Valpens koppelträning

Det finns situationer då hundar helst ska vara kopplade, som t ex vid promenad längs trafikerade vägar eller besök på djurklinik. Passa på att koppelträna valpen tidigt för att den ska vänja sig vid att gå fint i koppel, och låta bli att dra.

En liten valp brukar sällan behöva ha koppel på sig för att hålla sig nära. Det är naturligt för den att inte ströva iväg från dig och sin “flock”. Men när den blir äldre kommer den att bli mer självständig och vilja utforska sina omgivningar. Då kan koppel vara en viktig säkerhetsåtgärd för att den inte ska råka illa ut eller kanske skrämma någon som är hundrädd.

Varför måste hundar vara kopplade?

Även en hund som är mycket väluppfostrad och har god kontakt med sin ägare kan ibland behöva ha koppel på sig. Kopplet är inte i första hand ett “styrmedel” utan en extra säkerhet, om hunden exempelvis blir rädd eller överraskad och vill dra iväg. Hur bra koll du som ägare än har så finns det tillfällen när ett koppel kan behövas:

Hos veterinären

Vid besök på djurklinik eller djursjukhus, där både din egen och andra hundar kan ha ont eller må dåligt, ska koppel användas för att hålla dem på avstånd från varandra. En hund som mår dåligt kan ha svårare att lyda och uppföra sig jämfört med när den är frisk. Även om din hund vanligtvis är genomsnäll kan den okaraktäristiskt bita ifrån eller morra, när den är sjuk eller medicinerad. 

Bland hundrädda

Koppel är ett sätt att visa för omgivningen att din hund är under kontroll. Även om du själv kan läsa din hunds kroppsspråk och vet att den inte utgör något hot, kan den uppfattas som otäck för någon som är hundrädd. Det spelar ingen roll om du har en stor eller liten hund - den kan verka läskig om den närmar sig någon med hundrädsla. 

Enligt lagstiftningen

Lagen om tillsyn av hundar och katter säger att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt under tiden mellan 1 mars och 20 augusti, när djuren har ungar. I naturreservat kan förbudet råda året om, och du bör kontrollera vad som gäller innan du släpper din hund.

Även om det inte finns en uttrycklig formulering i lagstiftningen att hunden måste vara kopplad, är tolkningen hos bland annat Naturvårdsverket att koppel är nödvändigt för att vara helt på den säkra sidan: 

“Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden den 1 mars till den 20 augusti. I praktiken ska hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel.”

Läs mer här om hundar i naturen på Naturvårdsverkets hemsida. 

 

I situationer där hunden kan bli rädd

Också en hund som är mycket duktig på att hålla kontakt och lyssna på sin ägare kan bli skrämd av sådant som händer runtomkring. Exempelvis kan en hund när som helst i livet utveckla ljudrädsla om oturen är framme - varje år rapporteras om hundar som rymt i panik i samband med att de blivit skrämda av raketer.

Om du ska ta med hunden till en ny miljö eller okänd situation bör du inte enbart förlita dig på att den är duktig på inkallning. Även den duktigaste och snällaste hund kan reagera oväntat om den blir skrämd. 

Att koppelträna valpen

Det bästa är att börja vänja valpens koppelträning tidigt, medan den är liten och lättlärd, och innan den har börjat utforska sin självständiga sida. 

Låt valpen vänja sig vid halsband eller sele

Börja med att låta din lilla valp ha på sig halsbandet eller selen utan koppel. Halsbandet ska inte sitta åt, och inte heller vara så löst att valpen kan krångla sig ur det. Om du kan få in 1-2 fingrar mellan halsbandet/selen och kroppen brukar det vara lagom.

Var beredd på att din valp kommer att reagera på det nya, främmande som ligger mot halsen eller kroppen. Valpar brukar krafsa med tassarna mot halsband och sele. Du bör alltid ha valpen under uppsikt så att du kan hjälpa till om den trasslar in sig. 

Om din valp är mycket besvärad av den nya, obekanta känslan kan du försöka distrahera den med lite lek, gos eller en godisbit. Till en början räcker det att ha halsbandet eller selen på korta stunder, först inomhus och senare också utomhus. 

Introducera kopplet

När din valp har vant sig vid sitt halsband eller sele kan du ta fram kopplet. Kom ihåg att kopplet inte ska användas för att dra i valpen. Det är enbart till för att ge en extra säkerhet. Till att börja med kan du helt enkelt låta hunden nosa på kopplet och sedan fästa det i halsbandet. 

Tänk på att inte använda ett tungt koppel, då det kan tynga ner valpen och kännas obehagligt. Låt den lilla valpen röra sig som vanligt på t ex en liten gräsplätt, fast med kopplet på. Kopplet ska inte hindra den på något vis. 

