Smitta
Smitta sker genom saliv och bett från smittade djur. Orsaken är, att det smittade djuret utsöndrar virus i saliven, detta sammantaget med att ett smittat djur också ändrar beteende och vanligtvis blir aggressivt, ökas risken för bett. Tiden mellan smitta och sjukdom varierar från en vecka till flera år, det vanligaste är dock ca en månad till tre. Virus finns i saliven innan djuret börjar visa symtom och därmed är smittorisken stor. Virus smittar inte genom intakt hud, men risken är stor via sår och kontakt med slemhinnor.
Symtom
Lyssavirus orsakar hjärninflammation och symtomen är karakteristiska men kan variera mellan djurslag. De första symtomen hos tamhundar är beteendeförändringar, hunden blir vanligtvis skygg och aggressiv samtidigt. Vilda hundar/gatuhundar kan förlora sin skygghet och blir kontaktsökande men aggressiva. Så småningom får hunden även fysiska symtom, den dreglar (stor utsöndring av virus), har besvär med att svälja och får tilltagande förlamning och kramper innan den dör.
Diagnos
Symtomen för rabies är mycket karakteristiska men för att ställa en diagnos måste hunden avlivas och hjärnmaterialet undersökas via obduktion.
Behandling och förebyggande åtgärder
Det finns ingen behandling för rabies hos djur, endast förebyggande åtgärder i form av vaccinering. Är en hund misstänkt för att vara smittad av rabies måste den omedelbart avlivas enligt lag, även om den är rabiesvaccinerad. Undvik kontakt med okända varmblodiga djur utomlands och med fladdermöss i Sverige.
Publicerad december 2017. Skribent: Lotte Frandssen, legitimerad veterinär