som fortfarande är vanlig för att id-märka katter i Sverige. Märkningen görs vanligen i vänster öra och ser ut som en tatuering när den torkat. För att id-märkas med tång (tatueras) måste katten vara sederad, dvs. ha fått lugnande läkemedel. Katter märks med en kombination av bokstäver och siffror som oftast bestående av 4–5 tecken. Tatueringen läses inifrån örat och utåt. Oftast görs tatueringen i samband med annat ingrepp då katten ändå är sederad, till exempel kastration.
Vilken märkningsmetod är bäst?
En tatuering är väl synlig men kan blekna eller bli suddig med tiden och därmed bli allt svårare att läsa av. Den siffer- och bokstavskombination som katter märks med är inte unik. Nackdelen med chip är att det inte syns på djuret att det är märkt och utan avläsare går det inte att läsa av id-numret. Med en chipläsare är det dock lätt att läsa av numret och numret är unikt för individen. Det går förstås att märka djuret både med tatuering och chip.
Registrering av hund hos Jordbruksverket
Hundar ska enligt lag vara id-märkta och du måste registrera dig som ägare för hunden hos Jordbruksverket. Ägarregistreringen gör du enkelt med hjälp av BankID på Jordbruksverkets hemsida. Du får betala en engångssumma i samband med registreringen.
Registrering av katter hos Jordbruksverket
Från och med 1 januari 2023 är det lag på att även alla katter måste vara id-märkta med chip eller tatuering, samt registrerade hos jordbruksverket. Det räcker alltså inte att katten då är registrerad hos SVERAK eller SKK:s djurId utan registrering hos Jordbruksverket är lag. För att läsa mer om senaste nytt gällande registrering av katter besök www.jordbruksverket.se
Registrering av hund och katt hos DjurID/Svenska Kennelklubben
Du kan i tillägg till registrering hos Jordbruksverket registrera din hund hos Svenska Kennelklubben via deras tjänst DjurID. Här kan du också registrera dig som ägare till din katt. I samband med registrering av katt eller hund som inte är stambokförd hos SKK tas en avgift ut för ägaranmälan. Läs mer om DjurID här!