Cat Friendly Clinic

Ett besök hos veterinären kan vara väldigt påfrestande för många katter. Resan dit, närvaron av andra djur, främmande lukter och ovälkommen hantering är sådant som katten kan uppleva som stressande. På en kattvänlig klinik, Cat Friendly Clinic, strävar vi efter att ge din katt en så behaglig upplevelse som möjligt.

Den kattvänliga kliniken

Inom AniCura har vi flera kattmottagningar certifierade som Cat Friendly Clinic (CFC-certifiering). Det innebär att kliniken är utformad på ett sätt som är optimalt för både katt och kattägare, och att personalen är utbildad i att hantera katten på ett sätt som minimerar stress. Certifieringen är framtagen av International Society of Feline Medicine (ISFM).

På en kattklinik som är utformad enligt CFC har katten ett separat väntrum eller väntplats. Det finns särskilda undersökningsrum för katter, där hundar inte får vistas.

Kattvänlig personal

Dessutom innebär CFC-certifiering bland annat att vi har utbildat vår personal för att kunna bemöta och hantera katter på bästa sätt. Det gör att vi:

  • Förstår katters behov och har arbetat för att göra veterinärbesöket mer kattvänligt.
  • Förstår hur katter skall behandlas och hanterar dem varsamt och med omsorg.
  • Har en hög kunskapsnivå såväl som utrustning för att bedriva god vård för katter.

Läs mer om Cat Friendly Clinic här.

Cat Friendly-certifikat i tre nivåer

En djurklinik ansöker om sitt certifikat från ISFM. Cat friendly-certifikatet utfärdas i tre nivåer: brons, silver och guld. Läs mer om kriterierna för certifikatet på ISFMs hemsida.

När certifikatet har tilldelats vet du att kliniken:

  • Uppfyller ett antal kriterier fastställda av ISFM, som att väntrummet ska vara utformat enligt vissa normer.
  • Har medarbetare som är extra uppmärksamma på din katts specifika behov.
  • Tar sig tid och ger tydlig förklaring till behandlingen av din katt.

Kattvänliga tips för kattägaren

ISFM ger också tips på hur du som ägare kan hjälpa din katt till en trevligare upplevelse hos veterinären. Den kattvänliga hanteringen börjar nämligen långt innan katten har kommit in i undersökningsrummet:

Resan till kliniken

För att minimera stressen hos din katt är det bra om du redan i förväg har vant katten vid sin transportbur och tränat den i att transporteras. Här kan du läsa mer om hur du gör resan och buren mer angenäma.

Se gärna till att katten får med sig något med en välbekant doft, till exempel en filt, ett klädesplagg eller ett gosedjur, i buren.

På kliniken

Katter känner sig tryggast på höga platser där de kan ha uppsikt över det som händer nedanför. När du ska anmäla er ankomst i receptionen bör du därför tänka på att inte ställa ner kattburen på golvet. Där kommer katten att känna sig utsatt, och i värsta fall kanske en nyfiken hund kommer fram och nosar. Istället bör du ställa buren på receptionsdisken, eller på den särskilda hylla som brukar finnas på Cat Friendly-kliniker. 

I ett väntrum som är anpassat för katter finns det ofta hyllor att placera buren på, annars kan du placera buren på sittplatsen bredvid dig. Det optimala är att katten inte hamnar öga mot öga med andra katter. På en del ställen är inredningen anpassad för att katter inte ska hamna mittemot varandra. Du kan även täcka över buren med en filt eller handduk.

Här kan du läsa mer om att besöka veterinären med din katt.

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.