Våra husdjur lever allt längre, vilket är en anledning till att cancer bland hundar ökar. Ungefär varannan hund över åtta år drabbas av tumörer, som också är den vanligast dödsorsaken bland hundar. En cancerdiagnos behöver dock inte innebära slutet eftersom det idag finns både effektiva och skonsamma cancerbehandlingar för husdjur.
- Målet är att förbättra livskvalitén eller förlänga ett bra liv för hunden där vi bedömer att det går, antingen med kirurgi eller medicinsk behandling. Vilken behandling man väljer beror på flera olika faktorer och framförallt vilken typ av tumör det är. Hundar mår i allmänhet bra även under en cellgiftsbehandling och vi ser inte alls lika mycket biverkningar hos djur som vi gör hos människor, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura.
Det finns flera orsaker till att hundar får knölar och ojämnheter i huden, och i många fall är de ofarliga. I en del fall kan det dock röra sig om en elakartad tumör, så om du hittar en knöl i huden hos din hund är det bäst att kontakta en veterinär för att få den undersökt.
- Vid en tidig diagnos kan idag allt fler hundar bli helt botade. Genom att regelbundet känna igenom hela hunden är det lättare att upptäcka om något känns annorlunda. Alla sorters cancertumörer känns förstås inte på utsidan, men flera vanliga tumörer som hudtumörer och juvertumörer kan man ofta känna med handen, säger Sandra Douglas.
Vissa hundraser har högre risk att utveckla cancer än andra. Generellt sett får större hundar tumörer tidigare i livet än mindre hundraser.
- Redan när man skaffar hund är det bra att känna till vilken typ av sjukdomar som oftare drabbar just sin ras. Då vet man som djurägare om man behöver vara extra uppmärksam, säger Sandra Douglas.
Här kommer 5 tips på hur du kan upptäcka knölar hos din hund:
- Försök att få det till en rutin! Varje gång du borstar pälsen ordentligt eller klipper klorna så känner du även igenom hunden för att upptäcka eventuella knölar. Känn åtminstone en gång per månad, exempelvis i varje månadsskifte.
- Bestäm en särskild ordning för hur du känner på din hund. Börja framifrån på huvudet, titta även i munnen. Ta sedan en sida av kroppen i taget, glöm inte ben, tassar, mage och svans.
- Använd båda händerna. Känn på hudytan, rulla huden mellan fingrarna där det går, men känn även hur det känns på djupet under huden. Om du hittar något; jämför med andra sidan. Var inte för försiktig, utan använd ett fast tryck.
- En knöl kan kännas på olika sätt. Den kan vara hård eller mjuk, avgränsad eller utspridd, den kan sitta löst eller vara fast och inte gå att rubba. Den kan ibland synas, sticka upp eller vara hårlös. Alla varianter finns!
- Kom ihåg att alla knölar inte är farliga! Tumörer behöver inte vara elakartade. Knölar kan också uppstå efter insektsbett eller annan skada. Vissa kan till och med vara en normal anatomisk detalj.