Hund som inte äter

Medan det är vanligt att olika hundar är olika matglada, är det inte normalt att de inte vill äta alls eller plötsligt får minskad aptit. I så fall kan det bero på smärta eller invärtes sjukdom och veterinär bör kontaktas. 

Min hund vill inte äta - varför?

Hundar kan få försämrad aptit av många olika orsaker. I svåra fall matvägrar de helt, och då är ofta anledningen att de mår illa eller har ont i magen. Matvägran kallas med en medicinsk term för anorexi. Dålig aptit kallas inappetens. 

När hunden äter mindre eller slutar äta kan det också bero på besvär i munnen som hindrar den från att ta mat och tugga ordentligt. En vanlig orsak till detta är tandvärk. 

Kräsna hundar kan äta sämre av sitt vanliga foder om de har lärt sig att de i så fall bjuds något annat som är godare. Det är dock viktigt att känna till att en del hundar med kroniska mag-tarmproblem kan verka kräsna eftersom de äter av sådant som är extra gott, trots att de har ont i magen. 

Aptitlöshet vid invärtes sjukdom

Nedsatt eller upphörd aptit är ett vanligt symtom vid många olika sjukdomar. Ofta har hunden samtidigt andra symtom som kan ge en ledtråd till vad som besvärar den: 

  • kräkningar

  • diarré

  • minskad törst (ses ofta vid illamående)

  • ökad törst (kan ha flera orsaker, en del av dem allvarliga)

  • trötthet, nedsatt allmäntillstånd

  • feber

  • dålig andedräkt

  • hosta eller andra luftvägsbesvär

  • hälta, stelhet

  • flytning hos tik

  • viktnedgång

  • gasighet, höga tarmljud

Många gånger rör det sig om en vanlig magsjuka som kan självläka fort vid rätt behandling. I andra fall är aptitlösheten förknippad med infektion eller med nedsatt funktion i inre organ som t ex lever eller njurar. Du bör kontakta veterinär så snart som möjligt om din hund inte vill äta och samtidigt uppvisar andra sjukdomssymtom.

Aptitlöshet vid problem i munhåla eller svalg

Hunden kan ha svårt att äta om den har smärta i munhålan, som till exempel vid tandlossningssjukdom, tandfraktur eller som en följd av operation i munnen (exempelvis tandutdragning). Vid svår smärta blir hunden låg och tappar aptiten. Vid måttliga smärtor i munnen vill den oftast ändå äta, men tvekar eftersom det kan göra ont.

En hund som har svårt att tugga men har matlusten kvar brukar kunna äta mjuk mat, som till exempel uppblött torrfoder, med god aptit. Andra tecken på att hunden har ont i munnen är förändrat ätbeteende, som att den “slukar” mat utan att tugga, tappar mat, eller bara tuggar på ena sidan. Hos hundar med tandsten kan ibland ses att de har mer tandsten på ena sidan av munnen. Då kan det misstänkas att den har ont på den sidan. 

Svag aptit utan medicinska orsaker

I synnerhet hundar av små raser kan ha generellt svag aptit och exempelvis ha för vana att bara äta några kulor torrfoder då och då. Orsakerna till detta kan variera. Om hunden får i sig den fodermängd som anges på förpackningen och håller vikten (är i lagom hull) kan det vara så att den inte alls har dålig aptit utan att vi människor tycker att dagsgivan ser lite liten ut. 

Det är viktigt att känna till att för en liten hund kan energiinnehållet i till exempel en ostskiva motsvara en hamburgare för oss människor. I första hand bör hunden äta sitt eget foder, för att få i sig alla näringsämnen den behöver.

Tips och råd för hundar med svag aptit, som mår bra och är pigga i övrigt:


Om det är sjukdom eller smärta som gör att din hund inte vill äta, bör du inte vänta för länge med att kontakta veterinär. Säkerställ först att hunden mår bra, innan du genomför dessa åtgärder.

  • Undvik att ha maten framme hela tiden. Du kan lära hunden att inte småäta genom att väga upp dagsgivan och fördela den på två eller tre portioner dagligen. Ställ fram maten på bestämda tider och ta upp skålen efter en halvtimme om inte hunden har ätit. En hund som enbart har “dåliga matvanor” kan lära sig bättre rutiner.

  • Hundar är vanedjur. En hund som har lärt sig att maten brukar serveras med “lite topping”  kommer att tycka att maten inte är färdig om den inte har topping. Då väntar den helt enkelt med att äta sin mat tills den blivit färdig, dvs toppingen har tillsatts. När det gäller små hundar är det extra viktigt att ha koll på att toppingen inte står för merparten av hundens energibehov, för då kommer den att rata resten av maten, eller så äter den upp alltsammans och blir med tiden tjock. 

OBS! Medan stora hundar klarar av någon dags fasta kan en liten hund snabbt få för lågt blodsocker om den går för länge utan att äta.

  • Medan någon dags fasta inte är farligt för medelstora och stora hundar, finns det risk att små hundar får blodsockerfall om de går för länge utan mat. Försök därför inte “vänta ut” en liten hund alltför länge, utan prova då hellre att byta till en smakligare fodersort. Det nya fodret ska blandas in successivt i det gamla. Plötsliga foderbyten bör undvikas.

  • Undvik att ge hunden mellanmål och snacks. Dessa innehåller mer energi för en hund än vad många är medvetna om, och ofta är hunden då redan mätt när den serveras sin riktiga mat. För hundar med bra hull eller till och med övervikt kan det räcka att sluta med godiset för att ätandet ska normaliseras.

