Att ge sin hund livskvalitet är äkta kärlek

Läs vår chefsveterinär Sandra Göranssons blogg i tidningen Härliga Hund.

I den bästa av världar lever en hund 15 år utan sjukdom för att en dag – lugnt och stilla – somna in. Tyvärr sker det mycket sällan i verkligheten, i ett hundliv kan mycket hända.

Olika raser har olika förutsättningar att leva ett långt och friskt liv. Extremt stora raser, som exempelvis grand danois, lever sällan längre än 10 år, medan individer av dvärghundras ofta kan leva 15 år eller längre. Rasklubbarna vet mycket om vilken livslängd som gäller för respektive ras. Fråga gärna om du står inför ett val av ny hundras och livslängden är en viktig faktor.

Det finns inget linjärt samband mellan en tidig död och en dålig livskvalitet för en hund – som man kanske tycker vore logiskt. Hundar med mycket god livskvalitet kan ändå dö unga av sjukdom eller olycksfall och omvänt finns det hundar som har en dålig livskvalitet och som lever till mycket hög ålder. Med detta sagt så gäller det förstås ändå att ge sin hund en så god livskvalitet som möjligt för att ge bästa möjliga förutsätting till ett långt och lyckligt liv. De allra flesta hundägare tar fasta på detta – mycket tack vare att hunden betyder mycket för oss människor.

En undersökning, som vi på AniCura låtit genomföra, visar att 74 procent av Sveriges hundägare ser sin hund som en fullvärdig familjemedlem. I mina öron låter det som äkta kärlek!

Låt hunden få en fin pension

Om vi tar en snabb titt i backspegeln så satte man förr ofta värde på hunden efter dess prestation. För bara ett par decennier sedan så fick kanske hunden somna in om den inte längre kunde leverera samma arbete som tidigare. Man tyckte sig kanske inte ha plats för en hund som inte bidrog på samma sätt längre. Idag värderas hunden som individ på ett annat sätt. Många unnar sin hund en fin pension, tack vare att den idag ses som en familjemedlem.

Även en hårt arbetande hund kan, tvärtemot vad många tror, må bra av att få lägga arbetslivet på hyllan och bli sällskapshund. Men det finns förstås hundar som inte mår bra av att plötsligt en dag få stå över när det drar ihop sig till jakt. Hundar som tycks deprimerade av att inte längre få vara med och arbeta. Då är det förstås upp till hundens ägare att avgöra vad som är bäst för hunden. Jag tror dock att det är förhållandevis få hundar som inte kan anpassa sig till en ny livssituation och ha glädje av denna. Kanske kan den gamla jakt- eller brukshunden få aktivering med mindre fysiskt krävande uppgifter – till exempel nosework.

Låt allmäntillståndet avgöra

Det kan vara svårt att veta i vilket skede pension ska sättas in. Jag tycker att allmäntillståndet ska få avgöra när hunden ska få en lugnare tillvaro. Kanske finns det gamla skador med i bilden som gör hunden mindre rörlig och därmed begränsad i sitt arbete. Då är det dags för pension – även om det är svårt att säga nej till en ivrig trotjänare, som har ont i kroppen men är klar i knoppen! Äldre arbetande hundar behöver extra hänsyn i form av väl anpassad utfodring då de ofta har svårt att behålla hullet. Det kan också vara en god idé att besöka en fysioterapeut regelbundet för utvärdering av hundens kondition och råd om träning så att muskelmassan bibehålls. Det är viktigt för att hunden ska kunna arbeta utan alltför stor påfrestning på kroppen.

En stunds närhet ger psykiskt välmående

Jag vet att jag skrivit om det förut – att maten behöver anpassas efter hur mycket motion hunden får. Men hur ska man då veta om hundens hull är lagom? Ett tips är att du enkelt ska kunna känna din hunds revben. Ta för vana att regelbundet känna igenom din hund så att vikten inte kommer som en chock vid ett rutinbesök hos veterinären. Hittar du en knöl du förut inte känt så rekommenderar jag att du uppsöker veterinär för undersökning av knölen. Detta gäller förstås även vid andra avvikelser i hundens fysik eller beteende. Ju tidigare vi kan ställa en diagnos desto bättre möjligheter har vi att behandla hunden och chansen till ett långt liv ökar.

Det finns idag hälsoplaner man kan teckna för sin hund, om man vill öka kontrollen av hundens välmående. I dessa ingår bland annat rutinvaccinationer, hälsokontroller, bedömning av tandhälsan, förskrivning av läkemedel mot fästingar och självklart rådgivning vid behov. I Sverige är vi i många fall förskonade från utbrott av allvarliga smittsamma sjukdomar. Men det betyder inte att det inte förekommer potentiellt livshotande smittor i vårt land.

Massage är uppskattat

Anledningen till att vi sällan ser sjukdomsutbrott är det höga antalet vaccinerade hundar. Ju fler hundar som är vaccinerade desto mindre chans får dessa virus att infektera mottagliga individer och utbrott av sjukdom uteblir. Därför är det viktigt att vi även fortsättningsvis är noga med att vaccinera våra hundar. Råd om vaccinationsintervall för just din hund får du av din veterinär.

När du ändå tar dig tid att känna igenom hunden så är massage och stretching ett trevligt umgängessätt. Var observant på din hund så att den inte uppfattar det som obehagligt i början. En del hundar behöver lite tid att vänja sig för att sedan uppskatta massagen. Jag ser ofta mina egna hundar pyssla om varandra, så ett behov finns garanterat! En stund av närhet ger ett psykiskt välmående.

Människans bästa vän

Trivs en hund ensam eller lever den bättre tillsammans med en artfrände? Jag själv ser bara fördelar med att ha minst två hundar. Det är tillfredställande att se dem leka ihop, sova och äta tillsammans. Men jag har för den skull all förståelse för dig som inte vill eller kan ha flera hundar. En hund mår inte dåligt av att vara ensamhund i en familj – allt handlar om hur den tas omhand. Och som människans bästa vän är hunden värd det allra bästa.

/Sandra Göransson

Sandra Göransson är chefsveterinär på AniCura Sverige. Hon har varit veterinär i 13 år och är specialist på hund och katt. Hon brinner förstås för sitt yrke och sätter alltid djuren i första hand. Hon talar även varmt om sitt intresse för att förbättra verksamheten och är med och utvecklar ett nytt akutsystem för Bagarmossen. Sandra bor i Haninge och är omgiven av djur hemma.

Läs mer i Härliga hund.

Fler nyheter

    Error

    An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.