Somali

Somali är en intelligent, elegant och lekfull ras. De stora, spetsiga öronen, de mandelformade ögonen och den yviga svansen har gjort att den ibland fått smeknamnet “rävkatt”. Men till skillnad från den skygga räven älskar somalin uppmärksamhet - om du har en sån här skönhet i ditt liv behöver du sällan ha tråkigt.

Quick facts

Each cat is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Tillgivenhet

    Hur mycket tillgivenhet du kan förvänta dig.
  • Barnvänlig

    Vissa katter tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
  • Energinivå

    Hur aktiv den här rasen tenderar att vara.
  • Träning

    Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
  • Erfarenhet

    Hur mycket tidigare erfarenhet som kattägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
  • Pälsvård

    Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
  • Pälsfällning

    Hur mycket päls denna ras vanligtvis fäller regelbundet.
  • Hälsoproblem

    Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
  • Mental aktivering

    Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
  • Storlek

    Hur stora katter av denna ras kan bli.
  • Verbal

    Hur mycket dessa katter tenderar att "prata".

Bakgrund

Somali är i princip en långhårsvariant av abessinier. Namnet till trots har den ingen anknytning till Somalia, utan härstammar mest troligt från Sydostasien och området längs Indiska oceanens kust. De långhåriga abessinierna började dyka upp i början av 1900-talet, men hölls utanför både avel och utställningar, eftersom de inte uppfyllde rasstandarden. Förmodligen var dessa katter ett resultat av att abessinieruppfödare korsade in långhårskatter i sin ras för att öka avelsbasen, som hade minskat avsevärt i samband med andra världskriget. När två abessinier med långhårsanlag parades kunde en del av deras kattungar bli långhåriga. Det var inte förrän på 1960-talet som långhårskatterna togs till vara och somalin utvecklades till en egen ras. År 1981 godkändes rasen av det internationella kattförbundet FIFe. 

Personlighet

Somalin utmärker sig för både sin skönhet och sin personlighet: det här är en katt som är lekfull, aktiv och mycket intelligent. Rasen är känd för att vara vänlig till sättet, nyfiken och atletisk. 

Somalikatterna älskar att leka. De kan underhålla sig själva i timtals med en kattleksak, men de gillar också att leka och busa tillsammans med sina nära och kära. Ett annat kännetecken för rasen är den stora förtjusningen i höjder. Dessa katter vill gärna klättra så högt upp de kan, och de uppskattar att ha klätterträd som går ända upp till taket - ju fler desto bättre. Men trots att somalin gillar att hoppa och busa är den enkel att ha i hemmet. Den älskar att umgås med oss människor och njuter av den uppmärksamhet och ömhet vi ger den. Det här är dessutom en mycket läraktig ras, vilket gör att du kan träna den i aktiviteter som ni båda gillar, som till exempel apportering, koppelpromenader eller att bara vara stilla. 

Somalins anpassningsförmåga gör att den kan trivas i de flesta sammanhang, så länge den får tillräckligt med kärlek och uppmärksamhet. 

Utseende, storlek och vikt

Somali är en välproportionerlig, medelstor katt med ett tilltalande yttre. Den har välutvecklade muskler och ett lite rundat kilformat huvud. De stora öronen, mandelformade ögonen, slanka benen och buskiga svansen ger somalin ett något vilt, rävliknande utseende. I likhet med abessiniern är somalin både elegant och stadigt byggd. Katter av den här rasen utvecklas långsamt och det är inte förrän vid ca 2-3-årsåldern som kroppen och pälsen har blivit fullt utvecklade. 

Genomsnittsvikten för hanarna är 5–6 kg och för honorna 3–4 kg.

Färg

Pälsen hos en somali är vackert tickad. Det betyder att varje hårstrå har två eller flera band av olika färg. Hårstråna är mycket fina, vilket gör somalins päls ovanligt len att röra vid. Vanliga färger hos somali är viltfärgad, sorrel, blå och fawn, men även silverkombinationer förekommer. 

Pälsvård

Somalins päls är medellång och känns mycket mjuk och len att röra vid. På bakbenen, runt halsen och på svansen ska pälsen vara tjock och fluffig, men inte ullig. Borsta eller kamma pälsen en gång i veckan för att förebygga tovor och trassel samt få bort lösa hårstrån. De flesta somalikatter tycker om att få pälsen omskött, i synnerhet om de har fått vänja sig vid pälsvårdsrutinen redan som kattungar. Ju oftare du tar hand om pälsen, desto mindre är risken att din katt ska tycka det är obehagligt, då smärtsamma tovor inte hinner uppkomma. 

Särskilda kännetecken för rasen

Eftersom somali är en både lekfull och nyfiken katt kan det hända att den vänder upp och ner på ditt hem då och då. De här katterna är skickliga på att öppna både skåp och vattenkranar, och de vill gärna utforska de högst belägna hyllorna och de smalaste gömställena. Somalin kan hålla mat och föremål i tassarna, nästan som en apa. Även om katter av den här rasen kan vara både envisa och lite för nyfikna ibland, så har de en smittsam livsglädje och entusiasm som gör dem till härliga vänner och familjemedlemmar. 

Ärftliga sjukdomar

Somali är i allmänhet en frisk och robust kattras. Precis som abessinier kan den dock bära på gener för den ärftliga sjukdomen pyruvatkinasbrist (PK-brist), ett tillstånd som leder till blodbrist. Om en katt ärver den här genen från båda sina föräldrar kan den utveckla sjukdomen, annars inte. De flesta uppfödare brukar låta DNA-testa sina avelsdjur och kan därigenom undvika olämpliga föräldrakombinationer. Tack vare detta är PK-brist idag ovanligt hos rasen. DNA-testning görs ofta även för en sjukdom som heter PRA, progressiv retinal atrofi. Detta är en ärftlig sjukdom som drabbar ögonen och kan leda till blindhet. Även denna sjukdom är ovanlig hos somali numera.

Foder

Ingen katt är den andra lik. Varje individ har sina unika smakpreferenser och näringsbehov. Somali är en aktiv ras och det är viktigt att den får i sig lagom mängd av protein och fett, och tillräckligt med vitaminer och mineraler. Det bästa sättet att tillgodose din katts näringsbehov är att ge den ett högkvalitativt, välbalanserat fullfoder i lagom portioner.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

En digital kattungeskola för dig och din katt

I AniCuras nya digitala kattungeskola hjälper vi dig som kommande eller ny kattägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan köpet av kattunge och när du väl fått hem din nya katt. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter kattens behov. Anmäl dig och din kattunge kostnadsfritt så får du även en rabattkupong med 20% rabatt på ett butiksköp skickad till dig.
Anmäl dig här

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.