Att köpa hund innebär ett långvarigt åtagande, i både tid och pengar, för att kunna ta hand om den på bästa sätt. De utgifter som du behöver ta hänsyn till är både fasta och löpande.
Hur mycket en hund kostar beror delvis på vilken hundras du väljer - en stor hund som t ex golden retriever äter mer, får högre medicin- och vårdkostnader, och mycket av utrustningen är i regel dyrare eftersom den är större. Andra raser kan vara mer sjukdomsdrabbade och har då högre försäkringspremier och vårdkostnader.
Kostnader vid hundköp
Under första året som hundägare bör du räkna med lite större utlägg. En del av hundens utrustning behöver bytas ut flera gånger i takt med att hunden växer. Under valptiden är hundar också lite mer olycksbenägna, och kostnaderna för veterinärvård kan då vara högre.
Inköp
Inköpspriset för renrasiga hundar med stamtavla ligger idag på ca 15 000 - 25 000 kr och uppåt. I priset ingår uppfödarens utgifter för valpens försäkring medan den bor hos mamman, ID-märkning, besiktning och ena dosen av grundvaccineringen.
Uppfödaren har även rasspecifika och allmänna krav på hundens hälsa att följa. Beroende på vilken hundras det gäller kan det finnas hälsoprogram för ärftliga sjukdomar i leder, ögon, hjärta mm. En seriös uppfödare tar bara valpar efter föräldrar som uppfyller kraven, samt ser till att hundarna går igenom alla de undersökningar som behövs.
Se upp med oseriösa säljare
Det är viktigt att du som köpare undersöker vem du köper hund av, då det tyvärr finns oseriösa säljare. Hunduppfödning och hundsmuggling är en lukrativ bransch och det finns många rapporter om när sådana valpaffärer slutat illa.
Det är vanligt att valpar har varit sjuka redan vid leverans eller blivit dåliga i samband med resan och miljöombytet. Det förekommer också att hunden med tiden får problem med t ex höftledsdysplasi eller andra sjukdomar som en seriös uppfödare undviker att avla på.
Är priset lågt kan det vara tecken på att säljaren är oseriös, men det vanligaste är att hundsmugglare försöker få ut så mycket som möjligt för sina valpar.
Inför valpköp
När du ska köpa valp bör du ställa vissa krav:
- Besök uppfödarens hem/kennel och träffa valparna och deras mamma.
- Begär ut stamtavla och intyg på ID-märkning och vaccination.
- Kontrollera om uppfödaren är registrerad hos SKK.
Registrering hos Jordbruksverket och SKK
Alla hundar i Sverige ska vara märkta med ett unikt id-nummer och registreras i Jordbruksverkets centrala hundregister. När du köper en valp har den vanligtvis redan blivit ID-märkt och det enda du behöver göra är att registrera dig själv som ägare hos Jordbruksverket. Kostnaden är 40 - 80 kr. Du kan också registrera dig som ägare hos SKK och det kostar f n 90 kr. Ägarregistreringen hos Jordbruksverket är obligatorisk, medan inte alla hundar är registrerade hos SKK.
Kostnader för utrustning
Första levnadsåret behöver sådant som koppel, halsband, sele mm bytas ut i takt med att hunden växer. Det mesta måste därefter ersättas då och då under åren, när det slitits ut. Följande utrustning brukar behövas:
-
skålar för mat och vatten
-
klotång
-
koppel, halsband och/eller sele
-
leksaker
-
bajspåsar
-
hundbädd eller filt
-
eventuellt säkerhetsbur eller säkerhetssele för bilresa
-
borstar el liknande för pälsskötsel
Därutöver är det lämpligt att ha ett första hjälpen-kit för din hund.
Övriga engångskostnader
Andra utgifter som som kan bli uppkomma enstaka gånger i hundens liv är exempelvis valpkurs och andra hundkurser, samt EU-pass.
EU-pass
En hund som ska ut och resa utomlands behöver ett pass utfärdat av veterinär. Kostnaden för utfärdandet av själva passet brukar ligga från ca 550 - 600 kr och uppåt. Kostnad för eventuell rabiesvaccination eller avmaskningsmedel tillkommer.
Här kan du läsa mer om EU-pass.
Löpande eller återkommande kostnader
De största löpande kostnaderna för en hund är dels försäkringspremier, dels foderkostnad. Andra återkommande utgifter är bland annat för veterinärbesök (rutinkontroller, vaccinationer samt oförutsedda besök), hunddagis/dagmatte, skötsel (hundfrisör, fästingmedel, schampo mm), samt medlemsskap i brukshundklubb eller rasklubb.
