Siames

Om du är ute efter en intelligent, kärleksfull och mycket pratsam kompis är siames kanske rasen för dig. Men se till att du har det som krävs! De här nyfikna och aktiva pratkvarnarna behöver mycket uppmärksamhet och kan upplevas som krävande av en del kattägare.

Quick facts

Each cat is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Tillgivenhet

    Hur mycket tillgivenhet du kan förvänta dig.
  • Barnvänlig

    Vissa katter tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
  • Energinivå

    Hur aktiv den här rasen tenderar att vara.
  • Träning

    Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
  • Erfarenhet

    Hur mycket tidigare erfarenhet som kattägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
  • Pälsvård

    Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
  • Pälsfällning

    Hur mycket päls denna ras vanligtvis fäller regelbundet.
  • Hälsoproblem

    Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
  • Mental aktivering

    Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
  • Storlek

    Hur stora katter av denna ras kan bli.
  • Verbal

    Hur mycket dessa katter tenderar att "prata".

Bakgrund

Siamesen är en gammal ras som härstammar från Thailand, tidigare känt som Siam. Forntida manuskript från 1300-talet visar att den här rasen har funnits i många århundraden. Munkarna ansåg att den var helig och den hölls som sällskap, snarare än råttfångare, i många kloster.

Rasen gjorde sin entré i västvärlden i slutet av 1800-talet. Som många andra kattraser visades den först i England, på Crystal Palace Cat Show 1871. Den kallades Siams kungliga katt. Rasen blev snabbt populär bland den engelska och amerikanska överklassen som började importera siameskatter från Asien. Uppfödningen satte fart i väst och populariteten ökade. 1946 godkändes siamesen som officiell ras av International Cat Association.

Personlighet

Siamesen är en intelligent katt med en omättlig nyfikenhet. Var beredd på en social och krävande katt som kommer att vara din bästa vän. Den älskar verkligen att vara familjens mittpunkt och ser till att bli involverad i allt du gör. Om du vill ha en tyst och lugn katt bör du tänka om. Siamesen är extremt pratsam och envis och är känd för sin höga, raspiga röst. Du kan vara säker på att den här kompisen kommer att följa dig och prata med dig hela dagen, oavsett om den vill ha mat, kolla vad du gör eller om den anser att du inte ger den tillräckligt med uppmärksamhet. Det är en intelligent och påhittig katt och den kommer utan tvekan att underhålla sig själv när du inte är hemma. Bli inte förvånad om den öppnar skåp, sätter på kranar, hittar nya spektakulära gömställen eller tittar på TV.

Den smidiga och atletiska siamesen älskar att leka. Eftersom det är en smart katt gillar den intellektuellt utmanande aktiviteter som att lära sig tricks, leka med pussel och andra aktivitetsleksaker. Och som alla katter vill den ha en klösmöbel där den kan klättra.

På grund av sin sociala läggning ogillar siamesen att vara ensam under längre perioder. Om du arbetar långa dagar och tycker om att göra utflykter på fritiden är siamesen inte katten för dig. Den kommer att bli olycklig av att vara ifrån dig under alltför många timmar per dygn. Se till att katten har något att sysselsätta sig med under den tid den vistas ensam hemma. Siamesen trivs som allra bäst i en familj där det finns andra katter av samma ras.

Utseende, storlek och vikt

Siamesen är en medelstor katt med en elegant formad, slank kropp och höga ben. Den långa svansen är bredare vid roten och smalnar successivt av till en spets. Huvudet är trekantigt med tydliga linjer. De mandelformade ögonen är intensivt blå och sitter placerade i linje med huvudformen. Den ska ha en lång, rak nos. Det kanske mest utmärkande hos siamesen är de mycket stora öronen som sitter brett placerade och förstärker huvudets trekantsform. Siamesen har en kort päls.

Fullvuxna hanar väger ungefär 4-6 kilo och honor väger 2,5-4,5 kilo.

Färg

Den här kattrasen är maskad, vilket betyder att färgen på huvudet, benen och svansen skiljer sig från resten av kroppen. Grundfärgen är ljust crèmefärgad till elfenbensvit eller vit. Vanliga maskningsfärger är brun, choklad, blå och lila, men den förekommer med andra maskningsfärger också.

Pälsvård

Siamesens korta päls är lätt att sköta om. Kamning med en stålkam en gång i veckan för att ta bort dött hår räcker för att hålla pälsen i gott skick.

Särskilda kännetecken för rasen 

Vi har redan nämnt den mest kända (eller ökända) egenskapen hos siameserna – deras höga röst. De pratar en hel del mer än andra raser, något som den blivande siamesägaren bör ta i beaktande.

Siamesen är oerhört social och trivs i en familj där den får spendera större delen av tiden tillsammans med människor och gärna även andra katter.

Ärftliga sjukdomar

Även om de flesta siameser är friska katter så förekommer en del sjukdomar inom rasen, däribland:

Amyloidos – en sjukdom som uppkommer till följd av att en typ av protein (amyloid) ansamlas i kattens organ, till exempel lever och njurar. Symptom uppkommer till följd av nedsatt organfunktion.

Progressiv retinal atrofi (PRA) – en näthinnesjukdom som så småningom leder till blindhet. Det saknas behandling för sjukdomen.

Kronisk bronkit och astma – besvärliga luftvägssjukdomar som yttrar sig som hosta och/eller svårigheter att andas. Obehandlat kan kronisk bronkit och astma leda till akut andnöd!

Siameser har anlag gör för cancerformer som lymfom och thymom.

Vissa siameser lider av ett tillstånd som kallas pica, vilket innebär att de äter föremål som plast, tyger och andra material. Anledningen till detta beteende är inte helt känt, men det finns vissa belägg för att tillståndet kan vara genetiskt.

Foder

Liksom för alla katter är ett välbalanserat foder viktigt, så att katten får rätt mängd näring, vitaminer och mineraler. En bra balans mellan blöt- och torrfoder rekommenderas för att bibehålla kattens vitalitet och hälsa. Utfodringen ska alltid anpassas efter kattens ålder, storlek och aktivitetsnivå. Prata med din veterinär om du har frågor eller är osäker på vilken typ av foder du bör ge din katt.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

En digital kattungeskola för dig och din katt

I AniCuras nya digitala kattungeskola hjälper vi dig som kommande eller ny kattägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan köpet av kattunge och när du väl fått hem din nya katt. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter kattens behov. Anmäl dig och din kattunge kostnadsfritt så får du även en rabattkupong med 20% rabatt på ett butiksköp skickad till dig.
Anmäl dig här

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.