Goda förutsättningar för koppelträning

När ni ska börja träna på att gå på koppelpromenad tillsammans är det viktigt att ge valpen så bra förutsättningar som möjligt för att lyckas med sin inlärning:

  • Välj rätt tidpunkt. Du och din valp ska vara pigga. Valpen ska ha ätit och rastats före promenaden. 
  • Var närvarande. Stoppa undan mobilen och var helhjärtat fokuserad på din valp. 
  • Hitta energin. Hemligheten bakom att få din hund att gå fint i koppel är att du ska vara mer intressant än alla störningar. 
  • Håll träningssessionerna korta. Det räcker med 5- 10 minuters träning i början, sedan blir valpen trött av ansträngningen att hålla koncentrationen uppe. 
  • Ha lagom förväntningar. Att gå fint i koppel utan att dra är inte detsamma som att gå fot vid sidan. Om du vill träna din hund att gå fot kan ni med fördel gå en lydnadskurs när hunden blir äldre. 

God kontakt med och utan koppel

Första steget i en lyckad koppelträning är att du och din valp ska hitta en god kontakt. Så fort valpen ger dig sin uppmärksamhet belönar du den med beröm, godis eller lite lek med en medhavd leksak. Du kan belöna hunden både när den självmant tar kontakt och efter att du har lockat på den. Inled träningen inomhus och i lugna miljöer utan störning, för att sedan gradvis göra kontaktövningar medan annat pågår runtomkring.

När ni är utomhus är det du som hittar och visar de spännande och roliga sakerna. Till en början kan det vara en bit mossa att nosa på eller en liten kvist att leka med. När du längre fram behöver trappa upp det roliga kanske du “hittar” ett godis- eller leksaksträd. Hunden ska lära sig att det händer roliga saker omkring dig. 

Locka och uppmuntra valpen - dra inte

När ni väl börjar gå på promenad tillsammans är det viktigt att du inte försöker få med dig valpen genom att dra i kopplet. Locka och belöna, lek och beröm, tills du får den att gå tillsammans med dig åt det håll du vill. Det är du som leder promenaden och valpen följer med.  

Lär din valp att inte dra i kopplet

Det vanligaste bekymret som du som djurägare kan få när du ska lära hunden att gå fint, är att den sliter och drar i kopplet. Till en början kommer valpen inte att ha full fart framåt, men när den blir äldre har den det, var så säker.

Det är viktigt att du tidigt lär valpen att inte dra i kopplet, utan undantag. En hund som har lärt sig att den kommer dit den vill genom att dra i kopplet är mycket svårare att koppelträna än en som aldrig har fått den belöningen.

Var konsekvent - det ska aldrig löna sig att dra

Det du behöver göra för att träna valpen i att inte dra är att tydligt visa att det inte lönar sig att dra, dvs att den inte kommer dit den vill bara för att den drar. Det innebär att du stannar så fort valpen drar det allra minsta i kopplet, och att du inte fortsätter att gå förrän draget försvinner och kopplet slaknar. 

Var beredd på att det kan ta lite tid för din hund att förstå vad som händer. Den kanske står kvar med kopplet spänt och tittar mot målet den har i sikte, medan den väntar på att du ska följa med. Rör dig inte förrän hunden har släppt sitt fokus och istället tittar efter vad du håller på med. När den söker kontakt och slackar kopplet kan du belöna den för att den ska förstå att den gör rätt. Ofta räcker det som belöning att den får fortsätta gå, men använd gärna också starkare belöningar, som lite godis eller en kort stund med en leksak. 

Du behöver ha mycket tid och tålamod. Räkna inte med att komma så värst långt under de här promenaderna - koncentrera dig istället på att alltid stanna upp så fort hunden drar, och att vänta in att den slutar dra innan ni fortsätter att gå. 

Avled gärna valpens uppmärksamhet då och då, genom att byta riktning eller leka lite med en boll eller pinne. På så vis påminner du den om att behålla kontakten - och att du är kul och intressant.  

Koppelträning genom hela livet

Efter att hunden har lärt sig gå i koppel behöver du ibland förstärka det goda beteendet genom att belöna din hund under promenaderna. Du ska fortsatt vara den som leder promenaden, och den som är roligare än alla störningar. 

Ni kommer att möta situationer eller perioder när det är svårare för hunden att göra rätt. T ex kan puberteten och könshormonerna göra det svårare för hunden att minnas det den lärt sig. Hanhundar kan ha svårare att gå fint när det finns löptikar i närheten. I spännande miljöer med många nya intryck kan koppelträning också falla i glömska. 

Bli inte arg på din hund om den skulle tappa bort sin goda hyfs - hjälp den att minnas det den tidigare lärt sig genom att befästa koppelträningen på nytt.

Om du tycker att det är svårt att få till koppelträningen på ett bra sätt kan du gärna kontakta en hundinstruktör, som kan ha lättare att se var i träningen det brister och ge råd om vad du kan göra åt det.  

Skribent: Boel Sandros, Leg veterinär, 2022

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.