Bakgrund
Turkisk angora är en ras med anor ända tillbaka till 1400-talets Turkiet. Än idag är den något av en turkisk nationalklenod. Ingen vet exakt var den här långhåriga skönheten har sitt ursprung, men en teori är att den härstammar från afrikansk vildkatt och att den silkiga pälsen är resultatet av en spontan mutation. Enligt en annan teori har den turkiska angoran utvecklat sin långa päls som ett skydd mot de kalla, snöiga vintrarna i Ankara (som förr hette Angora).
Den tidigaste nedskrivna skildringen av angorakatten är daterad till 1500-talet och gjordes i Frankrike. Det anses att rasen började introduceras i England och Frankrike redan under senare delen av 1400-talet. I början av 1900-talet användes den turkiska angoran flitigt inom perseraveln, och i och med detta upphörde angoran tillfälligt att vara en egen ras. För att säkra rasens framtid lät Turkiet starta ett avelsprogram för turkisk angora vid Ankara Zoo. Avelsarbetet fokuserade enbart på vita katter med blå, guldfärgade eller olikfärgade ögon.
Personlighet
Den turkiska angoran är en aktiv och smidig katt, som gärna vill delta i alla sorters aktiviteter. Rasen är energisk till sin natur, har stort sinne för humor och är en pigg och livlig vän för både barnfamiljer och seniorer. Även om de knyter an till de flesta människor brukar de fästa sig lite extra vid en enda person och följer den personen genom vått och torrt.
De här katterna har en beslutsamhet som inte går att ta miste på. De styr med järntass över både andra katter och hundar. De vill gärna vara till hjälp på alla sätt de kan, och tack vare sin stora intelligens är de skickliga problemlösare. Angorakatten vill helst leka tillsammans med dig och kan lätt bli uttråkad om du inte ger den uppmärksamhet. Ge gärna din katt lite utmaningar, som kattpussel eller olika övningar. Se till att också träna den fysiskt, till exempel genom att förse den med leksaker och klätterträd. Angoran söker sig gärna till hemmets högst belägna platser, som ovankanten av en dörr, översta bokhyllan eller ovanpå andra höga möbler. Här kan den sitta i lugn och ro samtidigt som den har full uppsikt över allt som händer där nedanför.
Utseende, storlek och vikt
Turkisk angora är en medelstor katt som har lång, silkig päls och en elegant, smidig och stark kropp. Rasen har långa, smala ben, små tassar, lång svans och stora öron. Den plymformade svansen brukar hållas högt, i rät vinkel mot kroppen. Huvudet är V-format från öronbasen till nostippen och de mandelformade ögonen är högt placerade. Genomsnittsvikten för fullvuxna angorahanar är mellan 5 och 7 kg och för honorna 3 till 5 kg.
Färg
De flesta förknippar turkisk angora med vit pälsfärg, och detta var länge den enda färg som tilläts i aveln. Men numera finns det över 20 färgvariationer hos rasen. Godkända färger är exempelvis svart, blå, röd och tabby, och alla former av vita inslag är tillåtna. Däremot får inte angoran ha maskning. Ögonfärgen kan variera gröna, guld- eller kopparfärgade, blåa eller olikfärgade, vilket innebär att ena ögat är blått medan det andra är grönt eller bärnstensfärgat.
Pälsvård
Angorakattens päls är medellång och saknar underull, vilket gör pälsvården lite enklare jämfört med vad andra långhåriga katter behöver. Kamma pälsen med en fintandad kam eller borsta med en karda en till två gånger i veckan, för att få hålla pälsen fin och få bort lösa hårstrån. Sommartid är pälsen kortare, medan vinterpälsen är medellång. Då har den vuxna angorakatten en vacker krage, “byxor” på bakbenen, och en ståtlig, plymformad svans.
Särskilda kännetecken för rasen
Genen för vit pälsfärg kan vara förknippad med en ökad risk för nedsatt hörsel. Det innebär att helvita angorakatter kan födas döva. Sedan det internationella kattförbundet FIFe införde förbud mot att para två helvita individer samt mot att låta döva katter ingå i aveln, har problemet med döva kattungar minskat.
Ärftliga sjukdomar
Turkisk angora är generellt sett en frisk ras, även om det finns risk för dövhet hos vita katter. Deras medellivslängd är 13 år eller mer. Hjärtsjukdomen hypertrofisk kardiomyopati (HCM) finns hos många raser, inklusive angorakatten. Det förekommer även att angorakattungar föds med en sällsynt form av ärftlig rörelsestörning (ataxi), som medför svåra skakningar. Katter som är helt eller delvis vita är känsliga för solsken och kan lätt bli solbrända, vilket kan medföra en ökad risk för hudcancer.
Foder
En katts näringsbehov beror på dess ålder, kön och aktivitetsnivå. Många katter gillar att äta och löper därför risk att utveckla övervikt och fetma - angoran är inget undantag. Se till att servera din katt ett välbalanserat fullfoder som är anpassat för dess energibehov. Undvik att låta katten ha fri tillgång på mat. Mät hellre upp den dagliga fodergivan och fördela den på flera måltider fördelade över dygnet.