Så får din katt en bra kattsommar

Under sommarmånaderna kommer många katter som vanligtvis vistas inomhus ut till sommarstugor och balkonger. Det innebär en helt ny miljö för många innekatter, som inte alltid är förberedda på sommarens faror.

– Vi har en tendens att tro att katter är smidiga och inte kan trilla av båtar eller ner från balkonger, men faktum är att det är ganska vanliga skadeorsaker hos katt under sommarmånaderna. Även slagsmål mellan katter och bitskador ökar när fler katter vistas utomhus samtidigt, säger Sandra Göransson, veterinär på AniCura.

Fallskador på grund av att katter fallit ner flera våningar från balkongen är vanliga och ofta allvarliga. Det kan röra sig om frakturer, skador på lungor och luftvägar samt sårskador. Många glömmer att sätta kattnät runt balkongen trots att lagen är tydlig med att balkonger ska nätas in om katten är ensam på balkongen och balkongen är mer än fem meter över marken. Bitskador och skador på hals eller armhålor från katthalsband är också vanliga orsaker till sommarbesök hos veterinären.

– Inför sommar och semester är det bra att göra en särskild säkerhetsgenomgång och se till att ordna med kattnät till balkongen, hålla uppsikt när katten vistas i nya utemiljöer och köpa ett katthalsband som går upp av sig själv om katten fastnar i halsbandet, säger Sandra Göransson.

Veterinärens tips för en bra kattsommar:

  • Säkerställ att du har kattnät runt balkongen, särskilt om balkongen är mer än fem meter ovan mark.
  • Stäng alltid fönster och balkongdörr om katten är ensam hemma.
  • Kontrollera att du har ett katthalsband med säkerhetsspänne som går upp om katten trasslar in sig i halsbandet, eller fastnar med halsbandet någonstans.
  • Även katten behöver flytväst på båten! Köp en bra väst med säkerhetsspännen, lyfthandtag i ryggen och i rätt storlek.

Om olyckan är framme – kattslagsmål och bitskador:

Gör så här:

  • Undersök katten ordentligt efter händelsen. Skadorna kan vara svåra att upptäcka framför allt då katten blivit biten av en annan katt.
  • Klipp bort pälsen vid såröppningen för att kunna hålla rent och följa läkningen lättare. Krage bör alltid användas för att undvika att katten slickar på såret.
  • Enklare bitskador kan ibland läka på egen hand, framförallt om de rengörs och hålls öppna så att eventuell sårvätska rinner ut.

När bör veterinär uppsökas?

  • Veterinären bör uppsökas om perforerande sår i huden uppstår efter en bitskada, eller om katten är allmänpåverkad. Har bettet tagit vid känsliga ställen som t ex nära en led eller över bröst- eller bukhålan bör veterinär alltid kontaktas.
  • Kattens allmäntillstånd och bitskadans omfattning avgör hur akut behovet av att söka vård är, men vid ett tidigt besök minskas risken för infektion och behov av antibiotikaanvändning.
  • Vid kraftigt påverkat allmäntillstånd hos den bitna katten krävs akut omhändertagande.

Fler nyheter

    Error

    An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.