Hjärtmottagningen

Hjärtgruppen på AniCura Västra Djursjukhuset ansvarar för utredning och behandling av patienter där hjärtsjukdom misstänks eller har konstaterats.

Tiotusentals hundar och katter drabbas årligen av hjärtproblem i Sverige

Problem med hjärtklaffarna, hjärtats pumpförmåga samt medfödda hjärtmissbildningar är relativt vanligt förekommande och varje år drabbas tiotusentals hundar och katter i Sverige. I förlängningen kan åkommorna leda till hjärtsvikt, ett tillstånd som i sin allvarligaste form är livshotande. Begynnande hjärtsvikt kan orsaka trötthet och motionsintolerans, och i vissa fall avmagring.

Med hjärtultraljudet kan din veterinär göra en bedömning av hjärtats utseende och storlek, och kan därmed avgöra djurets behov av medicinering och vidare hantering.

Röntgen av brösthålan kan också vara aktuellt att komplettera undersökningen med för en del av patienterna för att få en god helhetsbild. Vid behov utförs undersökning med EKG för att identifiera eventuellt förekommande störningar i hjärtrytmen, arrytmier. 
 

Har din hund eller katt problem med hjärtat?

Följande symptom kan vara ett tecken på hjärtproblem:

  • Andningsbesvär, dvs ökat antal andetag per minut och forcerad andning där bukmuskulaturen används för att öka andningens effekt
  • Svaghet framförallt i bakdelen och korta perioder av medvetandeförlust (svimningar)
  • Bukighet med ökat bukomfång
  • Avmagring där revbenen blir väl synliga och ryggradens utskott känns över ryggmuskulaturen

Om din hund eller katt uppvisar något eller några av symptomen kan det vara bra att besöka en veterinär som kan lyssna efter blåsljud med stetoskop (auskultation). Skulle du uppleva att ditt djur har en ansträngd andning skall du alltid kontakta veterinär omgående.

Om veterinären upptäcker blåsljud eller andra symptom som tyder på hjärtsjukdom remitteras patienten för en hjärtutredning hos en veterinär som kan genomföra ultraljud (ekokardiografi) och ibland även röntgen, EKG och blodprover beroende på symtom.

Många patienter som har hjärtfel behöver ingen behandling, åtminstone inte tidigt i livet. Men prognosen är varierande, därför är det bra att låta undersöka misstänkt hjärtsjukdom och se över behandlingsalternativ. För mer information om hjärtsjukdom hos hund och katt, klicka på artiklarna nedan. 

  • På hjärtmottagningen jobbar tre Legitimerade veterinärer som är specialister i hunden och kattens sjukdomar. 

Relaterade artiklar

Våra mottagningar

  • AniCura Västra Djursjukhuset är ett av Sveriges främsta akutdjursjukhus. Vi kan ta emot akut sjuka eller skadade djur alla dagar i veckan. Det finns alltid veterinärer på plats som arbetar i team med djursjukskötare.

    Läs mer om detta

  • Välkommen till diabetesmottagningen på AniCura Västra Djursjukhuset! Diabetes Mellitus (sockersjuka) är en relativt vanlig sjukdom hos både hund och katt. Typiska symtom är ökad törst, urinering, aptit och viktnedgång. Diagnosen ställs med hjälp av …

    Läs mer om detta

  • På Gastromottagningen träffar du veterinärer med stort intresse och erfarenhet av mag-tarmsjukdomar hos hund och katt.

    Läs mer om detta

  • Välkommen till Hudmottagningen på AniCura Västra Djursjukhuset! Här erbjuder vi undersökning, diagnostisering och behandling av sjukdomstillstånd såsom allergier, hud- och öroninfektioner, hudparasiter, håravfall och immunologiska sjukdomar som påve…

    Läs mer om detta

  • Hjärtgruppen på AniCura Västra Djursjukhuset ansvarar för utredning och behandling av patienter där hjärtsjukdom misstänks eller har konstaterats.

    Läs mer om detta

  • Till vår hältmottagning kommer hundar och katter med besvär från rörelseapparaten såsom ändrat rörelsemönster, smärta och stelhet. Vårt specialiserade team består av flera olika kompetenser som samarbetar för att ditt djur skall få bästa möjliga vår…

    Läs mer om detta

  • Till vår guldcertifierade kattmottagning kan du söka för de flesta åkommor din katt kan ha råkat ut för. Vi har anpassat vårt väntrum och våra behandlingsrum för att din katt ska kunna känna sig så trygg som möjligt i en annars osäker situation. Vi …

    Läs mer om detta

  • På vår rehabavdelning jobbar legitimerade sjukgymnaster och fysioterapeuter med flera års erfarenhet från humanvården och inom veterinärmedicin. Våra rehabtjejer har ett nära samarbete med djursjukhusets veterinärer, och all rehabilitering inleds me…

    Läs mer om detta

  • Dålig munhälsa eller andra tandrelaterade problem är vanligt förekommande hos våra hundar och katter. Om du någon gång behöver hjälp med ett tandrelaterat problem så finns vi här för dig och din pälskling.

    Läs mer om detta

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.