Det vi vanligtvis kallar ögoninflammation är i själva verket en inflammation i ögats bindehinna, konjunktiva. Bindehinnan täcker ögonlockens insidor och ögonvitan fram till hornhinnan.
Varför får hundar ögoninflammation?
Ögoninflammation uppkommer när något irriterar eller infekterar bindehinnan. De vanligaste anledningarna till ögoninflammation hos hund är:
- irritation av partiklar i omgivningen (damm, rök, pollen mm)
- allergier
- defekter i ögonlocken (inåtrullade, utåtrullade, felställda ögonhår) eller hudveck som ligger mot ögat
- infektion
- underproduktion av tårvätska (keratokonjunktivitis sicca, KCS)
Det är ganska vanligt att unga hundar (upp till ett år) får en ögoninflammation som kallas follikulär konjunktivit.
När ögat är skadat, torrt eller inflammerat kan det bana vägen för en sekundär infektion av hundens egna bakterier, men smittsam ögoninfektion är ovanligt i Sverige. Däremot kan ögoninflammation ibland ses tillsammans med andra symtom när en hund har infektion i de övre luftvägarna. Dessa brukar ofta vara virusorsakade och smittar lätt mellan hundar. Här kan du läsa mer om kennelhosta.
Symtom på ögoninflammation hos hund
En viss nivå av tårproduktion behövs för att skölja bort skräp och partiklar, och för att hålla ögat fuktigt. Men om produktionen av tårvätska ökar samtidigt som slemhinnorna i ögonen blir rodnade och svullna är det tecken på sjukdom. Detsamma gäller om hunden får grumligt eller varblandat sekret i ögonen. En hund med ögoninflammation kan också dra med tassen mot ögonen, eller gnida ansiktet mot mattor och möbler.
“Ögonproblem ska alltid undersökas så snart som möjligt, då det annars kan finnas risk för att de leder till permanent synnedsättning.”
Vad är inte vanliga symtom vid ögoninflammation?
Ser du något av nedanstående symtom hos din hund ska du alltid kontakta veterinär akut. Vissa tillstånd kan snabbt leda till så svåra skador på ögat att de orsakar permanent synnedsättning
Smärta
En hund med okomplicerad ögoninflammation visar normalt inte tecken på smärta. Tecken på smärta kan vara att hunden kniper med ögat, eller kisar med ena eller båda ögonen.
Enkelsidighet
Om bara ett öga är drabbat kan hornhinnan vara skadad eller så kan hunden ha någon annan sjukdom i det ögat.
Avvikande pupillstorlek
Har din hund mycket små eller onormalt stora pupiller kan det tyda på en tryckförändring inne i ögat. Var även observant på om hundens pupiller är olika stora.
Synliga avvikelser i ögat
En röd svullen "knopp" i inre ögonvrån kan ses vid inflammation och framfall av tårkörteln, s k cherry eye. Andra avvikelser är t ex en synlig skada i hornhinnan, eller varansamling eller blod inne i ögat.
Undersökningar hos veterinären
Vid en veterinärundersökning kontrolleras ögon och ögonlock, ofta med särskilda instrument som exempelvis spaltlampa. Pupillreflexerna testas med hjälp av en smal ljusstråle, och ibland görs ett enklare syntest. Många gånger mäts även trycket i ögonen, och då får hunden lokalbedövande droppar innan.
För att kontrollera om hornhinnan är skadad brukar ett särskilt färgämne som fäster till skadad hornhinna appliceras i ögat. Om nedsatt tårproduktion misstänks utförs ett s k Schirmertest, då en tunn pappersremsa placeras i det nedre ögonlocket under en minut. Ibland tas prov från ögat för undersökning i mikroskop eller mikrobiologisk analys.
Utifrån resultaten vid undersökningar och provtagningar kan veterinären avgöra vad som är den bakomliggande orsaken till besvären och vilken behandling hunden behöver.
