
Antibiotika kan rädda ditt djurs liv.

Vad är antibiotikaresistens?
Antibiotikaresistens är bakteriernas förmåga att överleva eller växa i närvaro av de antibiotika som är avsedda att döda dem. Denna resistens gör infektioner svårare att behandla och ökar risken för sjukdomsspridning och allvarliga sjukdomar.

Varför är antibiotikaresistens ett problem för ditt husdjur?
Det är ett problem eftersom antibiotikans effekt mot antibiotikaresistenta bakterier försvagas. Detta leder till mer svårbehandlade infektioner och även situationer när infektionen inte kan behandlas alls. Antibiotikaresistenta bakterier kan dessutom spridas från plats till plats, från djursjukhus till hem, mellan husdjur och människor och tillbaka igen. Vi måste använda antibiotika med försiktighet, annars blir de ineffektiva.

Hur kan vi hjälpa till att bekämpa antibiotikaresistens?
För att förhindra utvecklandet av antibiotikaresistens är det viktigt att antibiotika endast används enligt din veterinärs anvisningar – i rätt dos och under den tidsperiod som veterinären förskrivit antibiotika.

Vad vet du om antibiotikaresistens?
Gör testet och ta reda på vad du vet!
Det bästa är att sluta med medicineringen när är mitt husdjur mår bättre.
Du bör vänta på att ditt djur ska tillfriskna av sig själv. Då bidrar du till att minska användningen av antibiotika.
Det borde vara klokt att använda överbliven antibiotika när mitt djur visar symptom på sjukdom så att den snabbt blir frisk.
Antibiotikaresistens påverkar oss alla - djur, människor och vår planet.
Vikten av uppföljande veterinärbesök:

Vikten av uppföljande veterinärbesök:
Om ditt djur har ordinerats ett återbesök för uppföljande undersökning under en antibiotikabehandling så är det viktigt att du kommer till besöket. Det gäller även om du upplever att ditt djur mår bättre. Vid besöket kan veterinären bedöma om behandlingen behöver justeras på något sätt och du får möjlighet att ställa frågor om ditt djurs behandling.

Ny undersökning för bättre vård:
Din veterinär kanske vill undersöka ditt djur igen under ditt återbesök. Detta hjälper till att avgöra om infektionen förbättras som förväntat. Om så inte är fallet kan behandlingsplanen justeras.

Prata om frågor och funderingar:
Troligen har du fler frågor om ditt djurs tillstånd. Återbesöket erbjuder en extra möjlighet att få svar. Kom ihåg att ingen fråga är för liten, så tveka inte att fråga. Om ditt husdjur har ordinerats antibiotika hoppas vi att det blir friskt snart! Se till att följa de instruktioner som din veterinär har ordinerat. Det är viktigt att fullfölja behandlingen även om ditt husdjur verkar må bättre.