Den första tiden i ett nytt hem kan vara skrämmande för en kattunge såväl som för en vuxen katt. Ingen katt är den andra lik, en del katter är självsäkra medan andra är skygga i en ny miljö. För kattungar är det dessutom en stor omställning att skiljas från mamman och syskonen. Därför är det klokt att göra anpassningsprocessen så lugn och fridfull som möjligt.
När du bestämmer vilken katt du ska skaffa, försök välja en katt med liknande hemmiljö som den du lever i. En katt som är född och uppvuxen på en gård utan särskilt mycket människokontakt är förmodligen inte det bästa valet för en familj med många barn i stadsmiljö. Försök att få träffa kattungens mamma och se hur hon är. Om hon är lugn, social och trevlig kommer din kattunge förmodligen att vara det också.
Börja med ett rum
Ett bra första steg är att välja och förbereda ett enda rum där din nya familjemedlem kan vänja sig vid omgivningen i lugn och ro. Ett mindre rum känns oftast tryggare än ett helt hem fullt av okända utrymmen. Om möjligt kan du sätta ett nät i dörröppningen eller ett kompostgaller och täcka det med en filt. På så sätt kan din katt få bekanta sig med resten av hemmet på avstånd och bli bekant med alla nya dofter.
När katten har lärt känna alla de nya dofterna och dig som ägare så kan du ta bort filten och nätet och gradvis utöka området till allt större delar av ditt hem. Kom ihåg att kattungar kan behöva mer tid i sitt första rum, medan vuxna katter vanligtvis kan börja utforska resten av sitt nya hem tidigare.
I det första rummet bör det inte finnas några långa gardiner eftersom katten eller kattungen gärna klättrar i dem. Ta bort alla möjliga faror och gör miljön så säker som möjligt. Det innebär att du behöver ta bort giftiga växter och ämnen, elektriska apparater och ömtåliga föremål. Gör lite plats på fönsterbrädan och håll fönstren ordentligt stängda. Ställ fram kattlåda, mat- och vattenskålar i separata delar av rummet. Gör iordning en kattsäng eller en kartong med en mysig filt. En klösbräda och ett par leksaker att leka med är också viktigt. Köp gärna hem en Feliway-adapter som avger syntetiska feromoner och har en lugnande effekt på katten.
Den första tiden
Det är viktigt att ge din nya pälskling lite tid att slå sig till ro och låta den utforska omgivningen i sin egen takt. Håll dig så lugn och tyst som möjligt, stör inte katten och tvinga den inte till något. Om du har barn så lär dem hur man närmar sig och interagerar med katten och att den kanske behöver lämnas i fred ett tag, så att den får chansen att vila och utforska omgivningen på egen hand.
Ge katten mat, friskt vatten och en kattlåda. Ge helst samma sorts foder och strö som katten eller kattungen är van vid. Bli inte förvånad om katten inte är särskilt intresserad av mat i det här skedet. Tillvänjningen kan vara en stressig tid med många nya intryck, men så snart nykomlingen känner sig säker kan du lita på att den kommer att prova maten. I de flesta fall har kattungar fått lära sig hur kattlådan fungerar genom att härma sin mamma så oftast behöver du bara visa kattungen var lådan finns.
Om det är möjligt kan du lägga fram något mjukt från kattungens förra hem så att den får en bekant lukt i sin nya säng. Alla katter, speciellt kattungar, behöver sin sömn så visa respekt och stör den inte när den vilar.
Bygg upp relationen till din katt
Ju mer tid du tillbringar med din kattunge eller katt i början, desto lättare blir det att förstå den här lilla individen och på så sätt skapa ett starkare band. Ta tillfället i akt att lära dig kattens beteende och signaler. Försök att matcha kattens energinivå och försök inte tvinga fram en relation. Se till att bara interagera med katten när den ger bra respons på klappar eller lekar så stärker du bandet mellan er. Under de första dagarna ska all interaktion med katten endast ske på kattens initiativ. Med tiden kan det utökas, förutsatt att katten samtycker.
När du klappar katten ska du alltid börja på huvudet. Om katten verkar gilla det kan du fortsätta stryka dess rygg. Respektera din katts signaler och klappa den aldrig på magen, såvida du inte är säker på att den tillåter och njuter av det. Att lägga sig på rygg och visa magen är ett sätt att säga ”hej” bland katter, inte att bjuda in till kel.
Som du kanske har märkt blinkar katter till varandra för att visa att de är vänligt sinnade. Prova att göra detta själv, så får du förhoppningsvis en blinkning tillbaka.
Du bör vara medveten om att de rutiner du etablerar under denna period är de rutiner som katten kommer att följa. Om du till exempel låter kattungen vara i din säng på natten bör du vara medveten om att den kan vilja leva om och leka även nattetid, eftersom katter naturligt är mest aktiva i skymningen och gryningen. Ibland kan det gå att få katten att justera sitt sovmönster så att det passar din familj, men inte alltid.
Om du har andra husdjur behöver de presenteras för varandra försiktigt och på kattens villkor. Att introducera en ny katt i en familj där det redan finns en eller flera katter kan vara svårt och kräva en hel del arbete. Det är för att katter är territoriella djur som kan se andra katter som inkräktare. Vuxna katter accepterar vanligtvis kattungar lättare än de accepterar en annan vuxen katt.
Även om du planerar att ha katten som utekatt är det bra att hålla den inne under de första tre veckorna innan den får vara utomhus så att den får vänja sig ordentligt vid det nya hemmet först. En kattunge bör vara inomhus tills den är fullt vaccinerad, kastrerad och ID-märkt. Den bör inte lämnas ensam ute innan den har lärt sig att ta vara på sig själv och undvika faror.
Kom ihåg att det tar tid och kräver tålamod att få en katt hemmastadd – så låt din katt utforska sin nya miljö i sin egen takt.
Skribent: Boel Sandros, Legitimerad Veterinär
Publicerad: Augusti 2023