Övervikt hos hund

Idag bedöms så många som hälften av alla tamhundar i västvärlden vara överviktiga. Övervikt orsakar hälsoproblem, nedsatt ork och sämre livskvalitet för hunden. Kraftig övervikt, fetma, klassas som ett så stort lidande att det bryter mot Djurskyddslagen.

Övervikt försämrar livskvalitén

Övervikt är ett tilltagande problem hos våra hundar. En hund som är överviktig kan få fysiska besvär både på kort och lång sikt. Den unga hunden som bär på övervikt brukar inte visa något större obehag, utan är aktiv och levnadsglad ändå. Men med åren blir det tydligt att den inte har samma ork som jämnåriga, normalviktiga hundar. Nedsatt kondition leder till långsammare och kortare promenader, och minskad aktivitet generellt, och den hamnar i en ond cirkel. 

Fysiska konsekvenser

Med tiden leder den ökade vikten till överbelastning på leder och ligament mm, med skador och förslitning som följd. Övervikt är också en viktig orsak till att hundar får diabetes, samt bidrar till uppkomsten av många andra sjukdomar, som till exempel urinvägsproblem. Med ökad vikt ökar också syrebehovet, och hos trubbnosiga hundar kan övervikt försvåra befintliga andningsproblem.

Överviktiga hundar får ökade nivåer av fett och kolesterol i blodet, vilket ger en ökad risk för hjärtsjukdom. De får oftare lipom (fettknölar) än andra hundar, samt har fettinlagring i inre organ.

Psykologiska effekter

För hundar är aktivitet en viktig och naturlig del av livet. De får sin stimulans genom att utforska omgivningen på promenader, genom lek och träning eller andra aktiviteter. En hund som är fast i en trött, tung och smärtande kropp kan inte distrahera sig med mobilen eller tv:n. Vid svår övervikt påverkas även hundens möjligheter att utföra sina behov och sköta sin hygien, vilket går emot hundens instinkter. En överviktig hund kan inte längre “vara hund”.

“Övervikt och fetma berövar hunden dess livskvalitet.”

Fetma hos hund brott mot lagstiftningen

Enligt Jordbruksverkets föreskrifter ska hundar utfodras så att de varken blir magra eller feta. Lidandet som orsakas av övervikt och fetma kan i en del fall vara så stort att det utgör ett brott mot Djurskyddslagen. Den säger att djur ska skyddas mot onödigt lidande samt kunna utföra sina naturliga behov.

Varje år handlägger länsstyrelserna ärenden om kraftigt överviktiga hundar. Ägare får föreläggande om att se till att hunden går ner i vikt, för att den inte ska bli omhändertagen av myndigheterna. 

Varför blir hundar överviktiga?

Varför blir då hundar överviktiga? Det enkla svaret är att de äter för mycket och får för lite motion. Det finns sjukdomar som ger minskad förbränning, men det är sällan det som är orsaken till övervikten.

Hundars energibehov varierar utifrån aktivitetsnivå och ämnesomsättning. Kastrerade djur har exempelvis omkring 20 - 30 % lägre energibehov än okastrerade. Sådant som påverkar aktivitetsnivån, t ex hög ålder eller ledsmärta, medför också minskat energibehov. 

Hundens energiintag behöver anpassas efter ålder, fysiska förutsättningar och levnadsvanor.

Dolda överviktsfällor

Ofta är det inte hundens vanliga foder som är problemet vid viktuppgång. Det är snarare allt som hunden äter utöver fodret - matrester, godis, tuggben och belöningar. Sådant har ofta ett högt energiinnehåll och är sällan särskilt näringsriktigt. Även människors mat innehåller mer energi än vi är medvetna om. För hunden kan  ett par köttbullar eller ostskivor motsvara en hel semla eller en cheeseburgare i energiinnehåll. Med tiden sätter sådana små utsvävningar stora spår. 

Tiggande kan handla om annat än hunger. En del hundar är matglada av naturen och andra äter av ren vana. Inte sällan är det djurägaren som vill dela med sig av sina egna godsaker, och uppmuntrar - eller tar initiativ till - tiggandet. Men hunden kan uppskatta andra typer av kontakt med sin ägare minst lika mycket, som en stunds lek med en särskilt uppskattad leksak, eller en promenad. För matglada hundar brukar det gå lika bra att bjuda på några kulor torrfoder, som tas från dagsransonen.

Läs mer om varför din hund alltid är hungrig. 

Är din hund överviktig?

Tycker du att det är svårt att avgöra om din hund är överviktig eller om den bara är extra fluffig i pälsen? Det finns flera olika riktmärken du kan gå efter för att ta reda på om hunden bär på extra vikt eller inte. Att enbart kontrollera hundens vikt ger inte alltid så mycket information om hullet, eftersom optimal kroppsvikt varierar mellan raser och individer.

Ett vanligt mått är att du ska kunna känna revbenen när du lägger handen mot hundens bröstkorg. En ung, växande hund kan till och med ha synliga revben utan att det är tecken på undernäring. Hos vuxna hundar ska du kunna känna revbenen som "räfflor" under handen, utan att behöva trycka hårt. Föreställ dig att det ska kännas ungefär som en blöt skurtrasa mellan dina fingrar och revbenen. Känns det tjockare än så kan hunden vara överviktig. Öva dig gärna på olika hundar, om tillfälle ges.

Ett standardiserat sätt att kontrollera hundens hull är Body Condition Score, BCS. Vid BCS bedöms hundens kroppsfett enligt en viss skala, oftast 1-5 eller 1-9. Hundens hull graderas från grav undervikt till fetma. Läs mer om Body Condition Score (BCS) för hund.

