Kastrering – för- och nackdelar

Det finns en hel del fördelar med att kastrera sin katt. Kastrering är inte bara ett effektivt preventivmedel, det gör också att katten blir lugnare och får minskad risk för olika sjukdomar. Kom ihåg att du som ägare är skyldig enligt lag att se till att din katt inte kan föröka sig okontrollerat.

Det finns många goda skäl att kastrera sin katt. För en katt som inte ska gå i avel är kastrering det bästa sättet att undvika löpbeteende hos honkatter samt slagsmål och rymningar hos hankatter. Genom att kastrera din katt förhindrar du effektivt att det föds oönskade kattungar. Du och din katt kommer inte att bidra till att katter föds till hemlöshet, sjukdomar, olyckor och brist på mat. 

Kastreringen gör att din katt blir lugnare, mindre stressad och har en lägre risk för flera olika sjukdomar. Kastrering kan dock leda till en ökad risk för fetma och viktrelaterade sjukdomar eftersom kattens ämnesomsättning minskar markant. Efter en kastrering behöver du därför vara observant på din katts vikt och eventuellt byta till ett foder som är anpassat för kastrerade katter. 

Under parningssäsongen uppvisar både hon- och hankatter beteenden som inte är så roliga för ägaren. Några klassiska exempel är höga ljud och skrik, rastlöshet, att ströva omkring under längre perioder, urinmarkeringar inomhus och utomhus, bråk och matvägran. Dessa beteenden försvinner med kastrering och du får en katt som är lugnare och mer benägen att stanna hemma. 

Enligt Djurskyddslagen är du skyldig att se till att din katt inte kan föröka sig okontrollerat. Alternativet till kastrering är att ge katten hormonpreparat. De här preparaten medför med tiden stora och allvarliga risker för biverkningar. 

Kastrering – så går det till

Kastrering av han- och honkatter kan göras från cirka 4 månaders ålder. Kattens allmänna hälsotillstånd och vikt påverkar också när kastrering kan göras. Många kattägare oroar sig för riskerna med kirurgi och narkos men fördelarna med en kastrering överstiger med stor marginal riskerna för de allra flesta katter. 

För hankatter är kastreringsproceduren mindre komplicerad än för honkatter. Deras testiklar avlägsnas via två små snitt. Oftast bildas det sårskorpor över de små såren och de läker på mindre än en vecka. 

Vid kastrering av honkatter avlägsnas äggstockarna och ofta livmodern. Detta görs normalt genom ett snitt i magen. Efter operationen försluts såret med ett par stygn. 

Honkatter måste använda en krage under läkningen. En body kan också vara ett alternativ. Det viktiga är att förhindra att katten slickar på såret eftersom det stör sårläkningen och ökar infektionsrisken. Se till att kragen eller bodyn sitter på både dagtid och nattetid även om din katt inte uppskattar det. Din katt ska också vila och hållas inomhus ungefär en vecka efter operationen. Denna period är lite längre för honor än för hanar. Efter operationen behöver du också hålla koll på kattens allmäntillstånd, hur operationssåret ser ut och om det tillkommer några komplikationer. Det kan också vara en bra idé att ge mild dietmat några dagar. 

Fördelarna med kastrering 

Som vi nämnde tidigare är fördelarna med kastrering många. Genom kastrering minskar din hankatts testosterondrivna beteende inomhus såväl som utomhus. Detta innebär mindre risk för urinmarkeringar och mindre risk för att den strövar omkring och hamnar i slagsmål med andra katter. Och naturligtvis finns det ingen risk för att katten blir pappa till några kattungar. Studier har visat att kastrerade hanar är mindre benägna att drabbas av livshotande sjukdomar som felint leukemivirus (FeLV) och felint immunosuppressivt virus (FIV). 

För honkatterna är en av de största fördelarna med kastrering att den inte kan bli dräktig, eftersom en okastrerad hona kan ge upphov till tusentals nya katter under sin livstid. Då kastrerade honor inte löper behöver du inte heller bli störd av höga och störande rop på hanar varannan vecka. Det finns dessutom flera hälsofördelar för honkatten om hon kastreras, särskilt om det sker tidigt i livet. Risken för att hon ska få juvertumör eller livmoderinflammation minskar avsevärt.

Som du kan se överväger fördelarna med kastrering nackdelarna. Det gäller inte bara dig och din katt utan kattvärlden överlag.

Skribent: Boel Sandros, Legitimerad Veterinär
Publicerad: Augusti 2023

Most recent clinic

If you need to visit a clinic, you can go to your most recently visited clinic or choose to find another.
AniCura Värmdö DjurklinikFind another clinic

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.