Tecken på stress hos hund
Hundar kan visa flera symtom på stress ångest, genom att till exempel:
- Gömma sig och inte vill lämna hålan
- Inte vilja gå utanför, inte heller i välkänd miljö
- Kissar och/eller bajsar inomhus
- Minskad eller helt utebliven aptit
- Skakningar
- Smyger omkring, gärna längs väggarna med sänkt svans
- Beteendeförändringar, rädd och/eller aggressiva tendenser
Tidig tillvänjning
Redan tidigt i valpens liv bör den introduceras för höga oväntade ljus i gradvis tillvänjning och under kontrollerade förhållanden. Detta kallas ljudträning och detta kan göras efter olika mallar, men med samma syfte. Påbörja träningen redan med valpen/unghunden och i god tid innan nyår. Känner du dig osäker på hur en sådan träning går till, vänd dig då gärna till exempelvis brukshundsklubben, privatträning eller sök information på internet. Tänk på att gå varsamt fram, så det plötsliga ljudet inte skapar oro hos hunden. Träning bör alltid ske i positiva former, med belöning när hunden gör rätt och med ignorans och inte bestraffning när den gör fel. Bara fantasin sätter gränser när det gäller ljudträning, men kom ihåg att alltid ha situationen under kontroll.
Kosttillskott och feromoner
På marknaden finns flertalet kosttillskott och så kallade feromoner (dofthormoner) som har en ångestdämpande men inte lugnande effekt. Många av dem har bevisad effekt och kan med fördel användas, även i kombination. Rådfråga gärna på din AniCuraklinik, för bästa vägledning. Gemensamt för alla denna typ av preparat är, att man måste inleda i väldigt god tid, ofta minst 4 veckor innan nyår. För optimal och långsiktig effekt ges det valda medlet i kombination med ljudträning.
Läkemedel
För den mycket stressade eller ångestfyllda hunden finns receptbelagda läkemedel att tillgå. Kontakta din veterinär i god tid för recept, som skrivs ut efter en hälsokontroll. Följ instruktionerna noga. Använd aldrig medicin som är gjord till människa, det kan ha förödande effekt på ditt djur.
Dagarna kring och under nyårsafton
Rastning av hunden
Dagarna innan och på nyårsafton är det viktigt att du rastar hunden ordentligt i god tid innan mörkrets frambrott. Även om din hund redan är orolig, är det bra med motion, gärna på en plats helt utan störningar. Har du möjlighet att träna din hund på en lugn plats, är detta en fördel. Det är viktigt att du aldrig släpper din hund om du vet att den är känslig, i en stressad situation för hunden finns risken att den flyr i rädsla, oavsett hur lätt den är att kalla till sig i vanliga fall. Är hunden rädd och vill fly, gör den det även från välkända områden, till exempel trädgården eller områden kring hemmet. I en situation med stort påslag av adrenalin (stresshormon) ser inte hunden bilar, hittar inte hem och är inte nödvändigtvis trygg vid okända människor. Rasta därför ALLTID din hund kopplad, även i trädgården! Har du halsband på din hund, spänn gärna in den ett extra hål. Använder du sele, så dubbelkolla att din hund inte kan dra sig ur den. Endast ett fåtal selar är omöjliga att ta sig ur. Ha gärna dubbel uppsättning, till exempel två halsband/två koppel, två selar/två koppel eller halsband och sele med varsitt koppel på samma gång. Detta minskar risken för att hunden kan ta sig loss. Kom ihåg, att en rädd hund kämpar kraftigt för att ta sig loss!
Rasta din hund i god tid innan midnatt och var uppmärksam på att en stressad hund inte nödvändigtvis vill uträtta sina behov.
Hemmet
Låt hunden göra det som den känner sig trygg med i hemmet. Många hundar gömmer sig under en säng, under soffan eller vill vara i fred i ett rum, grovköket eller badrummet. Erbjud den gärna mörka omgivningar och ha en radio på, detta avleder ljuden från fyrverkerierna. Ha en bädd och många filtar till hands, många hundar vill gömma sig men får inte plats under till exempel soffan. Vissa hundar skäller på ljuden, det är i den här situationen meningslöst att skälla på den, utan detta stressar endast hunden ytterligare. Är din hund träningsvillig, är det ett bättre alternativ.
Avled gärna hunden med tuggben om den vill äta. Vissa hundar äter dock inte när de är stressade.
Tiden efter nyårsafton
Dagarna efter nyår bör uppfattas som lika riskfyllda för stress och ångest hos hunden, som dagarna innan. Minsta ljud kan medföra stora reaktioner, även om det inte direkt är fyrverkerier som är orsaken. Håll därför fortsatt hunden kopplad, låt den gömma sig i bostaden och pusta först ut när du märker på din hund att den känner sig helt lugn igen. Efter ett tag är det dags, att börja fundera på ljudträningen till nästa nyår!
Vi önskar alla hundar och ägare ett gott lugnt nyår!