Bakgrund
Beaglen har sitt ursprung i England. Den har ett fantastiskt luktsinne och överlägsen spårningsinstinkt och föddes framförallt upp för att jaga hare. Rasen etablerades på 1400-talet och namnet tros komma från ett keltiskt ord som betyder ”liten” alternativt ett franskt ord som betyder ”öppen mun” eller “högljudd”.
Beagle, harrier och English foxhound är kusinraser som påminner om varandra, men de har till viss del utvecklats för olika ändamål. Alla tre raserna användes för drevjakt i flock, så kallade ”packs”. Med beaglen jagade man dock till fots istället för till häst vilket var fallet med harrier och foxhound. Än idag används beaglen för jakt i flock i sitt hemland, medan den i Sverige sedan 1950-talet avlats för att verka som ensamdrivande hund för framförallt harjakt.
Temperament
Beaglen beskrivs som en gladlynt, kärleksfull och älskvärd hund som är nyfiken, smart och energisk. De är populära familjehundar världen över men det är viktigt att komma ihåg att beaglen i grund och botten är en utpräglad jakthund. Beaglen gillar att känna sig som en del av en flock och de trivs oftast mycket bra tillsammans med andra hundar. De är förhållandevis uppmärksamhetssökande och ogillar ensamhet. Beaglen fungerar bra tillsammans med barn, men det är viktigt att barnet lär sig att behandla hunden med respekt. Det här är en ras som tycker om att få sin vilja igenom och de kan vara riktigt envisa. Beagles kan bli uttråkade om de lämnas ensamma för långa stunder. Om de lämnas obevakade i trädgården kommer de sannolikt att försöka roa sig på egen hand, till exempel genom att gräva eller försöka rymma.
Aktivitetsnivå
Beagles är aktiva, energiska hundar som behöver riklig motion varje dag – vanliga koppelpromenader är sällan tillräckligt. Med sin bakgrund som jakthund har den avlats fram för att arbeta timmar i sträck. Utöver jakt är lämpliga motionsformer löpning och längre vandringar. Det här är en hund som sällan kan vistas lös på promenaden då den har en utpräglad jaktinstinkt och ett mycket välutvecklat luktsinne. Känner den en spännande doft är den inte sen att sätta av i full fart. Det går att lära en beagle att gå lös, men det kräver enormt mycket träning.
Pälsvård
Beaglens korta päls kräver minimal pälsvård – men en genomborstning en gång i veckan rekommenderas för att avlägsna lösa hår då rasen fäller en del. Pälsen blir ofta lite tjockare på vintern och de fäller därför lite mer på våren.
Träning
Beagles behöver riklig motion och mental stimulans. Den bästa aktiviteten för en beagle är att få använda nosen, till exempel genom jakt, spårträning eller nosework. Liksom alla hundar ska beaglen tränas med positiv förstärkning och aldrig med bestraffning. Kom ihåg att en hund som gör fel oftast inte förstår vad du vill av den. Många beagles älskar mat och gör nästan vad som helst för en godbit!
En del beagles kan vara svåra att få rumsrena, så förbered dig på att det kan kräva en hel del träning.
Storlek och vikt
Beaglen är en medelstor hund. Den blir 33–40 cm hög och väger 8–14 kg.
Färg
De flesta beagles är trefärgade i vitt, brunt och svart, men flera andra färgkombinationer förekommer, till exempel vit med blekgula fläckar, röd med vita markeringar och enfärgat vitt.
Särskilda kännetecken för rasen
Det finns ett par saker du bör vara medveten om innan du skaffar en beagle. Det viktigaste är att rasen är en spårhund som älskar att använda sin nos. Den har alltid nosen i marken för att hitta intressanta spår att följa och den drar sig inte för att ge sig iväg på egen hand.
Och den älskar verkligen mat! Lämna därför ingen mat utan uppsikt, oavsett om du tror att den står utom räckhåll för hunden. En beagle är intelligent och överlistar ibland sin ägare.
Ärftliga sjukdomar
Beagle är en av de friskaste hundraserna om man ser till försäkringsbolagens statistik. Sköldkörtelrubbning, diskbråck, epilepsi, steroid-responsiv meningit-arterit (SRMA) och höftledsdysplasi (HD) förekommer i låg frekvens inom rasen.
Foder
Beaglen har ofta en glupande aptit, så det är viktigt att den inte tillåts bli överviktig. Kom ihåg att det är betydligt lättare att förebygga än att åtgärda övervikt.
Utfodringen ska anpassas efter hundens ålder, storlek och aktivitetsnivå. Rådgör med din veterinär om du känner dig osäker på hur du bäst utfodrar din hund.
Typ
Drivande jakthund