Orsak
Bukspottkörteln är belägen bredvid tolvfingertarmen och utsöndrar enzymer till tarmen för att bryta ner födan. Vad som utlöser inflammation i bukspottkörteln är sällan känt. Det kan till exempel bero på intag av fet mat, läkemedel eller andra substanser. Höga blodfetter ger en ökad risk för pankreatit. Vissa raser (exempelvis dvärgschnauzer) har lättare att få pankreatit.
Symtom
Typiska symtom hos en akut pankreatit är kräkningar, buksmärta och aptitlöshet. Symtomen kan komma smygande men ibland kommer de mycket akut, där hunden ofta blir mycket dålig och kan behöva intensivvård.
Diagnos
Diagnos ställs med hjälp av blodprover för att titta på bland annat bukspottskörtelenzym. Vid ultraljudsundersökning av bukhåla kan en inflammation i och runt bukspottkörtel påvisas.
Behandling
Behandling av pankreatit är understödjande med dropp och smärtlindring i det akuta skedet. För att minska belastningen av bukspottskörteln ges ett fettsnålt foder (<10% fett) under de första månaderna. Mängden bukspottkörtelenzym mäts via blodprov på återbesök för att se hur skadan läker av.
En del individer utvecklar en kronisk inflammation i sin bukspottkörtel.
Relaterade produkter från vår webshop
Klicka på produkterna för att komma till shoppen!