Bakgrund
Whippet som ras anses vara relativt modern. Den godkändes i England 1890 och rasens ursprung är inte helt klarlagt. Förmodligen härstammar den från avel med greyhounds, italiensk vinthund, manchesterterrier och små snabba terrierraser. Under 1800-talet var de här hundarna viktiga familjemedlemmar hos engelska gruvarbetare. Hundarna hjälpte de fattiga gruvarbetarna att få mat genom att jaga kaniner och andra små vilda djur. De var billiga i drift och medan greyhounden bara var avsedd för adeln så var whippeten en hund för de lägre samhällsklasserna. Utöver att hjälpa sina familjer med matförsörjningen så användes de små hundarna även till så kallad ”rag-racing”, en kapplöpning efter trasa, självklart under livlig vadhållning. Whippeten kom sedermera att bli en populär kapplöpningshund, i synnerhet i Amerika dit den togs av engelska fabriksarbetare.
Rasnamnet whippet finns det flera teorier om. Det skulle kunna komma från rasens piskliknande svans (whip = piska). En annan teori är att det härrör från uttrycket ”whip it” som betyder ”skynda på” och som användes för att mana på hundarna under kapplöpning eller jakt.
Temperament
Whippeten har en mild och tillgiven personlighet och den ska ha en harmonisk inställning till sin omgivning. Den är mycket närhetssökande och ogillar att vara ensam. Den vill gärna vara tillsammans med sin ägare dygnet runt, så det här är ingen hund du bör skaffa om den ska vistas ensam hemma mycket. Whippeten trivs bra tillsammans med andra hundar, i synnerhet hundar av den egna rasen. Det är därför inte ovanligt att whippetägare har fler än en hund.
Whippeten är intelligent och använder den egenskapen för att få som den vill. Den kan utan problem öppna dörrar och lådor och slår gärna dövörat till vid eventuella tillrättavisningar. Den har en inbyggd tro på sin egen förmåga och det kan vara ganska tålamodsprövande att leva tillsammans med en whippet. Om du utrustar dig med en viss portion humor och ligger steget före i tanken så kommer er relation att flyta friktionsfritt.
Lika lugn som whippeten är inomhus, lika aktiv är den på promenaden. Det bästa en whippet vet är att få sträcka ut i full fart över ett fält – gärna tillsammans med en grupp andra vinthundar. Whippeten mognar långsamt och det kan ta upp till tre år innan den är riktigt vuxen till sitt sätt. Den unga whippeten kan vara intensiv och uppfinningsrik, även inomhus.
Whippeten är i grund och botten en jakthund och den använder i första hand synen för att upptäcka sina byten. Det går att lära en whippet att gå lös på promenader, men det kräver en hel del av dig som ägare. Du behöver vara konstant uppmärksam på omgivningen för att se eventuella bytesdjur innan hunden gör det.
Aktivitetsnivå
En whippet har ett måttligt motionsbehov. Den tycker förvisso om att springa lös och sträcka ut ordentligt på stora öppna ytor, och det bör den ges tillfälle till dagligen, men den håller dig också gärna sällskap i soffan. Daglig motion i form av långa promenader och eventuellt cykelturer brukar vara tillräckligt för att hålla whippeten lugn och harmonisk. En whippet uppskattar olika former av aktiviteter som agility, rallylydnad eller viltspår. Och får den prova på kapplöpning eller lure coursing (jakt efter konstgjort byte på öppet fält) är den i sitt rätta element!
Pälsvård
Whippeten kräver mycket begränsad pälsvård. Pälsen torkas av med ett sämskskinn eller en trasa regelbundet och skulle den mot förmodan smutsa ned sig kan den behöva ett bad.
Den tunna pälsen gör whippeten utsatt för kyla. Under vintertid behöver den ha ett täcke på sig på promenaderna. Var försiktig så att hunden inte fastnar med täcket och skadar sig om den vistas lös!
Träning
Whippeten är något egensinnig och kan behöva viss övertalning och många mutor för att följa dina instruktioner. Håll träningspassen korta så att hunden inte tappar intresset. Som allra bäst fungerar träningen om whippeten uppfattar att den är med och bestämmer, så det gäller att ägaren överlistar hunden och ligger steget före. Liksom alla hundar ska whippeten tränas med positiv förstärkning och aldrig med bestraffning. Kom ihåg att en hund som gör fel oftast inte förstår vad du vill av den.
Eftersom whippeten är så pass social behöver den tidigt tränas till att vara ensam hemma. Börja träningen redan när hunden är valp så ökar möjligheten att hunden som vuxen kan lämnas ensam några timmar utan att bli stressad.
Storlek och vikt
Whippet är en av de minsta vinthundsraserna och den är byggd för snabbhet och jaktförmåga. Hanarna är i genomsnitt 47-51 cm höga och tikarna 44-47 cm. Vikten ligger vanligtvis mellan 11 och 16 kg.
Färg
Whippets finns i en mängd olika färger och färgvarianter. Enligt rasstandarden är alla färger utom merle tillåtna.
Särskilda kännetecken för rasen
Whippeten jagar mer med ögonen än med nosen. Den är oerhört uppmärksam på sin omgivning och kan upptäcka byten på mycket långt håll. Med sin bakgrund som jakthund är whippeten inte alltid att lita på tillsammans med mindre sällskapsdjur i hemmet. Och har du trädgård som hunden vistas i bör du se till att staketet är tillräckligt högt, annars kommer du snart att ha hunden springande i grannskapet.
En vuxen whippet har en väl utvecklad av och på knapp. Inomhus ligger den gärna och vilar i soffan, utomhus är det full fart.
Ärftliga sjukdomar
Rasen anses vara frisk och sund med förhållandevis låg förekomst av ärftliga sjukdomar. Inom rasen förekommer autoimmuna sjukdomar i viss frekvens liksom sjukdomar i magtarmkanalen. En förhållandevis hög andel hanhundar är kryptorkida, dvs. har testiklar som inte ligger i pungen. Den vanligaste orsaken till att en whippet behöver uppsöka veterinär är pga. skada.
Var noga i valet av uppfödare och välj din whippet med omsorg, så har du bästa möjligheten till att få en frisk och sund hund.
Foder
Utfodringen ska anpassas efter hundens ålder, storlek och aktivitetsnivå. Rådgör med din veterinär om du känner dig osäker på hur du bäst utfodrar din hund.
Typ
Vinthund