Foder och belöning
Fullfoder för hund finns i en mängd olika varianter. Uppfödaren brukar rekommendera ett valpfoder som hunden ska äta tills den blivit vuxen. Små hundar brukar få valpfoder första året, stora hundar tills de är 1,5 år och mycket stora hundar tills de fyllt 2 år. Valpfoder innehåller mineraler och spårämnen i rätt halter, och är anpassade för att valpen ska växa i lagom takt.
En vuxen hund äter vanligtvis fullfoder för vuxna hundar. För en medelstor hund kan fodret kosta omkring 500 - 800 kr per månad. Specialfoder, som till exempel kan ingå vid behandling av olika medicinska tillstånd, kan vara dyrare. Utöver foder brukar de flesta även ge hunden tuggben, belöningsgodis vid träning mm.
Försäkring
Priserna för försäkring varierar för olika hundraser, mellan olika bolag, och vid olika villkor för självrisk och maximalt försäkringsbelopp. Du kan välja att betala per månad eller årsvis. Akut vård vid svår sjukdom eller en olycka kan bli mycket kostsam, så det är viktigt att göra en bedömning av hur mycket du i det läget önskar att en försäkring ska täcka, och hur mycket du i så fall behöver betala i premie. En lägre månadskostnad kan innebära att du vid en olyckshändelse måste svara för en hög andel av vårdkostnaden själv.
Räkna med stigande premier
Vanligtvis ökar försäkringskostnaden ju äldre hunden blir. Många bolag ger även en valprabatt i början under och premien blir då högre när hunden fyllt ett år. Räkna med att försäkringen under hundens första år kostar mellan 3000 och 6000 kr.
Tänk på att ha en försäkring på din valp redan när du hämtar den från uppfödaren. Det kan hända mycket i den lilla valpens liv som den behöver söka veterinärvård för.
Veterinärkostnader
Du bör räkna med vissa veterinärkostnader även om du har försäkring på din hund:
Förebyggande vård och hälsoundersökningar
Förebyggande hälsovård som vaccinationer och kastrering täcks inte av försäkringen. Inte heller brukar tandvård täckas, men undantag finns. Likaså är det du själv som betalar för olika hälsoscreeningar, som höft- och armbågsledsröntgen eller ögonlysning.
Vård vid sjukdom eller skada
Om hunden blir sjuk eller skadad träder försäkringen in. Du behöver dock själv bekosta självrisken samt vara medveten om att det finns ett maxtak för hur mycket din försäkring täcker per år. Villkoren varierar mellan bolag och mellan olika försäkringar när det gäller hur stor självrisken, premien och maxbeloppet är. Det förekommer även rasspecifika undantag, där försäkringen inte täcker alla vårdkostnader.
Hur mycket kostar en hund det första året?
Som vi har sett varierar kostnaderna en hel del, bl a beroende på vad hunden kostar i inköp, vilket foder som ges, vilka försäkringsvillkor som väljs samt om hunden blir sjuk eller råkar ut för en olycka. Här har vi utgått från vad en valp av rasen golden retriever kan kosta fram till ett års ålder:
Inköpspris valp: ca 20 000 kronor
Valpfoder - årsförbrukning: 3000-6000 kronor
Vaccination - för valpsjuka, parvovirus, kennelhosta och HCC: ca 600 kr per dos, en ges vid tolv veckor och en när hunden fyller ett år
Försäkring: ca 4 500 kronor (beroende på vilka villkoren är, samt om du får valprabatt första året)
Bajspåsar - årsförbrukning: ca 400 kronor
Tillbehör - såsom koppel, halsband,matskålar, bädd, mm: ca 1000 kronor
Första-hjälpen-kit: ca 500 kronor
Bilbur: ca 4000 kronor
Totalsumma: ca 30 000-40 000 kronor
Valfria tillägg:
Valpkurs: 1200 - 2500 kronor
Medlemskap i klubb: 275 - 475 kronor
Ögonlysning: 700 - 1 100 kronor
Röntgen av höft- och armbågsleder: 2 000 - 2500 kronor inkl sedering
Röntgenavläsning hos SKK, två leder: 525 kr
Efter att hunden blivit vuxen är det framför allt försäkringen och fodret som genererar höga kostnader. Kostnaden för att ha hund varierar beroende på storlek, ras, omständigheter i övrigt, t ex om du planerar att din hund ska vara på hunddagis eller ställas ut.
Texten uppdaterades mars 2022. Skribent: Boel Sandros, legitimerad veterinär