Behandling av ögoninflammation hos hund
Okomplicerad ögoninflammation brukar kunna läka bra på några dagar. Behandlingen görs i hemmet av dig som djurägare. Rengöring och smörjande tårersättning brukar ingå i vården av ögoninflammation, och ibland är de den enda behandling som behövs. Syftet är att lindra hundens symtom och skydda ögonen under läkningstiden.
Blir hunden ordinerad receptbelagd medicin brukar detta vanligtvis vara ögondroppar eller ögonsalva. Om en bakterieinfektion påvisas får hunden ögondroppar med antibiotika, men många gånger är orsaken inte bakteriell och då ges andra typer av droppar.
Om det finns underliggande orsaker till ögoninflammationen kan behandlingen bli mer komplex. Anatomiska avvikelser och cherry eye behöver oftast opereras för att bli bra. Nedsatt tårproduktion behandlas med särskilda ögondroppar, och allergier kan behöva utredas vidare.
Ögonrengöring och ögondroppar
Vid en ögoninflammation blir tårvätskans sammansättning förändrad och ögats tårfilm skyddar inte hornhinnan på det sätt den ska. Därför är rengöring med koksaltlösning en vanlig del av behandlingen vid ögoninflammation. Du kan också få rådet att behandla med receptfria smörjande ögondroppar.
1. Spola ögat med steril koksaltlösning 2 - 3 gånger om dagen
Syftet med rengöring är att lindra obehag och få bort irriterande damm och skräp. Spola därför hundens ögon med steril koksaltlösning 2 - 3 gånger om dagen. Steril koksaltlösning, ögonskölj, finns hos apotek och många djurkliniker. Den är fri från tillsatser och helt steril, samt har precis rätt sammansättning för att inte orsaka sveda. Engångspipetter är bäst, eftersom det då är mindre risk att lösningen ska bli förorenad av skräp och bakterier mellan gångerna.
Håll gärna flaskan eller pipetten i handen en liten stund för att vätskan ska bli kroppstempererad. När du ska spola eller droppa något i din hunds ögon är det viktigt att du inte skadar hunden, och inte förorenar flaskan. Om du försöker droppa eller spola på fri hand kan du råka stöta emot ögat med flaskan när hunden rör sig. Luta istället handen som håller i flaskan mot hundens hjässa - då blir handen bortknuffad om hunden rycker till.
Med andra handens tumme drar du ner huden nedanför nedre ögonlocket, så att det bildas en liten ficka mellan öga och ögonlock. Det är den du ska sikta på när du spolar. Skölj ögat med riklig mängd koksaltlösning för att få bort allt gegg och skräp. Torka huden runt ögat med en ren bomullspad eller kompress.
2. Receptbelagda medel minst 10 minuter senare
Om din veterinär har ordinerat receptbelagda ögondroppar eller ögonsalva ska du ge dessa minst 5 - 10 minuter efter ögonsköljningen, när överskottet av vätska runnit undan. Annars blir medicinen utspädd. Stöd handen på hundens huvud på samma sätt som vid sköljningen, dra ner ögonlocket lite grann och lägg en droppe eller salvsträng i fickan som bildas. För ihop ögonlocken i några sekunder så att droppen eller strängen fördelas över ögat.
3. Skyddande tårersättning
Många gånger rekommenderar veterinären också att du ska ge hunden en smörjande tårersättning, som hjälper till att kompensera för den försämrade tårfilmen. Det finns särskilda ögondroppar för hundar receptfritt hos apotek, och din veterinär kan ge råd om vilket preparat du bör välja. Vänta ca en halvtimme efter behandling med receptbelagda medel, och sedan droppar du tårersättningen i ögat på samma sätt som ovan.
Rodnad eller obehag i ögonen efter tårersättningen är tecken på att hunden kan ha reagerat på konserveringsmedel eller andra tillsatser. I så fall bör du inte fortsätta använda de dropparna, men du kan prova ett annat preparat.
Rådgör hellre en gång “för mycket” med veterinär om du har funderingar kring behandlingen.
“Egenvård får inte ersätta eller fördröja kontakt med veterinär.”
Texten uppdaterades mars 2022. Skribent: Boel Sandros, legitimerad veterinär