Är du osäker på om din hund är överviktig, eller om du behöver hjälp och råd kring hundens fetma, är du alltid välkommen att kontakta någon av våra djurkliniker. De kan hjälpa dig med bedömning och viktminskningsprogram.

Hjälp hunden gå ner i vikt

Övervikt och fetma går att bli av med - ibland gör små justeringar stor skillnad. Det är dock viktigt att viktnedgången sker i lagom takt. Ett bra tips är att väga hunden varje till varannan vecka för att kontrollera att vikten går stadigt neråt, utan att hunden rasar i snabb takt. 

Du är alltid välkommen att kontakta någon av våra djurkliniker för hjälp med att hitta din hunds målvikt och rätt viktminskningstempo. 

Hela familjen ska vara delaktig

När en hund ska bantas är det viktigt att alla familjemedlemmar känner till vad som gäller och inte ger hunden mat och godis utan att kommunicera sinsemellan. Det har visat sig att när bara en person i familjen ger hunden mat och annat ätbart, så är det en stor framgångsfaktor för att få ner hunden i vikt. 

Sluta ge godis och matrester

En hund som behöver gå ner i vikt ska endast äta sitt hundfoder. Det innehåller alla nödvändiga näringsämnen och inga onödiga kalorier. För många hundar räcker det att strama åt matvanorna för att de ska nå sin målvikt. Det innebär att:

  • sluta ge hunden mat från bordet
  • låt inte hunden “fördiska” matrester från tallrikar och kastruller
  • undvik smaskig topping hundfodret 

Många frestas att ge något extra gott på fodret för att hunden ska äta - men en överviktig hund brukar inte behöva trugas. Tvärtom visar den då att den inte är så hungrig, och då är det läge att se över portionsstorleken. 

Hitta annan belöning

Om du tränar din hund eller belönar den till vardags behöver du tänka ut andra sätt att belöna hunden än med kaloririkt godis. En hund som alltid är hungrig kommer att bli (nästan) lika glad för att få några kulor hundfoder, som du tagit undan från hundens dagsgiva. En stunds lek med en rolig leksak, beröm och klappar, är också en belöning för många hundar. 

Du kan också prova att ge hunden en frukt eller grönsak, som din hund uppskattar, istället för godis. Några populära alternativ som är säkra för hundar är: morötter, ärtor, gröna bönor, äpplen (utan frön), bananer, jordgubbar, blåbär, broccoli, pumpa och gurka. Isglass gjord på buljong och vatten kan vara ett alternativ till tuggpinnar på varma dagar. 

Väg dagsransonen - och hunden

Om du har matat din hund med samma mängd mat under en längre period och din hund behöver gå ner lite i vikt kan du börja med att minska portionsstorleken lite. För att hålla koll på att fodergivan är lagom stor bör du använda köksvåg, inte mått. Väg upp dygnsgivan och fördela över dagens måltider. Ta eventuellt undan lite grann för att använda som belöning. Du kan också förbereda färdiga påsar eller burkar med uppvägda portioner. 

När det gäller portionsstorlek är det lätt att överskatta hur mycket hunden behöver äta, och tabellerna på foderförpackningen är inte exakta för varje enskild hund. Dessa är baserade på genomsnittligt energibehov för hundens storlek och ålder, men de tar inte hänsyn till aktivitetsnivån. Du kan börja med att minska portionsstorleken med 5% och väga hunden efter ett par veckor.

“Om det visar sig att mindre portioner inte ger någon märkbar effekt så bör du byta till ett särskilt viktminskningsfoder.”

Det finns det specifika foder för viktminskning som ger en ökad mättnadskänsla och har färre kalorier än vanligt foder, men ändå tillgodoser hundens näringsbehov i form av vitaminer och mineraler. 

Aktivera hunden

En överviktig hund är ofta inte tillräckligt aktiv. Övervikten gör det tyngre att röra sig och den kan ha fått försämrad kondition. Du behöver därför hjälpa hunden att aktivera sig mer till vardags. Exempelvis kan daglig apport eller annan lek hjälpa hunden att förbränna kalorier. Sessionerna behöver inte vara mer än fem minuter långa, och två sessioner per dag är riktigt bra träningspass.

Kom ihåg att börja långsamt om din hund inte är i bra form. Se till att den är väl uppvärmd före intensivare träning. Till en början kan du hålla dig till aktiviteter med låg intensitet, som simning och promenader, så att hunden bygger upp sin uthållighet.

Tre bra exempel på kom-igång-träning för dig och din hund är:

  1. Raska promenader. Börja gärna med korta sträckor, för att sedan förlänga med tiden.
  2. Flera korta intensivpass. Finns det inte tid för längre promenader, så se till att få in korta träningspass i vardagen. Ett pass med apport på fem minuter, är bättre än att skippa träningen helt och hållet.
  3. Variera träningen! Det ska vara kul både för dig och hunden att röra på er. Hitta nya områden, rör er i olika sorters natur. Eller varför inte gå en kurs i freestyle?
  4. Kuperad terräng. Backträning och ojämna underlag hjälper hunden att bygga upp flera olika muskler, vilket både ökar förbränningen och minskar risken för skador. Lämna gärna de plana asfaltsvägarna och följ istället en skogsstig, med stockar och stenar för hunden att ta sig över. 

Låt hunden arbeta för maten

De flesta hundar har inget emot att arbeta för att få sin mat ur en pusselleksak eller genom annan lek. De flesta tycker det är ganska kul!

Aktiveringsskålar och andra matleksaker ger din hund mycket mental stimulans, och det är ett enkelt sätt att få den att röra på sig. Dessutom tar måltiden längre tid, så att mättnadskänslan hinner infinna sig lagom till att maten är slut, istället för en kvart senare.

Skribent: Boel Sandros, Leg veterinär, 2022

Contact a veterinarian

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.