Bakgrund
Den första sphynxen såg dagens ljus i den kanadensiska staden Toronto år 1966, när en korthårig huskatt fick en kull kattungar, varav en var hårlös. Hårlösheten var en följd av en naturlig genmutation. Det här var inte det första exemplet på hårlöshet hos katt - redan vid sekelskiftet hade ett par hårlösa katter fötts i Mexico, men de hade ingen släktskap med sphynxen.
För att ta vara på det hårlösa anlaget och samtidigt få fram en frisk och hälsosam ras, gjorde man flera parningar mellan sphynxen och vanliga korthårskatter. Avkommorna återkorsades sedan med hårlösa katter. Eftersom de till utseendet påminde om de katter som var avbildade i egyptiska hieroglyfer gav man den nya kattrasen namnet sphynx. Sphynxens utseende är verkligen iögonfallande och rasen har väckt uppmärksamhet hos kattälskare världen över.
År 2001 erkändes sphynx som ras av det internationella kattförbundet FIFe. Flera oberoende kattklubbar i Europa har också sphynx som en erkänd ras, men rasstandarden kan variera något mellan klubbarna.
Personlighet
Sphynxen är en nyfiken, intelligent och vänskaplig katt. Den är känd för sitt utåtriktade sätt och sin stora tillgivenhet för sin ägare. Sphynxkatten är gosig och gillar närhet. Den vill gärna sova tillsammans med dig under täcket, kura ihop sig i ditt knä eller drapera sig över dina axlar - inte enbart för att den söker värme, utan också för att den tycker om din uppmärksamhet och beröring. Vissa kallar sphynxen för en “kardborrekatt” eftersom den bokstavligen är väldigt fäst vid sin ägare!
Sphynxkatter kommer bra överens med både hundar och andra sällskapsdjur. Faktum är att de själva är lite hundliknande, med sitt sätt att troget välkomna sin ägare vid ytterdörren och sitt gästfria beteende mot främlingar. Sphynxen är dessutom en livlig och energisk akrobat, som gärna visar upp sina konster - vill den ha din uppmärksamhet så ser den till att få den.
En sphynx är inte enbart snäll och tillgiven, utan också väldigt humoristisk. Den försöker ständigt hitta nya sätt att få dig att le, och den är bra på att underhålla sig själv med allehanda aktiviteter och påhitt runt om i hemmet.
Utseende, storlek och vikt
Sphynxen är en liten till medelstor katt med ett uppseendeväckande yttre, som karaktäriseras av den hårlösa, veckade huden och de stora öronen. Sphynxens hud är inte helt kal utan har små, korta hår som gör att den känns len som en persika. Kroppen är muskulös och slank, och förvånansvärt tung trots sin storek. En fullvuxen sphynxhane brukar väga omkring 3,5–5 kg, och honan 3–4 kg.
Sphynxens huvud är triangulärt, med brett sittande ögon och framträdande kindben. Den klassiska huvudformen påminner om en egyptisk sfinx, varifrån rasen har fått sitt namn. Sphynxens stora, trekantiga öron för tankarna till en fladdermus och får den att se ut lite som en gullig utomjording. En annan framträdande egenskap hos sphynxen är de långa tårna, som den kan använda som fingrar när den vill utforska något.
Färg
Trots att sphynxkatterna saknar päls kan de ha olika färger. Huden, och de få hårstrån som finns, kan vara enfärgad - vit, svart, röd, brun, lila - eller mönstrad. Några vanliga teckningar är tvåfärgad, tabby och maskad.
Pälsvård
En hårlös katt behöver väl ingen pälsvård? Kanske inte, men en sphynx behöver badas regelbundet för att inte dess hud ska bli fet, oljig och få igentäppta porer. Tvätta den med ett skonsamt schampo avsett för katter. Vissa katter behöver badas varje vecka, andra en gång i månaden. Fastän sphynxen behöver sina bad är det inte säkert att den uppskattar proceduren. Vänj den försiktigt vid badbaljan eller handfatet, och använd rikligt med belöning och godis, så ska du se att den kan lära sig att trivas med att bli badad.
Särskilda kännetecken för rasen
Trots att sphynxen saknar päls är den inte allergifri. Precis som alla andra katter bildar den ämnen som kan utlösa allergi. De här ämnena finns i hudcellerna, och kan spridas i form av mjäll och damm. Det är också bra att känna till att sphynxen är en väldigt social katt som älskar sällskap. Om du är hemifrån mycket bör du fundera på att skaffa två katter, så att de kan leka och sova med varandra när du är borta.
Ärftliga sjukdomar
Det finns inget särskilt hälsoprogram för rasen, men många uppfödare väljer att testa sina avelsdjur för den ärftliga hjärtsjukdomen HCM. HCM står för hypertrofisk kardiomyopati och är den vanligaste hjärtsjukdomen hos katter.
Sphynxen har en ökad risk för olika hudproblem, som till exempel igentäppta porer, kattakne, jästsvampsinfektion och sjukdomen urticaria pigmentosa, som orsakar små flagnande krustor och sår i huden. De är också känsligare för både sol och kyla, och om du tänker låta din sphynxkatt vara utomhus bör du se till att stryka på solskyddsfaktor eller ge den en värmande klädsel.
Foder
Sphynxen har ett högt energibehov på grund av att den saknar den isolering som pälsen ger. Men det är inte ovanligt att dessa katter får lite för mycket av det goda, så att de utvecklar övervikt. Det bästa är att se till att ge din sphynx ett välbalanserat fullfoder i lagom stora portioner, på regelbundna tider. Undvik att låta katten ha fri tillgång på mat, då detta kan göra att den äter för mycket, eller omvänt, att maten står och blir gammal.
Det finns även kattfoder som är speciellt utvecklade för känslig hud, vilket kan vara lämpligt för en del sphynxkatter. Rådfråga gärna personalen på din lokala djurklinik om vad som är bäst för just din fyrfota vän.