Patient hos oss

AniCura Falu Djursjukhus är ett modernt djursjukhus med jourverksamhet som ligger i Falun, vi har även två filialer AniCura Borlängekliniken och AniCura Ludvikakliniken. Vi inriktar oss på mindre sällskapsdjur, främst hundar och katter.

Vi vårdar 27 000 patienter varje år

Varje år kommer ca 27 000 patienter till oss för vård och vi är regionens största remissinstas. Vi erbjuder bland annat specialkompetens inom kirurgi, ortopedi, ultralju, ögon och hud.

Inför ditt besök

Eftersom hundar och katter inte själva kan förmedla sin sjukdomshistoria är djurägarens berättelse och iakttagelser väldigt viktiga och ibland avgörande för att ställa rätt diagnos. Detta kan vara bra att tänka på inför besöket.

Checklista

  • Skriv gärna ner djurets sjukdomshistoria, symtom och hur lång tid de pågått.
  • Vi behöver alltid veta om ditt djur står på någon medicin. Vi behöver veta vilken typ av medicin, dos och styrka. Det är även viktigt att vi får reda på om ditt djur är överkänslig mot något läkemedel.
  • Är djuret remitterad från annan veterinär är det en fördel om journalkopian tas med eller skickas i förväg till oss av behandlande veterinär.
  • Djurets försäkringsbevis, ev. stamtavla och pass.
  • Betalkort.

Om djuret har problem med urinvägarna kan det vara bra att ha med ett urinprov vid besöket.

Hur tar man då urinprov hemma?

KATT: Rengör kattens låda noggrant och torka torrt. Lägg i sterila plastkulor (finns att köpa hos din veterinär). När katten kissat på lådan häller man över urinen i en väl rengjord behållare och ställer i kyl fram till besöket. Ta gärna urinprovet så nära inpå besöket som möjligt.

HUND: Urinprovet tas med fördel på morgonen samma dag som veterinärbesöket. Torka rent vid vulva/förhuden innan provet tas. Ta urin från mittstråle (låt hunden kissa ur lite urin innan provet tas så blir det mindre förorenat). Försök undvika att det kommer med skräp i provet. Förvara urinen i en väl rengjord behållare och ställ i kyl fram till besöket.

Misstänker man att djuret behöver sövas eller röntgas, ska ditt djur vara fastande 12 timmar innan besöket.

Behöver din hund en ramp för att ta sig i och ur bilen vid besöket så kan du låna en på plats. Fråga i receptionen.

Vi är tacksamma om du..

  • Håller hunden kopplad under vistelsen hos oss. Blir hunden stressad av att vänta i väntrummet kan den sitta kvar i bilen om det inte är för varmt eller vänta utomhus.
  • Vid veterinärbesök bör katter transporteras i en transportbur eller transportväska. Katter kan bli skrämda av andra djur och det kan bli svårt att hålla kvar dem i famnen.
  • Undviker starka parfymer av hänsyn till allergiker.
  • Låter ditt djur vänta på golvet eller i knät, katter får gärna vänta i sin bur på katthyllan.
  • För att göra besöket så lugnt som möjligt för din katt rekommenderar vi att du har kattburen täckt och att den ställs på hyllan i kattväntrummet.

Den främsta anledningen till att hundar och katter ska vara kopplade eller sitta i transportbur, är för att undvika smittspridning. Vid hög risk för smitta ska ditt djur vänta utomhus eller i bilen.

 

Inför Operation

För att ditt djur ska var så väl förberett som möjligt inför en operation har vi sammanställt en checklista till dig som djurägare.

Checklista inför operation:

För patienter som lämnas tidigt på morgonen ges sista portionen mat mellan kl 22.00 och 24.00 kvällen innan operation, och för patienter som lämnas senare på dagen, eller har fått information om att operation kommer att ske efter lunch ges en halv portion puréformad mjukmat till frukost innan kl 06.00. Ta sedan bort maten men ge fortsatt tillgång till vatten. Ge ingen mer mat innan du kommer till oss. Om ditt djur är under 5 månader gammal så fråga oss hur du ska göra med maten då rekommendationen kan se annorlunda ut.

  • Ditt djur ska ha fri tillgång till vatten. 
  • För små sällskapsdjur som kanin och gnagare gäller att de skall ha mat med sig i buren när de kommer till oss.
  • Bada din hund dagen innan operation (gäller ej vid tandåtgärder).
  • Rasta din hund ordentligt innan besöket. Om ditt djur ska opereras i området kring analöppningen är det extra viktigt att ändtarmen är tom.
  • Om ditt djur står på några mediciner, ge dessa som vanligt om inte något annat är överenskommet med din veterinär. Om medicinen skall ges med mat kan man ge en liten klick mjukmat tillsammans med läkemedlet. 
  • För djur som står på insulin gäller särskilda rutiner. Kontakta din veterinär för information om korrekt medicinering och utfodring.
  • Meddela oss om ditt djur lider av hjärtfel, epilepsi, överkänslighet mot ex foder eller vissa läkemedel eller om det har någon annan känd sjukdom. Vi vill också veta om ditt djur reagerat avvikande på tidigare narkos eller sedering.

Hemgång

Om vi inte kommit överrens om något annat ringer vi upp dig när ditt djur har vaknat helt efter narkosen/sederingen. Vid uppringning informeras du om när det är lämpligt att du kommer och hämtar ditt djur. 

Avbokning

Vi önskar att eventuella avbokningar görs i så god tid som möjligt då vi ofta har kö till vår operationsavdelning. En avbokning måste dock göras senast 24 timmar innan bokad tid. Vi ber er även ha överseende med att det vid vissa tillfällen kan hända att vi är tvungna att skjuta upp eller boka om operationer på grund av att vi fått in akut sjuka djur som måste opereras direkt. Vi försöker i så fall boka om tiden till närmsta lediga dag.

Uteblivet eller allt för sent avbokat besök debiteras.

Cat Friendly Clinic

AniCura Falu Djursjukhus är som enda klinik i regionen certifierad som kattvänlig klinik eller på engelska Cat Friendly Clinic (CFC) som är framtaget av International Society of Feline Medicine (ISFM). Det innebär att vi har utformat klinik och arbetssätt på ett för både katt och kattägaren optimalt sätt där vi gör vårt yttersta för att minimera stressen för katten före, under och efter besöket.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.