Vetskapen om att hunden kommer från en god uppfödare som har kunskap om rasen och den specifika valpen är mycket värdefull. Då vet du vem du kan vända dig till om du senare behöver hjälp med utfodring, utrustning eller har frågor om valpens beteende. Många uppfödare arrangerar också valpträffar för ny-blivna hundägare.
Pålitliga uppfödare med eller utan kennelnamn
Svenska kennelklubben (SKK) har drygt 14 000 aktiva hunduppfödare anslutna till sin organisation så här kan du hitta en uppfödare om du söker en renrasig hund med stamtavla. De har också regler kring försäljning och leverans av valpar. Oavsett om uppfödaren är ansluten till SKK eller ej bör du alltid besöka uppfödaren i hemmet och följ gärna din valp där de sista 4 veckorna innan leverans. Se till att du får se valpen tillsammans med sin mamma och hämta aldrig din valp utan att ha besökt uppfödaren först, såvida ni inte har en relation sedan tidigare. Omtänksamma uppfödare finns det gott om, både av valpar med och utan stamtavla, men välj uppfödare med omsorg! Om man kan tänka sig att köpa en omplacerad hund kan man kontakta ett välrenommerat hundstall eller hundjourhem för att anmäla sitt intresse för att ta emot en hund som behöver ett nytt hem. Därutöver finns det många uppfödare som omplacerar hundar – så en god idé kan vara att kontakta en rasklubb eller en uppfödare direkt.
Skapa relation med uppfödaren
En seriös uppfödare ställer krav på dig som blivande valpköpare. När du kontaktar en uppfödare för att köpa valp får du med säkerhet en hel del frågor och de är noga med att både du och hunden ska få de bästa förutsättningarna för ett bra liv tillsammans. Uppfödaren i sin tur ska kunna garan-tera en kull med rastypiska valpar, som är uppfödda i enlighet med djurskyddslagen och SKK’s regler.
Kontakta rasklubben
Det finns en rad olika rasklubbar för de specifika hundraserna som besitter mycket information och kunskap. Vissa av klubbarna har även speciella valphänvisare som talar om vilka uppfödare som har eller planerar valpkullar. En utmärkt informationskälla för att söka efter ras och valp är även Rasdata där SKK’s statistik finns insamlad för flera av de vanligaste raserna. Här kan du också söka på olika kennlar och se vilka hundar de fött upp. Många uppfödare har också egna hemsidor där man kan se vilka hundar de har samt planerade kullar.
Blandrashundar
Antalet blandrashundar ökar i Sverige, inte minst de så kallade ”designerhundarna” som är ett resultat av en korsning mellan
blandrashundar av specifika raser, avlade för att få fram ett specifikt temperament, hårlag eller storlek. En blandrashund har man dock aldrig samma kännedom om som man har om rasrena hundar, där man ofta kan följa arvsanlag i många generationer bakåt. Dock är aveln hos många av dessa blandrasuppfödare noga genomtänkt. Andra blandraser är blandraser i många generationer och man har svårare att på förhand veta vad man egentligen får. Vilken hund man vill ha, har behov av och kan tillgodose är helt individuellt och alla hundar har lika värde oavsett gener. Att blandrashundar skulle vara friskare är däremot en myt, skillnaden är att sjukdomar oftast är bättre dokumenterade hos hundar med stamtavla hos SKK och att enskilda raser kan ha ett avelsprogram, till ex-empel för ögonsjukdomar. Parar man två raser med problematik inom till exempel ögonsjukdomar och valparna får samma sjukdom, registreras detta inte, men sjukdomsfrekvensen är lika stor som hos de renrasiga föräldrarna Köp därför alltid valp där du har god kännedom om föräldrarnas hälsa.