  • Du bör inte försöka få hunden att äta genom att servera godis, matrester och annat som inte är näringsriktigt. Även en kräsen hund behöver få i sig en allsidig kost. Genom att gå den till mötes med onyttigheter förstärker du kräsenheten, det vill säga hunden lär sig att låta bli sin vanliga mat för att den vet att det vankas godsaker om den väntar.

Tillfällig aptitpåverkan av stress eller hormoner

Hundens aptit kan påverkas av hormoner och stress. Här har vi listat olika faktorer som kan medföra tillfälliga störningar i apiten.

Hormonpåverkan hos tikar

När en tik löper kan hormonspelet göra att aptiten minskar. Efter löp får en del tikar skendräktighet, vilket också kan påverka matlusten. Att hormoner skenar är normalt och aptiten brukar återvända när löpet är över. Det är viktigt att känna till att en del sjukdomar kan komma i dagen under löp. Om hunden slutar äta under löp fastän hon inte har gjort det tidigare, eller om hon uppvisar fler tecken på att något är tokigt, bör du kontakta veterinär. Har din hund långvariga eller återkommande besvär i samband med löp, med exempelvis viktnedgång, bör kastrering övervägas.

Hormonpåverkan hos hanhundar

Under löptider kan även hanhundars aptit bli lidande på grund av ökade nivåer av könshormon. Okastrerade hanhundar kan bli rastlösa, drabbas av sömnsvårigheter och äta sämre. Precis som hos tikar är det dock en tillfällig aptitförlust och vanligtvis börjar hunden att äta igen när hormonerna har sjunkit. Det förekommer dessutom att de ökade hormonnivåerna medverkar till sjukdom, som till exempel prostatainflammation, och även detta kan medföra att hunden äter sämre. Ring alltid veterinär om du misstänker att hunden mår dåligt eller om du ser fler symtom än endast lindrigt minskad aptit. 

Om du har en hanhund som påverkas mycket av sina könshormoner i samband med  närliggande tikars löp, kan kastrering vara ett bra alternativ.

Stressfaktorer

Andra faktorer som kan minska aptiten hos vissa hundar med känsligt sinnelag är till exempel att vara på hundpensionat eller hos hundvakt, att flytta till nytt hem, eller att på något sätt ha utsatts för en trauma som påverkat hundens tillit till människor. Stress kan även leda till illamående och kräkning, lös avföring, och andra magproblem.

Du bör kontakta veterinär om hunden har dålig mage på grund av stress, eller om du vill få råd kring hur du ska hantera en ny situation som orsakat att din hund inte vill äta. Förutom särskild skonkost som är avsedd för hundar med stressmage, kan även kosttillskott eller (i svåra fall) receptbelagda medel med ångestdämpande effekt provas.

Den viktigaste åtgärden är dock att om möjligt minimera obehaget i stressande situationer, samt att genom träning hjälpa hunden att bli lugnare i sådana situationer.

Undersökning hos veterinär

Det är viktigt att utreda orsaken till att en hund inte vill äta. Hos veterinären görs en klinisk undersökning och du får berätta om hundens sjukdomshistoria (anamnes), såsom hur länge den har haft dålig aptit, om den har haft tidigare episoder med minskad matlust, eller om du har sett andra symtom hos hunden. 

Beroende på vad som framkommer i sjukdomshistorien och den kliniska undersökningen kan veterinären vilja göra ytterligare undersökningar: 

- röntgenundersökning av bröst- och/eller bukhåla

- tandröntgen

- ultraljudsundersökning

- blodprov

- urinprov

- endoskopi

- ev CT-undersökning

- ev MR-undersökning

Hur behandlas aptitlöshet?

Beroende på varför hunden förlorat aptiten - eller vägrar att äta - kan behandlingarna se olika ut. I många fall beror en långvarig aptitlöshet på underliggande sjukdom eller skada. Då behandlas det tillståndet i första hand, med målet att aptiten ska komma tillbaka som en del av tillfrisknandet. Är hunden riktigt dålig kan den behöva skrivas in på djursjukhus för behandling.

Ofta ges specialfoder utifrån vad undersökningarna har visat, eller som en provbehandling, en så kallad diagnostisk behandling. Det är vanligt att hundar med dålig aptit får gå över till ett särskilt skonsamt och lättsmält foder en tid. Ibland misstänks födoämnesallergi och då får de istället stå på ett lågallergent veterinärfoder

Oavsett vilket foder som rekommenderas för just din hund är det viktigt att den får enbart detta att äta, inget godis eller tuggben mm. Utfodring med allergidiet är ofta en del av en utredning, dvs den är diagnostisk. Efter en viss tidsrymd utvärderas då om hunden har förbättrats och i så fall hur mycket. Här kan du läsa mer om allergi hos hund.

Uteslutningsdieter och andra diagnostiska dieter bör göras i samråd med veterinär för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

Efter perioden med specialfoder får de flesta hundar försiktigt återgå till sitt ordinarie foder, och om deras besvär återkommer då är det ytterligare en pusselbit för att ställa diagnos. Om din hund har återkommande perioder med dålig aptit är det särskilt viktigt med en utredning hos veterinär. I så fall är det värdefullt om du har fört dagbok över vad hunden har ätit och vad den har haft för symtom.

 

Texten uppdaterades mars 2022. Skribent: Boel Sandros, legitimerad veterinär

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.