Tiotusentals hundar och katter drabbas årligen av hjärtproblem i Sverige
Problem med hjärtklaffarna, hjärtats pumpförmåga samt medfödda hjärtmissbildningar är relativt vanligt förekommande och varje år drabbas tiotusentals hundar och katter i Sverige. I förlängningen kan åkommorna leda till hjärtsvikt, ett tillstånd som i sin allvarligaste form är livshotande. Begynnande hjärtsvikt kan orsaka trötthet och motionsintolerans, och i vissa fall avmagring.
Med hjärtultraljudet kan din veterinär göra en bedömning av hjärtats utseende och storlek, och kan därmed avgöra djurets behov av medicinering och vidare hantering.
Har din hund eller katt problem med hjärtat?
Följande symptom kan vara ett tecken på hjärtproblem:
- Andningsbesvär, dvs ökat antal andetag per minut och forcerad andning där bukmuskulaturen används för att öka andningens effekt
- Svaghet framförallt i bakdelen och korta perioder av medvetandeförlust (svimningar)
- Bukighet med ökat bukomfång
- Avmagring där revbenen blir väl synliga och ryggradens utskott känns över ryggmuskulaturen
Om din hund eller katt uppvisar något eller några av symptomen kan det vara bra att besöka en veterinär som kan lyssna efter blåsljud med stetoskop (auskultation). Skulle du uppleva att ditt djur har en ansträngd andning skall du alltid kontakta veterinär omgående.
Om veterinären upptäcker blåsljud eller andra symptom som tyder på hjärtsjukdom remitteras patienten för en hjärtutredning hos en veterinär som kan genomföra ultraljud (ekokardiografi) och ibland även röntgen, EKG och blodprover beroende på symtom.
Många patienter som har hjärtfel behöver ingen behandling, åtminstone inte tidigt i livet. Men prognosen är varierande, därför är det bra att låta undersöka misstänkt hjärtsjukdom och se över behandlingsalternativ. För mer information om hjärtsjukdom hos hund och katt, klicka på artiklarna nedan.