Våra bästa råd till en ny valpägare

Här får du som är blivande eller ny valpägare våra bästa tips och råd inför valpens ankomst till sitt nya hem. Läs mer om vaccination, avmaskning, försäkring och annat praktiskt du behöver tänka på. Missa inte heller vår checklista för vad du behöver ha hemma när valpen kommer.

Det är mycket att hålla i huvudet när familjen ska få tillökning, och det gäller även för en fyrfota familjemedlem. Här har vi samlat praktiska råd både för dig som skaffar hund för första gången och dig som inte har haft valp på ett tag och vill friska upp minnet.

Innan valpen kommer 

För att få goda förutsättningar för en problemfri valptid är det viktigt att välja både hund och uppfödare med omsorg. Framför allt ska du undvika att köpa hund av en oseriös säljare. Om säljaren vill lämna över valpen på en allmän plats, som en parkering, eller under tidspress, finns det anledning att bli på sin vakt. Detta är ett vanligt förfarande vid handel med smuggelhundar. Var också noga med att valpen ska ha fyllt åtta veckor vid leverans, eftersom det annars är ett brott mot svenska djurskyddsregler. 

Dina första beslut som hundägare tas innan du ens fått hem en liten valp

Tänk igenom vilken ras du vill ha, om du föredrar en liten valp eller en omplacerad vuxen hund, och vilken uppfödare du helst vill köpa valp från. Kontakta gärna rasklubbar för att få chansen att träffa andra hundar av den ras du överväger, eller gå på hundutställningar och tävlingar. När du sedan har bestämt dig för en viss uppfödare är det värdefullt att besöka kenneln, om inte annat så några veckor innan valpen är leveransklar. Vid besöket får du möjlighet att se miljön som hundarna vistas i, hur uppfödaren tar hand om tiken och valparna, samt träffa din blivande hundvalp och dess mamma och syskon.

Dokument vid leverans

Dokument och intyg som brukar följa med valpen vid leverans är:

  • köpebrev
  • registreringsbevis hos SKK, åtminstone för hundar med stamtavla
  • ägarregistreringsbevis med uppgift om ID-märkning
  • vaccinationsintyg
  • eventuellt schema för fortsatt avmaskning
  • besiktningsintyg från veterinär, max sju dagar gammalt

Mer om avmaskning, ID-märkning och vaccination hittar du längre ner i denna artikel. 

Är uppfödaren med i Svenska Kennelklubben används ett särskilt köpeavtal som följer  SKK’s standard. I ett sådant avtal görs inga tillägg eller ändringar. Är uppfödaren inte med i SKK ska ni ändå upprätta ett korrekt köpeavtal som ni båda har ett exemplar av. Till exempel går det att hitta köpeavtal för nedladdning via olika försäkringsbolags hemsidor. 

Om valpen är renrasig och registrerad i SKK så ska du också få en stamtavla med dig hem i samband med att du hämtar valpen. 

Har valpen fått anmärkning vid besiktningen bör du fråga uppfödaren om vad som gäller. Ni bör komma överens om hur ni ska gå till väga ifall valpen har misstanke om svårare fel, som t ex hjärtfel eller något som kräver en kostsam operation. Du kan gärna kontakta veterinären som gjort besiktningen för att få mer information. 

Här kan du läsa mer om viktiga dokument vid köp av valp. 

Försäkring av din valp

Medan valpen är hos uppfödaren brukar den vara täckt av dennes försäkring, men den den försäkringen upphör när du blir ägare. Det är bra att på förhand informera dig om olika försäkringsbolags villkor och premier så att du kan teckna en försäkring för valpen från dag ett. Här hittar du mer information om försäkring av valp.

Vaccination

Det rekommenderas att valpen får sin första vaccination när den är åtta veckor gammal. Detta har oftast uppfödaren sett till. De nästkommande vaccinationerna bör ges vid ca tolv veckors ålder och vid ett års ålder. Därefter bör hunden vaccineras årligen mot kennelhosta och dessutom vart tredje år mot de allvarliga smittorna valpsjuka, parvovirus och smittsam leverinflammation (HCC). Passa gärna på att göra en hälsokontroll samtidigt.

EU-pass och rabiesvaccin

Vill du ta med hunden utomlands ska den enligt lag vara vaccinerad mot rabies.. För resa mellan Sverige och Norge behövs ingen rabiesvaccinering, då båda länderna är fria. Hundar som reser till Norge måste dock ha intyg på att de är avmaskade, vilket görs i hundens EU-pass. 

Hundar som vaccineras mot rabies ska vara ID-märkta och vaccinationen föras in i ett officiellt EU-pass. Hunden ska vaccineras senast tre veckor före avresa och måste vara minst tolv veckor gammal när den vaccineras. Då en del länder kan ha strängare lagstiftning är det dock alltid en bra idé att kontakta ambassaden för det land du ska resa till i god tid före avresa. Här kan du läsa mer om rabiesvaccin.

