På AniCura i Bromölla gör vi alltid vårt bästa för att den sista stunden för dig och ditt djur ska bli så lugn och fin som möjligt.
Börja med att boka tid, detta gör ni enklast genom att ringa men det går även bra att komma förbi personligen under våra öppettider. Berätta gärna om ni har några specifika önskemål och var inte rädda för att ställa de frågor som ni funderar över.
Ni anmäler i receptionen att ni är här
Betalning görs innan avlivningen för att ni som djurägare ska slippa göra det efteråt.
Därefter får ni komma in på vårt separata rum som vi har för avlivningar. Här får ni skriva under ett papper på att ni vill att ditt/ert djur ska få somna in och välja vad som ska hända med kroppen efteråt. Legitamation krävs. Detta kan ni läsa om längre ned i texten.
I rummet brukar vi dämpa belysningen och tända levande ljus. Rummet har en egen utgång så att ni slipper gå ut genom väntrummet efter avlivningen. Ni får själva välja om ni vill vara med under avlivningen eller ej. Vissa väljer att lämna när djuret somnat av den lugnande dosen.
Om ditt djur är livförsäkrat ska ni meddela att ni vill ha ett livintyg. Veterinären ska i dessa fall göra en grundligare undersökning av djuret och skriva på ett livintyg som sedan ska skickas in till försäkringsbolaget. För att intyget ska vara korrekt är det även viktigt att ta med sig stamtavla/pass/registreringsbevis eller liknande med uppgifter om djuret.
Om barn ska närvara vid besöket är det en god idé att förklara för dem vad som kommer att hända vid själva avlivningen. Tänk noga efter hur du själv kommer att reagera eftersom detta kommer att påverka barnens upplevelse av situationen.
Hur går det till?
Vi börjar alltid med att ge djuret en spruta med lugnande medel . Det tar cirka 10-15 minuter för att djuret ska bli trött. Vissa somnar helt, medan andra bara blir lite trötta. Katter som nyligen har ätit kan bli lite illamående av den lugnande sprutan.
På djuret läggs sedan en kanyl i ett blodkärl av en sköterska, oftast på frambenet. I denna kanyl ges sedan själva avlivningsvätskan. Avlivningsvätskan är en överdos av ett sömnmedel. Djuret kommer att somna djupare och djupare, och till slut så slutar hjärtat slå. Djuret känner ingen smärta av avlivningen. När avlivningsvätskan har sprutats in tar det bara ett par minuter innan hjärtat slutar slå. Ibland kan djuret dra några djupa andetag och ibland kan det rycka lite i muskler i samband med avlivningen. Alla djur kontrolleras noga av veterinär för att säkerställa djuret har vandrat vidare.
Efter avlivningen får ni själva välja om ni vill sitta kvar en stund eller åka hem direkt.
Vad händer sedan?
Det finns tre alternativ att välja på efter avlivningen:
-
Ta med kroppen hem och begrava. Djuret läggs i en vit kista och ni får ta med er ert djur hem igen. Kolla med kommunen där du bor om hur och var man får begrava sitt djur.
-
Kremering med spridning i minneslund. Djuret kremeras tillsammans med andra djur och askan sprids i en minneslund mellan Ljungby och Värnamo. Läs mer om minneslunden på Flattinge smådjurskreming. Vi sköter all kontakt med djurkrematoriet.
-
Separat kremering. Djuret kremeras enskilt och ni får tillbaka askan i en urna efter ett par veckor.
Vi ringer er när urnan har kommit tillbaka och ni hämtar då denna hos oss på kliniken.
Urna väljs på kliniken i samband med avlivningen. Se utbud av urnor här. Vår basurna som ingår i separat kremering är träurnan.
Nytt med Flattinge smådjurskrematiorie är att du även kan beställa ett asksmycke.
Du kan välja mellan smycken gjorda av porslin där askan från ditt sällskapsdjur blandas i leran eller en glaspärla där askan är innesluten i glaset och ser ut som små vita moln.