Norsk skogkatt

Den här långhåriga katten från de norska skogarna är perfekt för en någorlunda aktiv familj. Se till att förse den med ett klösträd inomhus och massor av kärlek, så får du en underbar vän för livet.

Quick facts

Each cat is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Tillgivenhet

    Hur mycket tillgivenhet du kan förvänta dig.
  • Barnvänlig

    Vissa katter tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
  • Energinivå

    Hur aktiv den här rasen tenderar att vara.
  • Träning

    Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
  • Erfarenhet

    Hur mycket tidigare erfarenhet som kattägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
  • Pälsvård

    Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
  • Pälsfällning

    Hur mycket päls denna ras vanligtvis fäller regelbundet.
  • Hälsoproblem

    Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
  • Mental aktivering

    Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
  • Storlek

    Hur stora katter av denna ras kan bli.
  • Verbal

    Hur mycket dessa katter tenderar att "prata".

Bakgrund

Den norska skogkattens historia sträcker sig hundratals, för att inte säga tusentals, år tillbaka. Den här stora, robusta katten är Norges nationalkatt, även om dess ursprung är oklart. Möjligtvis härstammar den från den ryska sibiriska katten eller från långhåriga katter från Turkiet som de skandinaviska vikingarna tog med sig hem. Men det kan också vara så att den helt enkelt har utvecklats naturligt under lång tid och anpassat sig efter det kalla skandinaviska klimatet. Enligt legenden följde norska skogkatter med på vikingarnas färder över hela världen för att hålla skeppen fria från råttor. Dessutom sägs det att gudinnan Freja hade en vagn som drogs av sex starka norska skogkatter. 

Rasen dog nästan ut helt under andra världskriget. Först i slutet av 1960-talet lyckades några hängivna uppfödare stabilisera läget.

Personlighet

Om du vill ha en snäll och social katt som ändå inte kräver ständig uppmärksamhet är det här en ras för dig. Den norska skogkatten kan bli en perfekt familjemedlem och den trivs i sällskap av såväl vuxna som barn. Den är inte särskilt högljudd men lita på att den säger till om du glömmer att ge den mat på rätt tid. Den följer gärna med dig för att hålla dig sällskap och se vad du gör, men den kräver inte att bli buren eller klappad. Och även om katten är sällskaplig kan den vara lite reserverad mot främlingar, så ge den tid och möjlighet att lära känna besökare i sin egen takt.

Norska skogkatter är generellt ganska aktiva och de är duktiga på att klättra. Ett rejält klösträd (tänk klätterträd!) är därför en klok investering om du inte vill behöva jaga ner katten från bokhyllorna stup i kvarten. Den norska skogkatten är intelligent och gillar leksaker som ger mental stimulans, och det fungerar ofta bra att träna den med klicker eller belöningar.

Utseende, storlek och vikt

Den norska skogkatten är en storvuxen ras. Hanen väger 5–10 kg och honan 3–6 kg. Den har en lång, muskulös kropp och bakbenen är något längre än frambenen. Huvudet är trekantigt med stora, tofsprydda öron och mandelformade ögon, vilket ger den ett vildkattsliknande utseende.

Färg

Pälsen kan ha i stort sett vilken färg och teckning som helst – den kan vara enfärgad eller mönstrad blandat med vita partier. Ögonen är antingen gröna, guldgula eller kopparfärgade. Vissa vita norska skogkatter kan ha blå ögon, eller omaka ögon – ett blått öga och ett i en annan färg.

Pälsvård

Den norska skogkattens päls är anpassad för överlevnad i de kalla nordiska skogarna – pälsen är lång och vattentät med tät underull. Pälsen behöver kammas igenom med metallkam eller borstas några gånger i veckan för att den ska hållas fri från tovor och trassel. Under våren kan du behöva borsta ännu oftare eftersom katten fäller mycket då. Normalt behöver norska skogkatter inte badas.

Särskilda kännetecken för rasen

Den norska skogkatten är väldigt självständig och har en stark personlighet – den trivs bäst om den får göra som den vill, när den vill.

Tack vare de vassa, tjocka och starka klorna är den här katten en oerhört duktig klättrare. Den kan klättra på klippor och är förmodligen den enda tamkatt som klättrar ner från träd med huvudet först. Om du inte hittar din norska skogkatt – vänd blicken uppåt! Förmodligen sitter den på en högt belägen plats i hemmet eller utomhus där den kan hålla full koll på omgivningen.

Ärftliga sjukdomar

Det finns en del hälsoproblem som kan drabba norska skogkatter:

Hypertrofisk kardiomyopati (HCM)

HCM är den vanligaste typen av hjärtsjukdom som drabbar katter. Sjukdomen medför en förstorad hjärtmuskel och många katter utvecklar hjärtsvikt till följd av detta.

Höftledsdysplasi

En utvecklingsrubbning i höftleden vilket ökar risken för artros.

Glykogeninlagringssjukdom

En ämnesomsättningssjukdom som i de flesta fall är så allvarlig att katten endast överlever några månader efter födseln. Det finns ett gentest för att upptäcka vilka katter som har anlag för den här sjukdomen.

En digital kattungeskola för dig och din katt

I AniCuras nya digitala kattungeskola hjälper vi dig som kommande eller ny kattägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan köpet av kattunge och när du väl fått hem din nya katt. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter kattens behov. Anmäl dig och din kattunge kostnadsfritt så får du även en rabattkupong med 20% rabatt på ett butiksköp skickad till dig.
Anmäl dig här

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.