Avmaskning

Valpar avmaskas upprepade gånger mot spolmask under sina första levnadsmånader. Spolmask är mycket vanligt och kan ställa till besvär för små valpar, även om vuxna hundar normalt inet blir sjuka. 

Beroende på vilket avmaskningsmedel uppfödaren använder kan intervallen mellan avmaskningstillfällena variera. I en del fall kan du själv få utföra den sista avmaskningen. Hör efter med din uppfödare vilket avmaskningsmedel som ska ges och när.

Vuxna hundar behöver i regel inte avmaskas, om inte hunden har symtom på sjukdom samt parasiter i avföringsprov. Detta eftersom vuxna hundar normalt har ett tillräckligt gott immunförsvar för att själva kunna hantera en eventuell parasitsmitta. Eftersom maskar och andra parasiter har mycket lätt för att bli motståndskraftiga (resistenta) avråder vi från rutinmässig avmaskning av vuxna hundar. Om du misstänker att hunden har maskinfektion bör du låta göra en avföringsanalys hos veterinär eller med hjälp av särskilda provtagningskit som finns att köpa på apoteket.

Läs mer om avmaskning hund.

ID-märkning

Alla hundar i Sverige ska vara ID-märkta och registrerade i Jordbruksverkets centrala register. Hundar märks med ett chip under huden mellan skulderbladen eller i ovanliga fall med en tatuering i örat. En tatuering i örat är dock inte en giltig ID-märkning för hundar som ska resa till andra EU-länder. ID-märkning utförs av veterinär.

Vanligtvis är valpen redan ID-märkt när den lämnar uppfödaren. Du ska dock få med dig ett s k ägarregistreringsbevis som du fyller i och skickar till Jordbruksverket. Det är olagligt att inte registrera hunden i det centrala registret.  

“Kom ihåg att registrera dig som ägare i Jordbruksverkets hundregister.”

Valpfoder 

Valpens uppfödare kommer att informera dig om vilket valpfoder din hund har ätit. Det är viktigt att inte byta foder i början, utan låt valpen fortsätta med samma foder som den har haft hos uppfödaren, åtminstone den första tiden Se till att ha information om var torrfodret köps in, och ha en liten buffert hemma redan innan valpen hämtas hem. Foderbyten, särskilt om de är plötsliga, kan orsaka mycket problem för valpens matsmältning. 

Prata gärna med uppfödaren om hur ofta mat ska ges och vid vilka tider, så att du kan hålla fast vid samma rutiner som din valp är van vid. När din hund blivit vuxen - mellan ett och två års ålder, beroende på hur stor ras den är av - är det dags att byta till ett vuxenfoder som tillgodoser hundens förändrade näringsbehov. 

Rumsrenhet och annan träning

Den lilla valpen har mycket att lära sig när du har fått hem den. . Till din hjälp har vi tagit fram en sammanställning av våra bästa tips och råd för att träna valpen under sin första tid i livet hos dig. Läs mer om hur du tränar valpen till att bli rumsren, att vara ensam, allmän valpuppfostran och att få en bra start i det nya hemmet.

Ställ in dig på att valpen kommer att göra sina behov inomhus den första tiden, och tänk igenom hur du ska undvika att ömtåliga ytor skadas. Många nyblivna valpägare väljer att täcka golvet med tidningspapper i de utrymmen valpen får vara i. Valpar brukar snabbt lära sig att de ska kissa på tidningspappret och inte utanför - den kan rentav känna igen tidningspapper eller cellstoff från sin tid i valphagen.

Tänk också på att den lilla valpen inte har så bra omdöme alla gånger, utan kan råka bita på, eller stoppa i sig, sådant den inte borde. Valpsäkra hemmet genom att ta bort

Hälsokontroller och undersökningar

När hunden är ca ett halvår kan det vara bra med en allmän hälsoundersökning. Veterinären gör en klinisk undersökning av bland annat tänder, hull och hud och kan ge dig råd om den fortsatta skötseln och utfodringen. 

För många raser finns också program för olika sjukdomar i leder, hjärta, ögon mm. Många hundar får därför röntga sina höfter och armbågar när de är ca 1- 2 år gamla. Andra behöver genomgå ögonlysning, undersökning av knäskålarna (patellaintyg) eller DNA-provtagning för olika sjukdomar.

Checklista inför valpens ankomst

Det finns många fler saker som är bra att ha hemma när valpen kommer, alltifrån matskål till koppel och förstahjälpen-kit. I vår checklista innan valpen kommer hittar du tips och råd kring allt du kan tänkas behöva. 

Skribent: Boel Sandros, Leg veterinär, 2022

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.