Kostnaderna för djursjukvård har skjutit i höjden. Det bekräftar AniCuras verksamhetschef i Östergötland, Anna Hjälmdahl Trygg.
Catharina Nordström har sin hund Tuva försäkrad hos Sveland.
- Försäkringstagaren väljer själv vilket övre tak som ska gälla för försäkringen, 20 000, 40 000 eller 60 000 kronor per år, berättar Jennifer Persson på Svelands ekonomiavdelning i Helsingborg.
Efter att taket nåtts får husse och matte själva betala notan. Och den kan bli saftig.
- Veterinärkostnaderna har skjutit i höjden under senare år och vi rekommenderar våra kunder att ha 60 000 kronor som tak, säger Jennifer Persson. Väljer man 20 000 kan de förbrukas på bara ett enda veterinärbesök.
- Säkrast är att ringa oss och kolla hur mycket pengar som återstår innan man påbörjar en dyr behandling av sitt djur, säger Jennifer Persson.
Då och då blossar debatten om djursjukvård och riskkapitalbolag upp i takt med att djursjukvården drivs av några få stora aktörer.
Anna Hjälmdahl Trygg är verksamhetschef på AniCura Östergötland, dit Jägarvallens djursjukhus hör. AniCura är ett svenskt privatägt aktiebolag som driver djursjukhus och kliniker för sällskapsdjur i stora delar av Europa. 2017 omsatte bolaget 2,6 miljarder kronor och gjorde under samma år en liten förlust då rörelseresultatet blev -7,2 miljoner.
- Djursjukvården har fått mycket kritik, men man borde kanske granska även försäkringsbranschen när dessa frågor diskuteras, anser hon.
Men varför har det blivit så dyrt?
- Vi gör mycket mer avancerade saker i dag än för tio år sedan. Det börjar närma sig de ingrepp som görs på människor. Djuren betraktas som familjemedlemmar och många djurägare vill göra allt som går för att rädda ett sjukt djur.
Upplyser ni om kostnaderna innan?
- Vår rutin är att alltid göra det. Det är viktigt att djurägaren får en rimlig chans att fatta ett bra beslut, och då ha all information som behövs för att göra det. Vi ber dem också att kolla upp sina försäkringar. Det finns ju en uppsjö av olika bolag och regler.
Läs hela artikeln här.