Vad kostar det att ha katt?

Att ha katt är ett långsiktigt åtagande. Har du tur kommer din nya familjemedlem att finnas hos dig i ett par decennier framåt! Därför är det bra att redan på förhand tänka igenom vilka kostnader som kommer att uppstå längs vägen, eftersom planering och en bra budget hjälper dig att förbereda dig för framtida utgifter. Här berättar vi om de vanligaste kostnaderna för att ha katt.

Jämfört med hundar är katter ofta lite billigare att ha som husdjur. Inköpspriset för en bondkatt kan vara en bråkdel av vad det kostar att köpa en hundvalp. Förutom inköpet, som är en engångskostnad, kommer det dock att dyka upp andra omkostnader under kattens liv, som du behöver planera och budgetera för. 

Det går inte att säga exakt hur mycket just din katt kommer att kosta. Det skiljer sig mellan olika katter, beroende på var du bor och vad du vill göra med katten (t ex ställa ut den, resa med den eller ha den i avel). Är oturen framme kan katten råka ut för skador eller sjukdomar som kräver omfattande och kostsam veterinärvård. 

De vanligaste utgifterna

Några exempel på vanliga utgifter för en kattägare är foder, godsaker, leksaker, kattlåda, transportbur, borste eller karda, klotång, tandborste, mediciner, vaccinationer och veterinärvård. Vanligtvis är de första åren av kattens liv dyrare, både eftersom många inköp görs då och för att många katter är lite mer olycksbenägna när de är unga. Utgifterna kan även öka när katten blir äldre och risken är större för olika hälsoproblem, som till exempel tandlossningssjukdom, njursjukdom och diabetes.

En genomsnittlig katt lever i omkring 12 till 15 år. De första åren behöver du budgetera för inköpspriset för katten, foder och förnödenheter, vaccinationer, ID-märkning och  kastrering.  I en del fall är kattungen varken vaccinerad eller ID-märkt när den flyttar in och då behöver du stå för dessa kostnader. Andra gånger har uppfödaren haft de här utgifterna, men då kanske det avspeglas i priset för kattungen. Vuxna katter som omplaceras är som regel både ID-märkta och kastrerade. 

Förebyggande vård håller nere kostnaderna

Att äga en katt är ett privilegium och ett ansvar som kräver planering och någon form av budget. I viss mån kan du hålla nere framtida kostnader genom att ta hand om katten på ett sätt som minskar risken för sjukdomar och skador: Se till att katten inte blir överviktig, borsta tänderna på den och kastrera katten hellre än att ge den hormonpreparat. Om du tar din katt till veterinären så fort du märker tecken på sjukdom kan du ofta undvika stora kostnader för akutvård eller sjukhusvård i ett senare skede. 

Det kan vara frestande att hålla nere kostnaderna genom att skippa försäkring. Visst slipper du kostnaden på kort sikt, men på lång sikt kan det bli väldigt mycket dyrare. Av samma anledning är det viktigt att katten får sina vaccinationer regelbundet. 

Ingen katt är den andra lik

När du köper en katt, eller något annat sällskapsdjur, behöver du vara medveten om kroniska medicinska problem. En del tillstånd är vanligare hos vissa raser och då finns det ofta avels- och övervakningsprogram för den specifika sjukdomen. Alla katter kan dock drabbas av kroniska besvär. Några vanliga problem är njursjukdom, allergi samt överfunktion i sköldkörteln (hypertyreos). Tandsjukdomar av olika slag kan också uppträda med åren, och de täcks inte alltid av försäkringen. 

En annan aspekt som kan påverka dina utgifter är om katten är inne- eller utekatt. Kostnaden för utekatter tenderar att vara högre än vad den är för många av  innekatterna. Utekatter löper större risk för att hamna i slagsmål och råka ut för olyckor. Innekatter kan däremot ha mer besvär med beteendeproblem och kronisk bronkit (kattastma). 

Några räkneexempel

Om du köper en kattunge får du räkna med en hel del engångsutgifter det första året. Beroende på kattens härstamning och kön kan de här engångskostnaderna variera avsevärt:

Inköp: ca 500 - 15.000 kr (bondkatt resp. exklusiv raskatt)
Grundvaccination: ca 1.500 - 2.000 för tre doser vaccin mot kattpest och kattsnuva
Ev. ID-märkning: ca 600 - 800 kr
Kastrering: ca 500 - 1.600 beroende på kön och klinik

Slutsumman kan landa på alltifrån 3.000 till över 17.000 kr (när du köper en raskatt har uppfödaren som regel sett till att katten har fått ID-märkning och minst en vaccindos).  Du behöver också kalkylera med inköp av transportbur, kattlåda, bädd, klätterträd mm.

De löpande kostnaderna ser ungefär likadana ut, oavsett om du köper en kattunge eller en vuxen katt. Många försäkringsbolag brukar dock ge rabatt första året. Så här kan de vanligaste löpande utgifterna se ut under ett år: 

Försäkring: ca 2.000 - 5.000 kr per år beroende på bolag och villkor 
Foder: ca 2.000 - 3.000 kr
Vaccin, påfyllnad: ca 500 - 600 kr
Kattströ: ca 1.000 kr

Du bör alltså räkna med att lägga minst ca 5.000 kr per år på din katt, eller ca 400 - 600 kr i månaden. Om katten blir sjuk träder försäkringen in, men du behöver själv betala både en rörlig och fast självrisk.

Skribent: Boel Sandros, Legitimerad Veterinär
Publicerad: Augusti 2023

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.