Bakgrund
Abessiniern är en av världens äldsta kattraser och det finns många spännande historier om dess ursprung. När abessiniern först dök upp på engelska kattutställningar i slutet av 1800-talet sades det att rasen härstammade från Abessinien i dagens Etiopien. Och det går inte att förneka likheten med de katter som avbildats i grannlandet Egyptens pyramider och tempel, ofta i form av gudinnor med katthuvuden. Idag finns det dock genetiska bevis för att de första abessinierna kom till Europa från delar av Sydostasien och Indiska oceanens kustområden, som Indien och Indonesien. Rasen fick förmodligen sitt namn från landet Abessinien – den första abessiniern som ställdes ut på Crystal Palace Cat Show i England, Zula, sägs ha importerats därifrån.
Andra raser som förmodligen förekommer i abessinierns stamtavla är siames, burma och russian blue. Den karaktäristiska, vackra pälsen med så kallad ticking (flera färger på varje hårstrå) fanns även hos katter som togs till England av romarna.
Personlighet
Abessiniern (som ibland kallas för ”aby”) är verkligen ingen sömnig knäkatt. Den som köper en abessinier får en nyfiken och mycket intelligent katt som älskar att leka och interagera med sin omgivning. Den lever verkligen livet till max och älskar att leka, timme efter timme. Ibland kan den upplevas som lite väl energisk och påhittig, men den är också en ständig källa till underhållning för sin ägare.
Klickerträning, kluriga uppgifter och att få lära sig tricks är precis vad den här äventyrliga katten behöver. Eller varför inte en promenad i koppel i parken, om du bor så att katten inte kan få gå fritt ute? Den klättrar och hoppar mycket och gärna, då den gillar att befinna sig så högt upp som möjligt för att hålla uppsikt över omgivningarna.
Abessiniern har inget emot att vara det enda husdjuret i familjen – så länge den får massor av uppmärksamhet. Lekfulla barn eller vuxna kommer att bli kattens bästisar. Om du spenderar mycket tid borta från hemmet är detta kanske inte katten för dig.
Utseende
Trots sitt sydostasiatiska ursprung liknar abessiniern mest en liten afrikansk vildkatt. Huvudet är kilformat och något rundat med stora, breda öron och stora, mandelformade ögon i grönt eller guld. Ögonen är omgivna av mörka linjer, nästan som eyeliner. Abessinierns medelstora kropp är muskulös, graciös och atletisk med smala, smäckra ben, små, kompakta tassar och en lång, avsmalnande svans.
Färg
Pälsen har omväxlande band av ljusa och mörka färger på varje hårstrå, så kallad ticking, vilket ger den ett varmt, nästan skimrande utseende. Abessiniern finns i fyra huvudfärger – viltfärgad (rödbrun/svart), sorrel (kopparröd/brun), blå (blågrå/aprikos) och fawn (crèmefärgad/rosaaktig). Färgerna kan kombineras med silver (vitt).
Pälsvård
Abessinierns fina, korta päls är lättskött. En kamning i veckan med stålkam räcker för att ta bort löst hår och hålla pälsen blank och fin.
Särskilda kännetecken för rasen
Den här rasen skiljer sig från andra kattraser på många sätt. Vissa beteenden påminner mer om hundens. Det är en smart, atletisk och mycket social katt som kan vara enormt lekfull och busig. På engelska kallar man ofta abessinier för ”Aby-grabbys” eftersom de gärna norpar åt sig saker som fångat deras intresse. Abessinierna är också kända för att ”utbilda” sina ägare, till exempel genom att de lägger sin favoritleksak framför dig eller klappar på din hand med tassen om de vill att du ska göra något.
De gör allt för att dra till sig uppmärksamhet, övervakar allt du gör och kommer gärna med ”förslag” på vad du ska göra. Se till att ha gott om spännande och utmanande leksaker hemma, och skaffa minst ett stort och högt katträd för att tillfredsställa klätterbehovet.
Ärftliga sjukdomar
Abessinier kan drabbas av en ärftlig sjukdom som kallas pyruvatkinasbrist. Sjukdomen innebär en påverkad ämnesomsättning i de röda blodkropparna vilket kan leda till anemi (blodbrist). Abessinier kan också drabbas av ögonsjukdomen PRA, progressiv retinal atrofi. Sjukdomen påverkar näthinnan och leder till blindhet. Andra sjukdomar som förekommer inom rasen är patellaluxation, där knäskålen förskjuts ur normal position, samt höftledsdysplasi, en utvecklingsrubbning i höftleden vilket kan leda till artros.
Foder
Precis som för andra katter ska utfodringen baseras på ålder, storlek och aktivitetsnivå. Det är en fördel att utfodra katten med en varierad kost, där blötmat ingår som en viktig komponent. Rådgör alltid med din veterinär om du är osäker på vilket foder som passar bäst för din katt.